Familie & Relatii

#socri autoritari #socri critiici #tipologii socri #socri toxici

Expertul Acasa.ro, Amalia-Gabriela Marinescu: Cele cinci tipologii de socri de care sa te feresti

 Subiectul socrilor si al casatoriilor a fost abordat inca din cele mai vechi timpuri, sub forme cat se poate de inedite. Fie ca ne referim la cantece populare, caricaturi sau basme, socrii ocupa un loc de cinste. Si daca stam bine sa analizam, ce intelegem printre randurile acestor povestioare, nu e neaparat numai de bine!

"Multe casnicii ar fi mai fericite daca sotul si sotia ar intelege ca sunt in aceeasi tabara" Z. Ziglar

Sa ne amintim de Soacra cu trei nurori, scrisa de Ion Creanga, si finalul tragic pe care comportamentul soacrei l-a determinat. In acelasi registru putem invoca basmele fratilor Grimm sau chiar cele romanesti, unde mama baiatului imbraca forme dintre cele mai malefice, in incercarile sale de a sabota tanarul cuplu (rapirea bebelusului, dorinta de ucidere a nurorii, intrigile pentru stirbirea imaginii tinerei sotii etc, sunt doar cateva dintre laitmotivele descrise).

Pe de cealalta parte, nu trebuie sa ii ignoram nici pe acei “regi” carora Fat-Frumos trebuie sa le demonstreze prin fel si chip ca sunt vrednici de mana fiicei lor, misiune in care infrunta moartea, balauri cu 7 capete si Zgripturoaice colosale.

E mai mult ca sigur ca astfel de povesti nu aveau cum sa se nasca fara un sambure de adevar, motiv pentru care cercetarea problematicii socrilor a trecut din sfera povetilor in cea a cercetatorilor si psihologilor. Altfel spus, au fost identificate cinci tipologii de socri de care cel mai bine ar fi sa te feresti: criticii; acaparatorii; autoritarii; stapanii haosului; uraciosii.

Dupa cum le sugereaza si denumirile, socrii critici au tendinta de a critica tot ce faceti (sau faci, de la caz la caz), justificandu-se prin sentimente precum dragostea sau atentia. In cazul acestei tipologii, indiferent cat de mult te straduiesti sa ii multumesti, nu vei reusi niciodata.

In cazul acaparatorilor, granitele sunt greu de delimitat, deoarece acesti socrii tind sa fie mereu acolo, langa tine. Apar la voi acasa din senin, isi doresc sa va petreceti timpu liber si vacantele impreuna, copilul vostru este ca si al lor.

Autoritarii isi doresc ca orice faceti sa fie dupa un model bine stabilit de ei, sa faceti ce si cum spun, caci asa este mai bine. In caz contrar, ameninta cu retragerea ajutorului, fie ca este vorba de cel financiar ori emotional.

Stapanii haosului sunt destul de dificil de gestionat, caci viata lor nu este niciodata ordonata. In aceasta categorie intra familiile cu istoric de consum de alcool, droguri, abuz ori violenta. 

In cazul socrilor uraciosi, as putea afirma ca aceasta tipologie este cel mai greu de gestionat. Pentru acesti socri nu existi, ei si-au inchis inimile fata de tine si ar fi dispusi sa faca orice pentru a te scoate din vietile lor si a copilului lor.

Indiferent in care din cele 5 tipologii te gasesti, o relatie defectuasa cu socrii este greu de gestionat si poate duce la aparitia stresului, disconfortului si chiar a destramarii casniciei voastre.  Asadar, daca te afli intr-o relatie toxica, este important sa afli cateva lucruri. Cel mai probabil socrii tai considera ca esti mai putin matur, intelept si experimentat ca ei, drept urmare, nu ai nimic important de spus.  La nivel psihologic se duce o batalie pentru pastrarea iubirii lui/ei, iar tu esti considerat adversar. 

Pentru a gestiona optim aceasta situatie, este crucial ca partenerul sa inteleaga ambele tabere si sa duceti aceasta batalie impreuna.  Comunica, exprima ce te deranjeaza, precum si punctul de vedere, fii asertiv si incearca sa nu te lasi doborat de strategiile pe care socrii tai le abordeaza. Daca acesti pasi nu par sa te ajute, iar partenerul tau este in continuare influentat de parinti, te aflii in fata unei rascruci/decizii majore: cautarea unui ajutor de specialitate, ruperea casatoriei sau hotararea de a continua pana acum. Indiferent de calea aleasa, ia aminte faptul ca un copil, casatoria ori timpul nu va imbunatati o relatie disfunctionala, indiferent cat de mult ne-am dori sa ne convingem de asta!

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea