Familie & Relatii

#beneficii sex #disfunctii sexuale #abstinenta #sex #viata sexuala

Expertul Acasa.ro, psihologul Marcelica Chiriac: Legatura dintre sex, sanatate si starea generala de bine

 

Cunoasterea dezvoltarii sexuale si a comportamentului sexual a devenit progresiv importanta pentru ingrijirea sanatatii, pe masura ce s-au schimbat standardele si exigentele publicului. Sexualitatea este un continuum care se dezvolta in timp, in etape al caror continut biologic, patologic si social este distinct.

Comportamentul care era odata cosiderat pervers este probabil privit acum ca deviant si poate ca in viitor va fi considerat o alternative la activitatea sexuala :normala. Coportamentul sexual este un factor important in determinarea valorii individuale, existand un interes continuu in actele publice si intime. In general, oamenii sunt mai capabili sa-si accepte sexualitatea, recunoscand ca este una dintre fetele personalitatii lor.

Problemele legate de genitalitate si sexualitate sunt lasate mereu pe ultimul plan, patologia fiind adesea considerate o pedeapsa sau o stigmatizare. Pentru medicul de orice specialitate, inclusiv psihiatrul, ca si pentru psiholog, va fi destul de dificil sa abordeze pacientul cu tulburari de sexualitate. Activitatea sexuala este strans legata de starea de sanatate. Exista o asociere intre sex, sanatate si starea generala de bine (wellness) (Laumann si colab.) Calitatea sexului si abilitatea in obtinerea satisfactiei si placerii sunt mai mari atunci cand capacitatea limitata a unei persoane este concentrata pe un partener, in contextual unei relatii monogame de lunga durata.

Comportamentul sexual al omului este legat de biologie, pe de o parte, si de istoria individuala (experientele anterioare), pe de alta parte. Reactiile sexuale, complexe si delicate la om, depind de o multitudine de factori in primul rand, de o stare de normalitate a organelor sexuale. Circumstantele defavorabile, atat cele de ordin subiectiv, cat si cele de ordin obiectiv, care pot sa apara in mediul cultural au sanse foarte mari sa genereze pulsiuni si manifestari sexuale care sunt adesea daunatoare pentru reactiile sexuale.

La intrebarile “Cat de importanta este absenta vietii sexuale?” si “Prin ce influenteaza ea?” cele mai multe studii au adus urmatoarele raspunsuri:

  • reduce calitatea vietii
  • provoaca stress emotional
  • afecteaza grav relatiile dintre parteneri.

91% dintre barbatii casatoriti si 80% dintre femeile casatorite considera viata sexuala ca deosebit de importanta.

Sexualitatea asociaza instinctualitatea cu spiritul in exprimarea dezvoltarii, descoperirii, cresterii si expansiunii vietii (Antoniu F). Ca si comportament sexual in ceea ce priveste fidelitatea in cuplu, 85% dintre femeile casatorite sunt fidele partenerului lor si 75% dintre barbatii casatoriti sunt fideli partenerei lor. La analiza asocierii dintre sex, satisfactie emotionala si placere fizica, cei care si-au considerat relatiile “extreme sau foarte placate” erau cel mai adesea cei care au avut un singur partener (fata de cei care au avut mai multi), mai ales daca partenerul era sotul sau daca se aflau intr-o relatie de convietuire. Calitatea sexului si abilitatea in obtinerea satisfactiei si placerii sunt mai mari atunci cand capacitatea limitata a unei personae este concentrata pe partener, in contextual unei relatii monogame de lunga durata. (Florin Tudose, Catalina Tudose, Letitia Dobranici).

Aspectele modern in abordarea sexualitatii sunt acceptarea sexualitatii ca un domeniu de investigatie si terapie medicala si recunoasterea sexologiei ca specialitate. Abordare incorecta si superficiala a sexualitatii duc la disfunctii sexulale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele