Familie & Relatii

#cauze #pasiune #consecinte #aventura #sex #jigniri #Expertul Acasa.ro psihologul Keren Rosner

Expertul Acasa.ro psihologul Keren Rosner: Consecintele unei aventuri de-o noapte

Aventura de-o noapte este o experienta care de putine ori este planuita si de cele mai multe ori pur si simplu se intampla... Poate sa fie consecinta unor factori complecsi de viata care ispitesc si indeamna indirect la asemenea fapte sau poate sa fie consecinta superficialitatii sporadice, poate sa fie disperarea singuratatii sau revolta iubirii neimplinite. Depinde de personalitatea individului, de experienta de viata, de normele de conduita daca se “preteaza” sau nu la astfel de situatii.

Trairile legate de experienta sunt contradictorii si diferite intre barbati si femei. Situatiile in care fiecare partener a trait noaptea ca o experienta placuta, dorita reciproc, fara angajamente si asteptari ulterioare sunt reciproc ademenitoare si excitante.

Din experienta se cunoaste ca unul din protagonisti se intampla sa aiba asteptari si dupa consumarea noptii de amor ocazional. Aici incep frustrarile, acuzele si chiar consecintele nedorite.

In general, barbatii sunt cei care se pot detasa mult mai lejer de astfel de expuneri, ei separandu-se mult mai usor de o aventura, fara sa se lase impresionati puternic.

Palmaresul sentimentelor negative sunt preponderent traite de femei si pot sa fie: regretul, sentimentul de vina, autoevaluare defavorabila, auto/blamarea, sentimente de rusine, autodispret.

Uneori, exprimarea lor nu poate sa fie una deschisa, deoarece discretia pentru astfel de intamplari este de preferat.

Cauzele care conduc catre o astfel de escapada:

  • cele de conjunctura (sunt situatii in care intalnesti pe cineva de care esti atat de atras incat nu rezisti tentatiei de daruire imediata)
  • situatiile de criza (momente in care esti suparat, revoltat si simti nevoia de “razbunare”)
  • obiceiuri de comportament legate de lipsa de implicare afectiva a individului, de responsabilitate a unei relatii.
  • intamplare neplanificata, dar dorita ca metoda de destindere, relaxare, peripetie, teribilism.
  • Poate, din nefericire, sa fie consecinta unei lipse de luciditate cauzate de alcoolul, medicamente sau consum de substante halucinogene.

Cand apare oportunitatea sau tentatia unei astfel de aventuri este de preferat sa lasam cateva momente timp de gandire, nu sa ne avantam fara discernamant.

Daca reprezentam mintal eventualele consecinte a faptelor din acea noapte putem sa prevenim situatii jenante, remuscari, jigniri sau alte astfel de repercusiuni.

Intamplarile cu urmari neplacute sunt mult mai numeroase decat cele cu rezultate incantatoare.

Revizuirea de a doua zi prezinta frecvent intr-o forma diferita ansamblul si semnificatia noptii de amor.

Invaluirea de moment, cresterea dorintei si cautarea placerii pot sa anihileze viziunea de ansamblu a experientei.

Nu te lasa vrajit de ispita propunerii daca nu esti capabil sa te detasezi afectiv, daca nu poti sa treci mai departe fara nostalgii si reinterpretari.

Daca hotarasti sa traiesti o aventura, atunci trateaz-o ca atare, nu reevalua situatia, nu reveni asupra aspectelor dandu-le alta semnificatie. Farmecul expeditiei consta in trairea de moment puternica, exploziva fara aprecieri ulterioare, fara expectante nefondate.

Lasa-te purtat de pasiune fara a lasa sa te invadeze indoieli si in special fara aprecieri ale cuvintelor spuse in acele momente. Alte asteptari nu-si au rostul in frenezia atractiei erotice.

Sfaturi

  1.  Daca esti o persoana cu convingeri morale care nu includ astfel de aventuri ar fi bine sa te infranezi de la astfel de placeri, calvarul framantarilor legate de vina va anula orice urma de placere.
  2. Daca faptele tale vor avea consecinte asupra vietii tale si a altor persoane implicate colateral, daca fidelitatea este importanta pentru tine si pentru cei implicati nu te lasa prada tentatiei, iti va aduce complicatii in viata!
  3. Daca speri ca in acest mod poti sa atragi simpatie, iubire, pretuire, apreciere sau sa cuceresti, mai revizuieste-ti planul. Singurul plan cert este cel de a te simti bine si de a-ti imbogati experienta.
  4. Lasa-te purtat de pasiune daca o simti si daca esti genul de persoana care poate trai intens prezentul, fara inhibitii si pareri de rau. Daca poti gasi motivatia suficienta pentru a simti desfatare si implinire in acea noapte cu acel om, fa-o ! Nu privi inapoi daca nu mai este cazul, dar bucura-te ca a existat acea aventura.

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner