Familie & Relatii

#boli stres #stres

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Stresul te baga in spital! Cum poti preveni imbolnavirile fizice

Fie ca este o frustrare pe termen scurt - precum un blocaj in trafic,  fie ca este un eveniment major in viata precum un divort sau pierderea unui loc de munca, din punct de vedere psihologic stresul ne afecteaza organismul.

Stresul poate fi foarte personal: ceea ce pentru o persoana este neplacut, pentru o alta poate fi o adevarata aventura. Un pic de stres poate fi bun pentru memorie si motivatie. Totusi 70-80% din drumurile la medic sunt din cauza unor boli provocate de prea mult stres. Stresul afecteaza si trupul nu doar zona emotionala. Vestea buna este ca poti face ceva in privinta asta.

Fugi sau lupti

Raspunsul la stres s-a schimbat de-a lungul timpului. Initial acesta te proteja de pericol.  Este cunoscut ca si raspuns de tipul “fugi sau lupti” si iti pregateste organismul pentru actiune. Asadar, daca esti in pericol, hipotalamusul din creier trimite semnale chimice catre nervi. Astfel ca un hormon numit cortizol creste presiunea sangelui si nivelul zaharului din sange (printre altele). Lucrul acesta este foarte folositor daca il apelezi ocazional dar poate deveni daunator daca se declanseaza prea des.

Poftele

Sstudiile au legat cortizolul (hormonul eliberat in timpul stresului) de pofta pentru dulce si grasimi. Cercetatorii cred ca hormonul este legat de controlul nevoii de  hrana. Daca ai deja un index corporal mai mare decat necesar inseamna ca esti mai susceptibil. De asemenea se cunoaste ca acest hormon se declanseaza de cate ori esti expus la stres sau la termene limita. Daca atunci cand esti stresat la munca ai tendinta de a manca snack-uri nesanatoase mai bine iti faci provizii sanatoase. Este posibil sa mananci sub forma de atac emotional pentru ca atunci cand esti tulburat mananci mai mult.

Depunerile de grasime

“Este o legatura clara intre stres si acumularea de greutate” spune Philip Hagen profesor la clinica Mayo din  Rochester Minnesota. O parte din aceasta legatura se datoreaza alimentatiei deficitare din timpul stresului dar si din cauza cortizolului. Acesta creste cantitatea de tesuturi grase din trup si dimensiunea celulelor grase din organism. Daca ai grasime pe burta cel mai probabil se datoreaza stresului. Din fericire sunt tot felul de exercitii si metode care te pot ajuta sa tii problema aceasta sub control.

Inima

Legatura exacta dintre stres si inima este inca neclara dar este sigur ca exista una. Un studiu recent realizat pe 200.000 de angajati din Europa a descoperit ca persoanele care au joburi stresante si posibilitati reduse de decizie la munca sunt cu 23% mai expuse la a avea atac de cord in comparatie cu persoanele care au joburi mai putin stresante. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru sanatatea inimii tale este sa te concentrezi pe reducerea stresului din viata ta.

Insomnia

Stresul poate cauza hiperexcitatie o stare biologica in care omul nu poate dormi. In timp ce evenimentele majore pot cauza insomnie care trece atunci cand si stresul s-a sfarsit, expunerea cronica la stres poate duce la tulburari de somn si chiar la boli de lunga durata. Ce poti face? Concentreaza-te pe igiena somnului, adica toate detaliile din dormitor sa conduca catre o noapte de somn odihnitor. Poti incearca in timpul zilei una dintre metodele de reducere a stresului.

Durerile de cap

Substantele chimice precum adrenalina, epinefrina si cortizolul pot cauza schimbari vasculare care produc dureri de cap. Se manifesta sub forma de presiune in zona capului sau migrena atat in timpul perioadei stresante cat si dupa aceea. Stresul poate produce si tensiuni musculare care determina accentuarea migrenei. Mai mult decat sa tratezi durerea de cap in sine concentreaza-te pe indepartarea cauzelor acesteia si pe stilul tau de viata.

Memoria

Prea mult hormon al stresului poate interfera cu abilitatea creierului de a forma noi amintiri. In timpul stresului acut hormonul interfereaza cu neurotransmitatorii - acele substante care ajuta la comunicarea dintre celulele creierului. Fara ajutorul lor iti va fi greu sa gandesti clar si sa iti amintesti lucruri.  Desi e greu sa limitam stresul in vietile noastre haotice, unii experti recomanda sa incercam meditatia printre alte solutii (limpezirea gandurilor).

Parul

Stresul sever iti afecteaza pletele. Desi cercetarile sunt complexe, cu multe implicatii, e clar ca stresul joaca un rol in pierderea parului cand vine vorba de boala autoimuna numita alopecia areata. Stresul si anxietatea contribuie de asemenea la o conditie medicala numita tricotilomanie. E o boala care determina pacientii sa isi smulga parul de pe cap. Chiar daca ai par grizonat nu e o scuza ca acesta sa cada. Daca asa se intampla, e clar ca esti afectat(a) de stres.  E bine de stiut ca parul nu devine grizonat din cauza stresului. El poate doar sa cada din cauza acestei probleme.

Sarcina

Stresul cotidian nu afecteaza sarcina, dar stresul sever o face. Atunci cand iti pierzi locul de munca, cand treci printr-un divort, creste riscul de nastere prematura. Sunt cateva cercetari care sugereaza ca nivelul ridicat ale stresului afecteaza dezvoltarea creierului bebelusului. Metodele de reducere a stresului te pot ajuta, asa ca cere ajutorul medicului daca esti insarcinata si stresata in acelasi timp. Stresul iti poate afecta si abilitatea de a ramane insarcinat. Un studiu a descoperit ca femeile care au un nivel ridicat al stresului sunt cu 12% mai putin capabile sa ramana insarcinate.

Vom continua sa prezentam felul in care stresul ne afecteaza viata si sanatatea intr-un material viitor. Nu-l rata, pentru ca te poate ajuta sa faci schimbari importante si de mare ajutor pentru tine.

 

Continuarea articolului Stresul te baga in spital! Cum poti preveni imbolnavirile fizice il poti citi saptamana viitoare.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Simona Jeles

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea