Familie & Relatii

#divort #mediere #custodie copii #conflicte soti #echilibru copil

Expertul Acasa.ro, Dorin Ilie, mediator: De ce sa “divorteze” copilul de parinti?

Chiar asa, de ce? De ce Andrei, de 3 anisori, sa nu mai aiba dreptul la legaturi personale cu tatal ? De ce Alexandra, de 7 anisori, sa nu mai poata iesi in parc cu tatal? De ce legatura copiilor cu ambii parinti sa se destrame? Pentru ca asa doreste unul dintre ei odata ce problemele si certurile legate de divort au survenit? Pentru ca disputa parintilor privind impartirea bunurilor comune ia proportii de neimaginat? Pentru ca unul din parinte refuza pur si simplu sa isi vada copilul?

Sunt acestea motive pentru ca intre copil si parinti sa intervina “divortul”? Ce ar insemna acest “divort”dintre copil si unul dintre parinti?

Nevoia de mama egaleaza nevoia de tata. Ambii parinti ii sunt necesari aproape in aceeasi masura copilului. Un copil crescut doar de mama nu are acelasi echilibru emotional ca un copil care creste intr-o familie unde “hrana emotionala” este asigurata de ambii parinti intr-un mediu fara stres, fara tensiuni, cu buna intelegere.

Problemele legate de custodia copilului apar odata cu neintelegerile dintre parinti  neintelegeri in care copilul, nu de putine ori, devine “obiect”de schimb in rafuielile parintilor. Iata cum un copil este victima conflictului dintre parinti si sufera enorm, fara nici o vina in conflict.

Noua legislatie din Romania, inca din 2011, a introdus un nou concept si anume – custodia comuna – sau exercitarea in comun a autoritatii parintesti. In acest nou cadru legislativ, devine activ si se enunta cu fermitate interesul superior si fundamental al copilului, interes ce trebuie respectat de catre parinti, mai ales atunci cand intre acestia apar conflicte ce duc pana la divort.

Prin aceasta noua reglementare legiuitorul a stopat acel “divort” intre copil si un parinte, avand in vedere ca in vechiul Cod al familiei doar unul din parinti primea custodia copilului, celalalt parinte avand doar un drept de a veghea asupra cresterii si educarii lui.

Separarea copilului de parinti este cel mai crunt eveniment din inceputurile vietii lui, eveniment care isi pune amprenta pe dezvoltarea sa psihosociala in mod vizibil, daca situatia nu este binegestionata de parinti.

Efectele unui astfel de eveniment pot aparea intre colegii de la gradinita, de la scoala, in adolescenta, ulterior in viata de cuplu, pana la viata lui in familia pe care o va intemeia. Din acest motiv, parintii, atunci cand sunt in diverse conflicte, chiar si in conflictul legat de divort, vor trebui sa se gandeasca de doua ori atunci cand in conflictul lor intervine problema custodiei copilului.

 

Tensiunile dintre parinti escaladeaza la un moment dat si astupa orice posibilitate de a comunica cu celalalt, orice posibilitate de a reveni la un dialog calm este inhibata de noile stari dintre acestia. Evitarea comunicarii, lipsa ori mutarea de la domiciliu, refuzul de a comunica chiar si telefonic sunt probleme care arata nevoia medierii situatiei.

 

Medierea este oportuna inca de la ivirea conflictului, dar chiar si daca acesta escaladeaza pana la momente de impas, este de asemenea, foarte benefica.

Asezarea parintilor la masa de mediere este un suflu nou, mai ales pentru relansarea comunicarii dintre ei.

In toate cazurile, reluarea comunicarii rezolva situatia in proportie de 30%. Acest lucru il spun din practica in aceste cazuri, practica in care, odata ce ne asezam cu totii la mediere, oricat de introvertiti ori inchisi ar fi unii, dialogul devine principala lor metoda de a se face intelesi unul fata de altul.

In medierea exercitarii autoritatii parintesti in comun se discuta un plan parental, plan ce reprezinta un cadru care va fixa noile reguli de la care vor pleca parintii in interactionarea cu copilul si intre ei.

Bazele cooperarii si dialogarii dintre parinti puse de mediator in sedintele de mediere reprezinta deseori adevarate structuri pentru viitorul noii relatii dintre parinti. Ne referim la noua relatie – avand in vedere ca au decis, ori decid, ori s-a pronuntat divortul.

Copilul impune o noua relatie, fie ca vor, fie ca nu vor. Toata viata vor fi in continuare si mereu intr-o noua relatie. Tocmai aceasta noua relatiei are cel mai bun inceput prin discutiile cu un mediator, in vederea stabilirii cadrelor ei initiale.

Odata ce cooperarea se amplifica, tensiunile scad. Parintii incep sa constientizeze noua situatie, dar cel mai mare avantaj este oferit copilului.

Disparitia tensiunii dintre parinti, noua liniste, intelegerea agreata la mediator transpar in relatia cu copilul, acesta resimtind si el suflul nou dintre parinti. Acest suflu nou il resimte din plin, mai ales cand va sti ca parintii au ajuns la o intelegere care nu il va afecta, ci dimpotriva este pentru el, pentru binele lui.

In continuare va avea parte de ambii parinti. In continuare se va putea vedea si cu tatal si cu mama. In continuare vor fi o familie din punctul de vedere al copilului, desfacerea unei casatorii nefiind atat de importanta, cat planificarea lucrurilor de comun acord in ceea ce il priveste pe copil.

Medierea acestor momente/situatii dificile aduce parintii in zona optimismului, in zona colaborarii. Mediatorul discuta cu parintii oportunitatile pe care le-ar putea aduce acel conflict, acest lucru implicand determinarea parintilor in a cauta cu mediatorul cele mai bune variante, cele mai avantajoase solutii pasnice, amiabile la situatia data.

In toate cazurile, medierea conflictului in ceea ce priveste custodia copilului este ultima sansa in cautarea unei solutii pasnice, amiabile, multumitoare pentru ambii parinti, dar mai ales pentru copil. Procesul judiciar unde intervin probe, martori, expertize nu face decat sa amplifice conflictul si efectele negative ale acestuia, situatia escaladand tot mereu spre si mai rau. In tot acest timp copilul sufera mai mult decat parintii.

Medierea detensioneaza parintii si ii focuseaza pe interesul copilului lor.

In astfel de conflicte, ce este mai bine pentru ei, este mai putin important decat ce este mai bine pentru copii, si ceea ce este mai bine pentru copii este cu siguranta mai bine si pentru parinti.

Date de contact:

Web: mediatoru.ro

Telefon: 0757.398.923

E-mail: dorin@mediatoru.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dorin Ilie

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea