Familie & Relatii

#relatii #mediere #conflict familie #expert acasa.ro dorin ilie # factori stres # factori conflict

Expertul Acasa.ro, Dorin Ilie: De ce ne certam si cum solutionam disputele

Factorii care determina conflictul ori provoaca stari conflictuale sunt nenumarati si de diverse tipuri. In orice relatie trebuie sa existe un conflict. Nu exista relatie fara conflict, ar fi o relatie ideala si nu este cazul relatiilor umane, cel putin nu in aceasta lume repede trecatoare.

Factorii conflictogeni sunt factorii care ataca relatia dintre doua sau mai multe persoane. Desi intre si la acestea intervine o stare de disconfort datorita energiei negative adusa de prezenta si intensitatea diferendului, problema nu este la ei, ci problema este la relatia dintre ei. Relatia dintre ei estea cea care este supusa provocarii, relatia dintre ei este cea care are o problema, si nu ei insisi.

Medierea ca metoda amiabila de solutionare a conflictelor priveste din acest unghi de vedere - din unghiul relational al disputei. Orice conflict este o “boala” a relatiei care poate fi tratat cu succes prin dialog si negocierea unei solutii propice la situatie.

Chiar si fara un mediator profesionist, este de preferat ca atunci cand suntem in conflict sa nu privim partea cu care avem o disputa cu adversitate. Privindu-o cu adversitate se prea poate ca toata energia din conflict sa se centreze pe persoana cu care suntem in conflict, si de la o persoana cu care am fost in cele mai bune relatii sa ne transpara in urma conflictului  o persoana din ce in ce mai adversa, mai rea, mai razbunatoare, mai rauvoitoare. 

Este clar ca este doar un punct de vedere subiectiv, indus de conflict, perceput temporar de noi,  devreme ce o persoana nu se poate schimba atat de radical in cateva zile ori ore, de cand a inceput conflictul, si mai ales o persoana cunoscuta atat de bine cat este (sau ar trebui sa fie) partenerul. E vorba de modul cum o privim in urma conflictului. Acea energie negativa a conflictului se muta de pe situatie-relatie pe persoana, si astfel conflictul genereaza din ce in ce mai multe stari de conflict persoanelor, unul dintrre efecte fiind ruperea relatiei si la nivel de dialog sub orice forma.

In aceste cazuri cea mai buna varianta este cea a analizei. Analiza situatiei. O mediere personala adhoc as zice eu. Analiza situatiei asa cum se desfasoara si in procesul de mediere al conflictelor ce au un grad mare de dificultate si nu pot fi gestionate doar de partile din disputa (legate de divort ori exercitarea autoritatii parintesti comune fata de copil, partajul bunurilor, diverse conflicte familiale mai grave). O analiza obiectiva, o analiza la rece a situatiei, o analiza fara partinire, corecta, justa si onesta. Daca aceasta analiza este facuta atunci cand suntem in conflict, dar mai ales daca e facuta de ambele persoane din conflict, sansele de temperare a conflictului sunt de 90%, iar de solutionare a acestuia sunt de 99%.

Analiza conflictului/situatiei este etapa de baza in solutionarea unui conflict prin mediere, prin dialog. A dialoga privind solutiile la un conflict inseamna a media acel conflict. A media un conflict inseamna a analiza conflictul – analiza ce include si relatia celor din conflict inainte/in timpul/si dupa conflict, dar buna parte a analizei trebuie sa se focuseze pe conflict in sine. Cauze si incidente, consecinte, perspective, mod de refacere a situatiei, de repunere a celor din conflict pe cat posibil in relatia anterioara conflictului ori intr-o alta relatie mai conforma dorintelor lor.

Factorii conflictogeni sunt acele elemente distructive ale relatiei care provoaca conflictul de relatie, cu consecinte asupra relatiei si a persoanelor aflate in relatie.

Cum conflictul nu poate fi evitat, nu ne ramane decat sa ne focusam pe analiza lui atunci cand suntem parti in conflict, si pe analiza solutiilor posibile. A avea un moment de respiro in care sa privim obiectiv si “din poza” situatia conflictuala in care suntem, poate egala cu a avea un moment de aur in viata noastra. Asta pentru ca de acel moment de aur depinde o relatie de a noastra, o relatie pe care nu o putem inlocui, oricat de mult am crede noi acest lucru.

ILIE DORIN
Mediator Autorizat
0757.398.923
www.mediatoru.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dorin Ilie

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea