Familie & Relatii

#bufet suedez #reguli eticheta bufet suedez #aranjare masa

Expertul Acasa.ro, Ruxandra Lacatus: Bufetul suedez – istorie, exemple de aranjare si bune maniere

In secolul al XVI-lea, negustorilor suedezi li se serveau, inainte de a bea snaps, antreuri frumos aranjate pe un bufet. Le consumau in picioare, inainte de a se aseza la masa de seara. Termenul folosit pentru acest tip de masa era Brännvinsbord. Era alcatuit din branza, peste, carnati, paine, unt, snaps.  In secolul al XVII-lea, Brännvinsbord se transforma in Smörgåsbord. Acesta din urma cuprindea atat preparate calde, cat si reci. Lansarea internationala a conceptului Smörgåsbord are loc in 1939 la Targul Mondial din New York. 

Pavilionul suedez a oferit un bufet traditional, acest model fiind preluat de delegatiile straine si raspandit in intreaga lume.

Aranjarea mesei 

  • nu se folosesc cartonase pentru plasarea oaspetilor la masa.

Reguli de eticheta

  • masa este aranjata astfel incat sa se formeze o coada in care oamenii se deplaseaza fara a se incomoda unii pe altii;
  • coada se formeaza din dreptul locului unde sunt aranjate farfuriile si se termina la capatul opus, acolo unde sunt asezate paharele si tacamurile;
  • se asaza pe farfurie preparatele reci si painea;
  • nu se amesteca antreurile cu felul principal sau cu prajiturile;
  • dupa ce terminam de mancat antreurile, reluam coada pentru a ne aproviziona cu preparate calde;
  • nu luam mai multe preparate decat putem manca;

Daca nu exista mese pe care sa ne putem aseza farfuria, dar dorim sa luam de la bufet, in acelasi timp, mancare si bautura, vom proceda astfel:

  • servetelul din hartie il prindem cu inelarul si degetul mic al mainii stangi;
  • farfuria o pozitionam intre degetul mare si aratator, sprijinind-o pe cele patru degete;
  • paharul il asezam pe farfurie (de aceea vom umple cu mancare doar jumatate din aceasta); degetul mare va sustine talpa paharului pe farfurie.

Mancam, bem, ne distram, ne simtim bine, amintindu-ne intotdeauna ca nu vom avea niciodata a doua sansa de a face o prima impresie excelenta.

 

Date de contact

Ruxandra Lacatus

E-mail: ruxandra.lacatus@euprotocol.com

Web: www.euprotocol.com

  •   2014-01-15
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Lacatus

Articol scris de

Ruxandra Lacatus

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Articole din familie-relatii

Contacteaza-ne

Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii