Familie & Relatii

#tranzitie relatie #relatie esuata #noua relatie #relatii #cuplu #despartire

Expertul Acasa.ro, Angela Frunzoi, psihoterapeut & coach: 13 pasi spre vindecarea unei inimi ranite

Daca tocmai ai incheiat cu sau fara voia ta o relatie si asta te-a cam scos “din functiune”, iata cateva lucruri pe care este bine sa le stii si sa le pui in practica. Poti vedea perioada de tranzitie de la o relatie la alta ca pe un ritual.

 

  1. Ingaduie-ti sa traiesti tristetea, sa admiti pierderea suferita, sa plangi, sa te descarci.
  2. Vorbeste cu oamenii care-ti sunt alaturi, cu conditia sa alegi persoane suportive, si nu oameni care te invinovatesc sau care se inghesuie cu sfaturi – poate un specialist este cel mai indicat.
  3. Poti crea un ritual propriu pentru ceea ce s-a incheiat si ceea ce urmeaza.
  4. Constientizeaza noua realitate si accepta ca aceasta este realitatea in care traiesti, cea de la care pleci mai departe.
  5. Fereste-te de capcana “vanatorii de vrajitoare” si cauta sa intelegi ce rol ai jucat tu in cele intamplate si sa decizi daca este ceva ce ai nevoie sa schimbi sau sa imbunatatesti la tine pentru ca data viitoare sa fie mai bine.
  6. Nu te repezi sa cauti pe cineva care sa umple golul, cauta sa-l umpli din interiorul tau.
  7. Focuseaza-te pe ceea ce esti, ai, poti si vrei si cauta sa te mentii la acest nivel, pe aceasta directie – din nou, un specialist iti poate fi de folos.
  8. Acorda-ti timp pentru intelegere si vindecare. In felul acesta urmatoarea relatie va fi una sanatoasa intre doi oameni maturi, functionali, capabili de interdependenta. Asta te va feri de o alta relatie fuzionala, sufocanta, in care se manifesta dependenta, santajul emotional, frica de a pierde si nevoia de control, conditionarile esecurilor trecute. Cu alte cuvinte, alege sa construiesti o relatie sanatoasa in loc de a te grabi sa intri intr-o alta relatie disfunctionala.
  9. Acorda-ti timp tie insu(a)ti, fa lucruri care iti plac, care te fac sa te simti bine cu tine.
  10. Socializeaza.
  11. Gandeste-te ce anume iti doresti de la o relatie si cum anume iti doresti sa fie partenerul(a) ta, fii cat mai specific.
  12. Gandeste-te in ce masura esti tu potrivit(a), desirabil(a) pentru partenerul(a) pe care ti-l doresti. Vezi daca ai ceva de lucru la acest capitol – din nou, un specialist iti poate fi de folos.
  13. Vezi ce anume si cat esti dispus(a) sa investesti sau sa oferi in relatia dorita. Ceva bun si frumos pentru nimic, cu investitie 0, nu s-a vazut inca. Decide daca este suficient pentru ca celalalt sa se simta implinit si fericit pe termen lung in relatia cu tine. Se presupune ca tu ai fi deja dat fiind ca partenerul(a) si relatia corespund dorintelor tale.

Momentul potrivit pentru a intra intr-o noua relatie este acela in care te simti bine cu tine, echilibrat(a) chiar si la ideea de a fi singur(a), in momentul in care celalalt nu este pentru tine un colac de salvare.

Date de contact:
Angela Frunzoi
Psihoterapeut-Integrativ
Coach & Trainer
Tel.:
0744.63.94.57
E-mail: angela.frunzoi@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Angela Frunzoi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea