Familie & Relatii

#bune maniere #reguli de eticheta #servet #loc la masa #card de plasare

Expertul Acasa.ro, Ruxandra Lacatus: Cum ne ocupam locul la masa si cum folosim servetul

Eticheta nu se preda in scoli. Dar, daca trebuie sa alegi intre tacamul de lux si cel de unica folosinta, alege argintaria, spunea Harvey Mackay, unul dintre cei mai populari oratori motivationali, autorul bestseller-ului "Inoata alaturi de rechini. Fara sa fii mancat de viu".


Unde este locul nostru?

La evenimentele cu asezare la masa, in majoritatea cazurilor, locul nostru este marcat printr-un card de plasare inscriptionat cu numele, prenumele, functia (la mesele de afaceri).

Nu ne este permis sa ne schimbam locul, chiar daca un prieten vechi si bun se afla la acelasi eveniment.

Cum ne ocupam locul la masa?

Pentru a ne aseza la masa, intram prin dreapta scaunului. Dupa ce masa a luat sfarsit, impingem scaunul in spate si iesim prin aceeasi parte. Impingem scaunul sub masa.

La mesele de afaceri, o femeie nu trebuie sa astepte ca un barbat sa-i tina scaunul in momentul in care se asaza. Ea se asaza singura. Daca un barbat se ofera sa ii tina scaunul, ea accepta cu gratie, spunand “multumesc.”
 

Dupa ce ne-am asezat la masa, se recomanda a fi atenti la ceilalti, sa privim in jur, inainte de a lua servetul de pe masa.

Reguli de bune maniere:

  • Gazda este prima care va lua servetul pentru a-l aseza in poala (aceasta anunta, astfel, inceputul mesei).
  • Servetul se pastreaza impaturit in doua, cu marginile catre masa. Ne stergem la gura in interiorul servetului, catre margine, departand cele doua margini. Reasezandu-l in poala, nu ne vom pata.
  • Surplusul de rujul trebuie indepartat cu un servet de hartie, inainte de a incepe sa mancam. Daca nu gasim pe masa, gasim la toaleta.
  • Daca parasim temporar masa, ne ridicam de pe scaun, asezam servetul pe sezutul acestuia si iesim prin dreapta scaunului.
  • Daca plecam definitiv, asezam servetul in stanga farfuriei, fara sa-l impaturim in forma initiala.


In concluzie, banalul servet transmite intotdeauna un semnal mut: ca masa incepe, ca revenim sau ca am terminat de mancat.

Cand nu stim cum sa ne comportam la masa, urmam exemplul gazdei.

Date de contact
Ruxandra Lacatus
E-mail:
ruxandra.lacatus@euprotocol.com
Web:
www.euprotocol.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Lacatus

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea