Familie & Relatii

#adaptare cuplu #mutare parteneri #locuinta cuplu

Expertul Acasa.ro, Corneliu Ungureanu: Sunteti pregatiti sa va mutati impreuna?

Aceasta este o problema care preocupa toate cuplurile, indiferent de varsta, tara, cultura. Si chiar daca reprezinta un fapt banal, este un eveniment destul de stresant. Un raspuns simplu la intrebarea daca esti pregatit sa locuiesti impreuna (sau nu) cu partenerul nu s-a gasit inca, dar exista cateva sugestii pentru a face acest lucru mai usor.

Cunoaste-ti partenerul/partenera

Auzim de multe ori afirmatia „in sfarsit ne-am mutat impreuna”. Este intr-adevar sfarsitul unei perioade in care cei doi au locuit separat, iar daca au stat impreuna, aceasta a fost valabil pentru perioade scurte de timp (weekend, cateva zile de concediu). 

Tendinta actuala este ca un cuplu sa se mute impreuna cat mai repede posibil. Unii fac acest pas si dupa cateva zile. Ceea ce urmeaza este un efort de adaptare foarte solicitant. Multi nu-i fac fata si se razgandesc, iar alteori ajung la conflicte atat de dificil de gestionat, incat se rupe relatia. Fiecare ascunde anumite lucruri, de la probleme de familie, financiare sau legale pana la chestiuni legate de starea de sanatate. Nu o data, unii au aflat ca celalalt are o boala psihica cronica abia dupa casatorie, eventual ca medicatia utilizata este incompatibila cu procrearea.

In orice caz, este de dorit ca cei doi sa se cunosca suficient, dar si sa-si construiasca o agenda comuna, ceea ce presupune in general o perioada de 6-12 luni. In acest interval se termina „luna de miere” si incep sa apara decizile care au la baza alte motivatii decat obtinerea rapida a unor gratificatii. Este nevoie de timp ca o relatie sa se maturizeze suficient de mult, incat ea sa reziste in contextul locuitului impreuna.

Adapteaza-te treptat

Orice schimbare este mai usor acceptata daca ea survine progresiv. Intervalul petrecut impreuna poate creste cu diverse ocazii de la 1-2 zile pana la o saptamana sau mai mult. Este de la sine inteles ca aceste intervale includ si noaptea, nu doar ziua.

Aceste perioade „de testare” se vor prelungi prin decizia ambilor, daca aduc suficiente satisfactii fiecaruia. Cand ambii considera ca a sosit momentul, pot decide sa locuiasca in acelasi spatiu. Este mai convenabil decat sa te gandesti obsesiv, cu lunile, daca ai luat o decizie corecta sau nu.

Invata sa vorbesti pe limba celuilalt

Foarte multi cred ca, daca au spus ceva, mesajul a ajuns in totalitate la cel care asculta. Ba, mai mult, se asteapta ca mesajul sa produca efectele scontate. Totusi, mintea umana este prea complicata ca sa poate fi redusa la o simpla casuta de mail. Fiecare cuvant luat separat are mai multe intelesuri, iar continutul unei fraze poate fi interpretat in diverse moduri. Daca luam in considerare si limbajul corporal, starea emotionala de moment a celor care vorbesc, alte probleme care ii preocupa, gradul de oboseala etc. adunam doar cateva motive pentru care ceea ce gandim si spunem noi difera semnificativ de ceea ce aude si inteleg ceilalti. Nu e usor de gasit cai pentru a comunica eficient, iar acest proces nu devine neaparat mai simplu odata cu trecerea timpului.

Chiar si dupa ani de casatorie, multe cupluri au dificultati serioase in a-si vorbi „pe frecventa potrivita” si acesta este un motiv frecvent pentru care solicita sedinte de psihoterapie, individuale sau in cuplu.

La baza succesului in aceasta directie sta in primul rand disponibilitatea de a vorbi deschis, respectiv de a asculta cu atentie. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, abilitatile de comunicare, oricat ar fi de bune, valoreaza putin. Asa se explica de ce unii sunt foarte buni vorbitori la serviciu sau in societate, iar acasa nu se pot face intelesi sau isi pierd rabdarea foarte repede.

Gaseste cel putin o cale de gestionare a conflictelor

Este imposibil sa fii tot timpul de acord cu altcineva sau ca deciziile luate sa aiba doar beneficii pentru ambii. Inevitabil, apar macar mici certuri, alteori adevarate perioade de criza.

Daca tot stim ca sigur vor veni, nu este cazul sa parem surprinsi cand se intampla. De aceea este nevoie de calm, rabdare si dorinta de a repara. In acest fel, esti capabil sa-l asculti cu atentie si pe celalalt, cunoscut fiind faptul ca „la nervi”, mintea noastra nu da un randament prea bun, iar adesea distorsioneaza si interpreteaza eronat realitatea. Nu degeaba furia a fost denumita „o nebunie de moment”. Aceste perioade sunt neplacute, dar oglindesc obiectiv cat de solida si de sanatoasa este o relatie.

Cunoaste-i familia si prietenii apropiati

si nu doar din poze sau de pe facebook. Experienta de viata a tuturor arata clar necesitatea ca fiecare partener sa relationeze macar binisor cu familia celuilalt.  Este suficient sa ne amintim ca tocmai din familia de origine ne construim modelele personale si de relatie, incat sa constientizam ca macar pentru siguranta proprie va fi necesar sa facem sapaturi.

 Nu fac o pledoarie pentru „iubirea de soacra” si nici nu incurajez politicile de sacrificiu in relatiile cu parintii iubitului/iubitei. Totusi, relatiile mai stranse cu acestia iti pot arata destul de obiectiv:
 

  •     ce trasaturi de personalitate si de caracter are partenerul
  •     cat de intelegator sau conciliant stie sa fie
  •     cum inclina balanta intre tine si parintii sai
  •     daca si cand poate pune pe primul plan relatia cu tine sau pe cea cu ei
  •     daca este „alunecos” si prefera sa „fie prins la mijloc”, asa incat sa profite, de exemplu, si de legatura cu tine, dar si de cea cu propria mama, lasandu-va pe voi sa va descurcati una cu cealalata
  •     cum sunteti voi perceputi ca si cuplu
  •     cum sunteti capabili sa faceti fata impreuna unor presiuni importante


 Cat despre prietenii apropiati, acestia pot avea o influenta mai mare decat s-ar crede, atat in perioada de formare a cuplului, cat si pe termen lung. In ziua de azi, interactiunile sociale sunt destul de reduse. Totusi, ele sunt absolut necesare pentru echilibrul emotional al fiecaruia, iar cercurile de prieteni ale celor doi pot aduce beneficii sau complicatii importante. Oricum, ignorarea lor este o idee neinspirata. Tine mai degraba de gandirea adolescentina decat de cea a unui adult sa crezi ca poti trai confortabil si sa ai o relatie care evolueaza sanatos in conditiile in care esti rupt de lume.

Amana, daca nu crezi ca este un moment potrivit

Decizia comuna de a locui impreuna se va dovedi una buna sau mai putin potrivita dupa un anumit timp in care relatia a progresat, dar mai ales dupa ce dupa viata in aceeasi locuinta a inceput. Certitudini nu exista, dar anumite probleme pot fi prevenite sau rezolvate imediat ce apar.  Daca exista indoieli, angoase, anumite retineri (si sigur exista), se poate amana. Cateva saptamani de asteptare in plus pot fi exact ceea ce cuplul are nevoie.

Dr. Corneliu Ungureanu
Psihiatru, psihoterapeut
MentalHealthClinic.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Corneliu Ungureanu