Familie & Relatii

#adulter cuplu #adulter #cuplu

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Ce te face sa-ti inseli partenerul?

Adulterul nu mai e demult o necunoscuta in societatea moderna. E atat de raspandit incat s-au facut tot felul de cercetari in privinta motivelor care te indeamna sa-ti inseli partenerul. Toata lumea insala pe toata lumea, totusi barbatii par sa insele mai mult decat femeile pentru ca si motivatiile lor sunt diferite. In timp ce un barbat insala pentru ca vrea sa-si demonstreze ca inca mai e atractiv pentru sexul opus, o femeie insala pentru ca se simte neglijata si cauta sprijin emotional si afectiune. Barbatii se lauda cu noile lor cuceriri, femeile se ascund de noua situatie in care se afla. Totusi, ce anume duce la adulter? Ce nu merge intr-un cuplu de se ajunge aici?  

Comunicarea defectuoasa si lipsa timpului petrecut cu partenerul

Problema fundamentala cu care un cuplu se confrunta chiar de la inceput este comunicarea. Se presupune ca, daca s-au casatorit, se inteleg bine. Si poate ca pentru o vreme chiar asa au stat lucrurile. Dar daca timpul petrecut impreuna a scazut sau nu mai e de calitate (din diverse motive, poate chiar intemeiate) atunci si comunicarea e deficitara. Partenerii se instraineaza treptat si ajung sa simta ca nu se mai cunosc. Au pierdut ceva pretios.

Neglijarea personala si a relatiei cu partenerul

Neglijarea incepe cu oboseala, cu stresul, cu lipsa banilor si a timpului alocat pentru ingrijire. Nu te mai ocupi de tine pentru ca probabil te ocupi de copii, de parintii varstnici, poate esti extrem de incarcat la serviciu si nu vrei sa-ti pierzi locul de munca… Lucrurile care tin de propria ingrijire par mici in comparatie cu altele si sunt mereu amanate pana devin neglijate. Si daca nu-ti place tie de tine, cum ar putea sa-i placa partenerului? Nici pentru el (sau ea) nu prea mai ai timp si relatia dintre voi se deterioreaza. O casnicie reusita se intretine zi de zi. E adevarat, e nevoie de efort si de motivatie ca sa faci asta mereu. Dar conteaza atat de mult!

Serviciul nu e mai important decat partenerul

Sunt perioade in viata de cuplu cand banii conteaza foarte mult. Cei doi parteneri sunt presati de rate (casa, masina, bunuri gospodaresti etc.), de cheltuieli medicale sau de alte probleme cu adevarat importante. Avand asemenea motive ei vor sa faca bani, sa se asigure de locul lor de munca si astfel ajung acasa doar ca sa doarma, sa manance si sa-si schimbe hainele. Asa ceva este distructiv pentru relatia dintre cei doi. Pot pierde tot ceea ce au. Trebuie sa faca un efort sa pastreze echilibrul intre munca, familie si nevoile curente. E necesar sa-si faca un plan clar de actiune si sa se tina de el.

Probleme sexuale sau de sanatate pe durate lungi

Nevoile sexuale si de intimitate nu trebuie neglijate pentru ca sunt normale. Fiecare adult sanatos are nevoie de ele. Daca exista probleme de natura sexuala ele trebuie discutate si tratate la specialist. Sunt solutii de recuperare daca problema nu se ascunde sub… covor! E posibil sa fie in viata unui cuplu perioade in care un partener sa nu sa simta bine somatic sau psihic. Sunt boli care chiar afecteaza viata de cuplu. Cereti ajutor indiferent despre ce problema e vorba. Lucrurile se pot rezolva!

Criza varstei mijlocii

Aici e mult de discutat. Practic in jurul varstei de 40 de ani unele persoane iau decizii surprinzatoare. Poate ca le sperie transformarile organice datorate avansarii in varsta. Poate ca vor sa-si demonstreze ca inca mai pot fi atractive. Poate ca au obosit din cauza rutinei sau a responsabilitatilor. Deciziile luate intr-un astfel de moment pot provoca pierderea a tot ceea ce au cladit (familie, bunuri etc.) pana atunci. Nu se fuge de probleme, ci se gasesc rezolvari.

Atunci cand se casatoresc, doua persoane isi promit iubire vesnica si sprijin zi de zi. Dar pentru multi “iubirea vesnica” dureaza 2-3 ani. Pana la prima problema serioasa, dupa care fug (sau cauta pe altcineva) si lasa totul in urma. Daca cei doi pornesc de la premisa ca toata viata lor vor fi impreuna si ca orice problema se poate rezolva tot impreuna, atunci au sanse sa si reuseasca.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Simona Jeles

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea