Familie & Relatii

#relatii #consiliere #expert acasa.ro corneliu ungureanu # terapie de cuplu bucuresti

Expertul Acasa.ro, Corneliu Ungureanu: De ce esti mai fericit cand esti intr-o relatie

Experienta de viata a fiecaruia arata ca in fata dificultatilor emotionale este de dorit sa avem sprijinul cuiva apropiat. Aceasta nu exclude eforturile personale de a reduce suferinta si nici ajutorul specializat acolo unde este cazul.

Prima alegere, atunci cand avem diverse probleme si vrem sa le impartasim cuiva, este in cele mai multe cazuri partenerul de cuplu. Se considera adesea ca in cazul casatoriei echilibrul psihic este mai protejat ca in cazul celor necasatoriti, din motive cum ar fi suportul emotional usor accesibil ori stabilitatea financiara. Comparativ cu persoanele necasatorite, persoanele casatorite au niveluri mai ridicate ale starii de bine si ale satisfactiei in privinta propriei vieţi.

Intr-adevar, cu cat durata unei relatiei este mai mare, cu atat are un efect mai protector asupra sanatatii mintale. Apar mai rar simptome ale depresiei, anxietatii, tentativele de suicid, abuzul/dependenţade substanţe. Beneficiile sunt similare pentru ambele sexe. Chiar si in relatiile disfunctionale, este mai economic din punct de vedere psihologic sa continue relatiile respective decat sa se ajunga la separarea definitiva. 

Relatiile stabile sunt mai benefice pentru reducerea consumului de alcool si alte droguri psihoactive (marijuana, amfetamine, opioide, etc.) in randul femeilor decat in randul barbatilor. In cazul tulburarilor de anxietate (anxietate generalizata, obsesiv-compulsivitate, atacuri de panica, fobie sociala, fobii specifice, etc.), efectul sanogen al relatiilor de cuplu a fost sensibil mai scazut ca in cazul celorlate tulburari.

Simptomele anxietatii depind de un numar foarte mare de factori:

- bolile fizice
- regimul alimenentar
- suprasolicitarea profesionala
- dificultatile de relationare in general
- abilitati scazute de gestionare a conflictelor
- neglijare timpului liber si a odihnei.

Toate acestea influentreaza negativ viata de familie si de aceea suportul pe care aceasta poate sa-l ofere se reduce. Depresia constituie ea insasi un risc foate mare pentru viata de familie. Presiunea resimtita de aceasta poate fi coplesitoare si de aceea trebuie apelat la suportul calificat inca de la primele manifestari. Ajutorul celor apropiati este binevenit in etapa de recuperare, cand simptomele sunt semnificativ ameliorate.

Relatiile indelungate sunt benefice si celor cu tulburari de personalitate. Mai ales ca in cazul formelor severe ale acestora o relatie de cuplu ajunge sa fie o adevarata performanta.

Aceste tulburari inlcud trasaturi de personalitate cum ar fi:

- tendinta persistenta la evitare si abandon
- dependenta
- instabilitate emotionala
- impulsivitate
- capacitatea scazuta de a realiza atasamente sanatoase fata de alte persoane
- inclinatia spre comportamente distructive si conflicte interpersonale
- comportamente de autosabotare si in general conduitele orientate spre esec
- un mod idealist de a privi legaturile care ajung sa fie private ca perfecte – aceasta duce la asteptari foarte mari care cu siguranta nu vor fi indeplinite in totalitate
- tendinta de a face evaluari foarte negative ale altora.

Cercetarile intreprinse pana in prezent nu au clarificat  daca persoanele implicate in relatii pe termen lung pot avea o recuperare mai rapida dupa episoadele de acutizare ale bolilor mintale si rate mai mici de recidiva decat cele aflate in relatii de scurta durata.

Statutul juridic al relaţiei de durata (casatorie sau concubinaj) nu a fost semnificativ legat de sanatatea mintala. Doar cresterea duratei relatiei, nu si statutul legal al relatiei, are un efect protector asupra psihicului, atat pentru barbati cat si femei. Aceasta constatare contrazice mai vechea opinie, conform careia numai persoanele casatorite au astfel de beneficii.

Cei care sunt identificati ca fiind cu risc ridicat pentru dezvoltarea problemelor emotionale si acelor de sanatate mintala se pot proteja prin imbunatatirea stabilitatii relatiilor lor curente, apeland la servicii de psihoterapie individuala sau de cuplu.

Dr. Corneliu Ungureanu
Psihiatru, psihoterapeut
MentalHealthClinic.ro


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Corneliu Ungureanu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea