Familie & Relatii

#pipa #tigari #fumat #fumatori #reguli de eticheta #reguli de eticheta fumatori

Expertul Acasa.ro, Ruxandra Lacatus: Reguli de eticheta pentru fumatori

Precum majoritatea manifestarilor in societate, fumatul are propriile reguli de eticheta, care trebuie respectate. Primordiala este cunoasterea anturajului in care se afla la un anumit moment fumatorul si politetea in adresarea fata de oamenii din jur.

La o receptie, niciodata nu se fumeaza fara aprobarea doamnelor si in primul rand a gazdei. Desi in zilele noastre se intampla sa fie mai multe femei fumatoare decat barbati, aceasta regula trebuie respectata.

In cazul unei mese cu invitati – la pranz, primul moment in care poate fi acceptat fumatul este inainte de servirea desertului. In cazul cinei – dupa aperitiv. Semnalul este dat de invitatia adresata de gazda. Desi gestul de a oferi tigari vecinilor de masa s-a pastrat, acesta este doar un gest de curtoazie, pentru ca fiecare fumator prefera un anumit tip de tigari (si varietatea lor in zilele noastre este impresionanta).

O greseala frecventa a fumatorilor este sa elimine fumul pe nas, ceea ce este foarte inestetic. De asemenea, desi va poate surprinde (tocmai pentru ca este o manifestare generalizata) scuturarea scrumului prin lovirituri repetate a tigarii cu degetul nu este corecta! Scrumul acumulat pur si simplu se atinge de marginea scrumierei. Niciodata o tigara stinsa nu se reaprinde, cu atat mai mult nu se stinge special pentru a fi reaprinsa ulterior.

 

Daca oferiti cuiva foc pentru aprinderea tigarii, nu obligati aceasta persoana sa se intinda spre bricheta sau chibritul aprins. O mica precizare: obiceiul de a aprinde tigarile cu chibrituri s-a pastrat doar in Rusia, in timp ce in tarile europene si SUA se folosesc preponderent brichetele. Doamnele, indiferent de varsta, niciodata nu ofera foc, ci transmit bricheta lor persoanei interesate.

 

Regulile de eticheta pe care recomand sa le respectati, sunt:

  • barbatul ofera foc mai intai femeilor si apoi barbatilor;
  • o femeie poate oferi foc altor femei.
  • folosirea scrumierelor pentru aruncarea scrumului de tigara este absolut obligatorie.
  • nu se saluta cu tigara in gura;
  • nu se vorbeste cu tigara sau pipa in coltul gurii;
  • nu se tine tigara permanent in gura pufaind din ea;
  • nu se intra cu tigara sau pipa aprinsa in locuinta unde esti invitat sau in biroul superiorilor in grad;
  • femeile nu fumeaza pe strada si nu elimina fumul pe nas;
  • femeile nu ofera foc barbatilor.
  • este inadmisibil sa se foloseasca la intamplare oricare vas drept scrumiera.
  • gazda nu va incepe sa fumeze inainte de a oferi tigari invitatilor sai; invitatii nu vor fuma inainte de a cere permisiunea gazdei.
  • la o masa oficiala nu se fumeaza decat din momentul cand sunt oferite tigari de catre gazda, de obicei nu inainte de a se trece la felul principal de mancare, respectiv la friptura.

Desigur, in cercul unor oameni nefumatori cel mai potrivit este ca fumatorul sa se abtina sa fumeze. Suntem siguri ca pana si cei mai inversunati fumatori pot sa reziste doua ore fara tutun, asteptand desertul, sau finalul mesei. Si aici nu este vorba doar de grija si respectul fata de nefumatori! Fumul de tigara blocheaza aromele fine ale bucatelor servite, modifica rafinatele mirosuri ale produselor cosmetice utilizate de doamne si, desigur, se impregneaza puternic in tesatura hainelor.

In eticheta de afaceri exista momente in care fumatul este absolut inacceptabil – in primul rand in timpul intalnirilor de afaceri, la negocierile si sedintele oficiale si primirea invitatilor.

Din partea nefumatorilor nu este de bon ton sa agreseze fumatorul cu explicatii interminabile despre daunele fumatului si alte asemenea critici, atata timp cat au acceptat sa se fumeze in compania lor. In societatea moderna nu exista fumatori care sa nu constientizeze daunele fumatului si, pana la urma, este vorba de libertatea alegerii care trebuie respectata atat de fumator, cat si de nefumator.

Date de contact

Ruxandra Lacatus

E-mail: ruxandra.lacatus@euprotocol.com

Web: www.euprotocol.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Lacatus

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea