Familie & Relatii

#surse fericire #fericire

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cum atingi fericirea? Iata 5 lucruri care iti deschid calea spre ea

Toata lumea cauta fericirea! Dar putini ajung sa o atinga. Sa poata spune deschis “sunt fericit(a)”. Unii spun ca fericirea e formata din momente, ca nu e o stare continua. Altii spun ca e un fel de multumire si de impacare cu sine. Insa, fericirea nu e ceva ce porneste din egoism. “Daca am casa, masina, cont la banca… o sa fiu fericit” - auzim des aceasta replica, dar este cum nu se poate mai falsa, pentru ca izvoraste din egoism si din posesiuni materiale. Pe acestea le poti avea azi si le poti pierde maine. Daca fericirea ta se leaga de ceea ce ai, atunci ai putine sanse sa fii vreodata fericit. Daca devii fericit prin ceea esti, prin ceea ce faci pentru altii, ai mai multe sanse de reusita. Iata si de ce...

Fii recunoscator

Intalnim multe persoane in umblarea cotidiana, dar putine sunt recunoscatoare pentru ceea ce sunt si ceea ce au. Majoritatea vor mai mult decat ceea ce au, vor sa aiba o pozitie sociala mai buna, vizibilitate etc. Aceasta este o capcana! Daca nu esti recunoscator si multumitor acum, fix cu ceea ce ai, nu vei fi multumitor nici cand vei avea mai mult. Intelege ca acum ai tot ce-ti trebuie. Fii recunoscator ca esti sanatos, ca ai familie, ca aveti o casa in care sa stati, ca aveti ce pune pe masa, ca cei mici merg la scoala, ca an de an mergeti in vacanta. Pentru ca 90% din populatia planetei NU au are aceste lucruri de care voi va bucurati. Fiti constienti, deschideti ochii!

Daruieste

Auzim adesea “o sa daruiesc cand o sa am mai mult, acum abia imi ajunge mie”. Aceasta este o alta capcana, pentru ca te raportezi la ceea ce-ti doresti, nu la ceea ce ai nevoie. Sigur ai in dulap haine pe care nu le mai imbraci, dar le poti da unui amarat care are doar zdrente. Sigur ai frigiderul plin, dar uiti ca poate vecinul tau nu poate pune nimic pe masa copiilor. Ofera tot ce nu consumi, da tot ce nu folosesti! Daca stii pe cineva neputincios care vrea sa ajunga la medic si nu-l ajuta nimeni, fii bun si ajuta-l. Masina ta e atat de incapatoare si ai folosi eficient cele doua ore cu care si asa nu stii ce sa faci: sa te uiti la reluarea filmului preferat sau la meciul lunii. La Sarbatori pune ceva bani deoparte si cumpara lucruri necesare pentru copiii abandonati prin camine si case de copii. Sau pentru batranii pe care toata lumea pare ca i-a uitat. Implica-ti familia in toate acestea si veti avea copii responsabili si implicati din punct de vedere social. La un moment dat cand vei trage linia peste toate acestea, vei vedea ca tot ceea ce ai daruit te-a facut fericit. Ceea ce oferi conteaza mai mult decat ceea ce primesti. Verifica si vei vedea ca asa stau lucrurile.

Bucura-te de viata pe care o ai

O sa spui ca e ca greu, pentru ca ai o casa veche la care mereu se strica ceva. Ca ai avut pana la masina, ca copilul ti-a cerut sa te duci la sedinta cu parintii si tu chiar esti obosit, ca cei de la serviciu ti-au cerut ore suplimentare neplatite… Si lista ar putea continua. Schimba perspectiva! Bucura-te ca ai o casa pe care s-o repari, ca ai o masina chiar daca trebuie sa rezolvi cu pana, ca ai copii sanatosi care merg la scoala, ca ai serviciu de unde iti iei un salariu. Administreaza cu grija banii pe care ii ai, bunurile pe care le detii (chiar si cele care in acte nu-s ale tale! Dar te folosesti de ele), timpul vietii tale! Organizeaza-te, pastreaza echilibrul si tine-i aproape pe toti cei dragi.

Petrece timp cu cei dragi

Familia este cea care da sens existentei noastre. Cu toate astea, ea e cea care sufera cel mai adesea din cauza vietii mereu ocupate pe care o avem. Fiecare zi e o alergatura continua si nu e de mirare ca ajungem sa ne imbolnavim. Ce-ar fi daca am trage linie si am spune: “nu voi mai lucra mai mult de 8 ore pe zi” - chiar daca asta inseamna sa-ti scada bugetul. Banii sunt importanti dar conteaza mai putin banii pe care ii produci in 2 ore ca vrei tu, decat prezenta ta acasa cu copiii si partenera. Iesiti impreuna la sfarsit de saptamana, gasiti ceva nou de facut impreuna, bucurati-va de hobby-uri si vacante. Bucurati-va de ceea ce sunteti si de tot ceea ce aveti.  

Fii pozitiv

Sa zicem ca intr-o zi ti s-a stricat masina si ti-a crescut salariul. Sigur, masina va trebui reparata. Da, vor fi niste cheltuieli. Dar mintea ta ar trebui sa se lege de vestea cea buna, care va fi la fel de buna si luna viitoare! Pozitivismul tau te va inalta, iti va da o stare de spirit deosebita. Ii vei molipsi pe toti si-i vei face partasi la bucuria si la reusita ta. Pe cand daca te gandesti doar la masina, starea ta va fi trasa in jos. Vei fi vlaguit si instristat. Si nu doar azi. Si nu doar tu. Invata sa pui accent pe ceea ce merita.

Cu ce contribui eu la nefericirea mea?

Daca esti nefericit, inseamna ca ai o contributie. Intreaba-te care e aceasta. Nu e niciun secret ca toata lumea face greseli. Daca tragi linie peste viata ta scursa pana in acest moment, daca o analizezi obiectiv si nu dai vina pe nimeni, vei vedea si unde ai gresit. Stiind unde ai gresit, iti vei dori sa nu repeti situatia. Poate ca ocazional iti vor mai scapa lucruri, dar vor fi mai rare si mai putin importante. Influenta lucrurilor rele, a greselilor, va fi mai mica in viata ta. Treptat va fi atat de nesemnificativa incat aproape ca vei uita de ele. Balanta vietii tale va inclina serios catre fericire.

O sa spui ca acestea sunt doar trucuri si ca nu te ajuta sa atingi fericirea. Acea fericire uriasa, constanta, implinitoare. Daca vei aplica recomandarile de mai sus vei vedea ca TU vei fi cel care se schimba. Vei vedea lumea si ceea ce se petrece in viata ta cu alti ochi. Perspectiva ta va fi alta. Vei invata sa traiesti fiecare ora cu bucurie si sa pui accentul pe ce conteaza. Nu-ti vei mai risipi resursele, vei face lucruri mari cu ele. Si la final vei zice, da, aceasta este fericirea.

Sursa foto: greatist.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Simona Jeles

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea