Familie & Relatii

#aranjare masa #pahare vin #reguli bune maniere #pahare sarbatori #pahare coniac

Expertul Acasa.ro, Ruxandra Lacatus: Petrecerea de Craciun - reguli de bune maniere pentru folosirea paharelor

Petrecerea Craciunului in familie nu este un motiv ca sa aranjam masa intr-un mod neglijent. Ne place sa ne simtim rasfatati, iar o masa aranjata “ca la restaurant” va spori starea noastra de bine.

Stiati ca musafirii pot fi indemnati sa ia bunatati de pe platou spunand „serviti-va” si nu „serviti”? Cel de-al doilea este un indemn potrivit chelnerilor!

Va recomand sa asezati, in dreptul fiecarui invitat, minim trei pahare: pentru bautura aperitiv, vin si apa.

Aranjarea paharelor se poate face in linie dreapta orizontala sau oblica, astfel:

  • daca spatiul dintre doua persoane alaturate este insuficient, asezati paharele in fata farfuriei;
  • daca spatiul este generos, veti adauga un plus de eleganta mesei aranjand paharele in dreapta farfuriei, in pozitie oblica.

 

Paharele sunt aranjate pe masa in ordinea folosirii:

  • paharul pentru apa este situat in dreptul cutitului pentru carne. Este un pahar reper.
  • paharul de vin alb este situat in dreapta paharului pentru apa.
  • paharul de vin rosu este situat in dreapta paharului pentru vin alb.
  • daca serviti un singur fel de vin, asezati pe masa un singur tip de pahar pentru vin.
  • paharul pentru desert (lichior, coniac, sampanie) este situat in partea dreapta spate a paharului pentru apa. Paharul pentru bautura aperitiv (tuica, votca, whiskey, campari etc.) este situat in dreapta fata a paharului pentru apa.

 

Este bine de stiut ca balonul paharului de vin rosu este mai mare decat cel al paharului de vin alb, pentru ca aroma vinului sa ia amploare in pahar.

 

Paharul de vin nu se umple niciodata. Aromele au nevoie de spatiu ca sa se dezvolte.

In principiu, vinul se toarna pana la diametrul maxim al paharului.

Paharele de vin alb, rosu, apa si sampanie se tin de picior.

Exista doua posibilitati:

  • fie plasati toate degetele pe piciorul paharului
  • fie prindeti paharul de talpa, folosind degetul mare, aratatorul si mijlociul.

Aveti grija ca toate degetele sa fie langa pahar. Nu tineti degetele in aer.

Daca il tinem de balon, bautura se va incalzi, iar gustul va avea de suferit.

Pentru ca aroma coniacului este mai placuta atunci cand acesta este servit caldut sau la temperatura camerei, paharul cu coniac se tine in palma, intre degetul inelar si cel mijlociu. Scopul este acela de a-i pastra temperatura.

Daca doriti sa atrageti atentia persoanelor din jur, nu loviti cu tacamurile in pahar.

Nu protejati paharele de praf punand folie de plastic deasupra. Este total inestetic. Pastrati paharele in dulapuri sau cutii inchise.

„Vinul este o dovada constanta ca Dumnezeu ne iubeste si doreste sa ne vada fericiti”, spunea Benjamin Franklin.

 

Date de contact

Ruxandra Lacatus

E-mail: ruxandra.lacatus@euprotocol.com

Web: www.euprotocol.com

  •   2013-12-23
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Lacatus

Articol scris de

Ruxandra Lacatus

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Articole din familie-relatii

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii