Familie & Relatii

#stres imbolnaviri #stres

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Stresul te baga in spital! Cum poti preveni imbolnavirile fizice (II)

Continuam in randurile de mai jos sa prezentam felul insidios in care stresul ne afecteaza organismul din toate punctele de vedere. Nu uita sa citesti si materialul anterior asa incat sa poti avea o viziune de ansamblu asupra acestui subiect.

Zaharul din sange

Este cunoscut faptul ca stresul creste nivelul zaharului din sange. Si daca ai diabet de tip 2 e sigur ai descoperit ca nivelul acestuia este mai mare daca esti stresat.  Schimba ceea ce mananci, fa mai mult sport, ajusteaza medicatia si te vor ajuta sa tii problema sub control. Un studiu efectuat pe persoane obeze de culoare fara diabet a descoperit ca acelea care produc mai multa epinefrina cauzata de stres au si o crestere rapida a glucozei din sange. Asta inseamna ca sunt predispuse la a se imbolnavii de diabet.

Digestia

Arsura, crampe, diaree - toate pot fi simptome ale stresului care se inrautateste. In particular sindromul colonului iritat este alimentat in parte de stres. El se caracterizeaza prin dureri in partile laterale ale abdomenului, constipatie si diaree.  Ulcerul stomacal este cauzat de o bacterie  numita H. pylori si poate fi tratat cu antibiotice, desi initial s-a crezut ca tot stresul l-ar cauza.

Tensiunea

O situatie stresanta poate creste nivelul presiunii sangelui temporar, prin reducerea capacitatii vaselor de sange si prin cresterea numarului de batai ale inimii pentru un timp dat. Insa dupa trecerea stresului inceteaza si efectele. Nu e clar daca stresul cronic poate cauza schimbari permanente in privinta presiunii sangelui. Se poate apela la metodele de reducere a stresului in mod constant. De asemenea trebuie sa ai grija la dieta si la exercitiile fizice.

Tesutul cerebral

Cercetarile in imagistica creierului au aratat schimbari majore provocate de stres in zonele care regleaza emotiile si autocontrolul. Aceasta afectare poate produce in viitor un stres si mai mare. Asa ca invata sa tii stresul sub control cu ajutorul metodelor existente.

Pielea

Persoanele care sufera de acnee suspecteaza deja un adevar de ceva vreme si se pare ca au dreptate: stresul provoaca cosuri. Cercetarile sugereaza ca tinerii cu acnee sunt mai predispusi la eruptii in timpul examenelor mai mult decat in alte perioade. O crestere a hormonului masculin denumit androgen poate fi vinovat de aceasta mai ales la femei. Stresul poate provoca si psoriazisul. Fie il declanseaza, fie il acutizeaza daca exista deja. Multi medici incep sa incorporeze tehnici de reducere a stresului in programele lor pentru pacientii cu probleme ale pielii.

Durerile de spate

Stresul poate declansa durere acuta de spate si poate contribui la durerile cronice de durata dintr-o cauza foarte simpla: reactia de tipul “lupta sau fugi”. Aceasta reactie implica tensiuni musculare. Un studiu european recent a descoperit ca persoanele care sunt mai vulnerabile sunt cele cu anxietate si gandire negativa. In cazul altui studiu desfasurat in Statele Unite s-a legat stresul de manie si de tulburari mentale.

Atractia sexuala

Un studiu a descoperit ca femeile sunt mai putin atractive pentru barbati daca au un nivel ridicat al hormonului de stres, in comparatie cu celelalte. Cercetatorii cred ca acest lucru are legatura cu faptul ca femeile cu nivel scazut al stresului sugereaza putere si sanatate, ca sunt mai de dorit ca partenere si ca viitoare mamici.

Accidentul vascular cerebral

Intr-un studiu realizat pe 20.000 de persoane care nu au avut niciodata o boala de inima sau vreun accident cerebral s-a descoperit ca stresul este legat de cresterea riscului de accident cerebral. Un alt studiu recent realizat pe adulti sanatosi care au trecut printr-un eveniment de viata stresant in ultimul an s-a descoperit ca sunt de 4 ori mai expusi decat alte persoane sanatoase care nu au fost stresate. O teorie este ca stresul creste presiunea sangelui prin ingustarea arterelor. Adica prin arteroscleroza.

Imbatranirea prematura

Evenimentele traumatice si stresul cronic pot impreuna sa produca o imbatranire rapida prin afectarea cromozomilor celulelor. Aceasta situatie poate fi prevenita prin exercitii fizice constante de doua trei ori pe saptamana.

Racelile

Persoanele care trec prin perioade stresante nu se mai pot proteja cu succes de virusi si sunt mai expuse celor care cauzeaza gripa si raceala. Celulele imunitare sunt mai putin sensibile la hormonul care reduce inflamatia. Neputand sa isi faca treaba hormonul lasa organismul vulnerabil si boala se instaleaza.

Astmul

Stresul poate exacerba astmul in cazul persoanelor care sufera de multa vreme de aceasta boala. Un studiu arata ca acei copii care experimenteaza stres sever, precum moartea cuiva drag, sunt de doua ori mai expusi la atac de astm in urmatoarele saptamani de la trauma, in comparatie cu alti copii care nu au trecut prin stres. Cercetatorii nu sunt siguri de ce dar stresul poate amplifica raspunsul imun la declansatorii astmului precum polenul, praful etc.

Performanta la munca

Studiile arata ca angajatii stresati precum militarii, personalul bancar, etc. au  productivitate si satisfactie scazuta. Aceasta situatie se leaga si de depresie. O solutie ar fi sa ceara angajatorilor programe de reducere a stresului si de imbunatatire a canalelor de comunicare pentru indivizi. Stresul are efect asupra productivitatii si costurile pentru angajatori sunt foarte ridicate.

Crizele

Desi nu sunt atat de dese, doctorii de la spitalul John Hopkins au descoperit ca multe persoane experimenteaza simptome similare celor de criza precum convulsiile si privirea in gol.  Pana la o treime din persoanele tratate de crize in acest spital nu au raspuns la medicatia standard anticriza si doctorii au concluzionat ca simptomele lor sunt induse de stres. Cunoscuta ca fiind tulburare de conversie, ea apare la persoane care in mod inconstient isi exprima traumele emotionale sub forma unor simptome fizice.

Intimitatea  

Studiile sugereaza ceea ce cuplurile stiu deja: persoanele care sunt stresate sunt mai putin interesate de sex si se bucura mai putin de el. Disfunctiile sexuale pot avea cauze medicale, asa ca e importanta sa vorbesti cu un medic. Dar reducerea si gestionarea stresului pot imbunatati simtitor situatia din dormitor.

Daca ai citit cele doua materiale in care detaliem afectiunile produse de stres, ai ajuns cu siguranta la concluzia inteleapta ca trebuie sa ai mai multa grija de sanatatea ta. Si ca ai nevoie sa inveti cateva tehnici de reducere a stresului. Ramai alaturi de noi si le vei afla.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Simona Jeles

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea