Familie & Relatii

#meserie in functie de personalitate #programatori #ingineri

Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala: Ce meserie ti se potriveste in functie de personalitatea ta

Oamenii sunt adevarat eficienti atunci cand se raporteaza in mod corect la ei insisi si la cei cu care intra in contact. Spre deosebire de aparatura tehnologica, fiintele umane nu vin la pachet cu un manual de instructiuni de utilizare. Asadar, indiferent de aria de interactiune, singura solutie ramane sa ne cunoastem cat mai bine pe noi insine. Cu cat ne cunoastem mai bine, cu atat mai usor este sa facem alegeri bune pentru noi.

Plecand de la orientarea oamenilor spre sarcina (obiective) sau relatii (oameni) si spre extroversie sau introversie, s-a creat modelul de personalitate DISC. Acest model identifica si prezinta 4 stiluri comportamentale de baza – dominant, influent, stabil si constiincios. 

Stilul comportamental pe care il avem ne face “omul potrivit pentru job-ul potrivit”. Astfel, fiecarui stil comportamental i se potrivesc niste meserii.

Stilul Dominant este orientat spre sarcina si extroversie. Ei savureaza competitia, au initiativa, preiau conducerea si sunt de obicei directi si la subiect – uneori chiar grosolani, deoarece sensibilitatea pentru sentimentele celorlalti nu este punctul lor forte. Pot de asemena exagera cu controlul asupra celorlalti, ritmul lor ar putea fi prea alert pentru ceilalti si pretentiile exagerate.

Meserii potrivite: Manageri, vanzatori, consultanti, medici, avocati, cadre militare superioare, artisti

Stilul Influent are o orientare spre relatie si extroversie. Ei incearca mai curand sa-i convinga pe ceilalti decat sa-i forteze, degaja optimism si entuziasm, creand astfel o atmosfera motivanta. Lucreaza cu mare placere in grup – de altfel au dificultati in a lucra singuri.

Meserii potrivite: Traineri, profesori, sporturi de echipa, relatii cu clientii, prezentator TV/ radio, meserii creative

Stilul Stabil e orientat spre relatie si introversie. Ei se simt bine intr-o atmosfera relaxata si prietenoasa, care ofera siguranta, conventii clare si procese predictibile. Sunt buni planificatori, dar trebuie sa abordeze un pas dupa altul; respecta procedurile stabilite. Sunt buni coechipieri.

Meserii potrivite: Asistenti medicali, psihologi, profesori, orice munca de echipa I se potriveste, atata timp cat mediul de lucru este pozitiv.

Stilul Constiincios este orientat spre sarcina si introversie. Oamenii cu acest stil de comportament prefera ordinea, disciplina si atmosfera obiectiva, cu posibilitatea de a face lucruri de calitate. Se concentreaza foarte mult pe detalii, gandesc foarte critic si verifica exactitatea, lucreaza bine in conditii foarte clar definite, cu norme si standarde stabilite.

Meserii potrivite: Programatori, contabili, juristi, notari publici, ingineri

Pentru a te cunoaste pe tine insuti, este necesar sa treci print-un proces de constientizare si dezoltare personala. Cand stii cum esti, ce nevoi ai si care iti sunt valorile personale, atunci vei fi mai fericiti si implinit. Vei ajunge cea mai buna versiune a ta.

Gandeste pozitiv! Actioneaza cu entuziasm!


Sursa foto: //lyunse.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea