Familie & Relatii

#sampanie #frapiera #gheata sampanie #ustensile sampanie

Expertul Acasa.ro, Ruxandra Lacatus: Cum sa serviti corect sampania de Valentine's Day

Sampania este un vin spumant, obtinut prin refermentarea unor vinuri in sticle inchise ermetic. Sampania este produsa, in general, din soiurile de struguri negri Pinot Noir si Pinot Meunier si albi Chardonnay.  Doar vinul spumant produs in podgoriile din regiunea Champagne din nord-estul Frantei poate folosi denumirea de origine protejata champagne.  

 

Regiunea viticola se intinde pe o suprafata de 32.000 hectare. Majoritatea podgoriilor se afla in departamentele franceze Aisne, Aube, Marne. Exista podgorii si in departamentele Seine-et-Marne si Haute-Marne.

Regulile de eticheta de care propun sa tinem cont sunt:

  • sampania nu trebuie servita la o temperatura mai joasa de 5 grade Celsius, deoarece isi pierde buchetul.
  • sticla de sampanie o punem la gheata, in frapiera, cu 40 de minute inainte de servire
  • sticla se deschide astfel (exemplu pentru dreptaci): indepartam folia care acopera dopul; prindem cu mana stanga sticla, asezand degetul mare pe dop si restul degetelor in jurul gatului sticlei; pana la deschidere, mana stanga va tine apasat dopul; desfacem, cu mana dreapta, sarma care fixeaza dopul; inclinam sticla catre exterior, la un unghi de 45 de grade;  asezam podul palmei stangi peste dop (nu scoatem sarma); invartim cu mana dreapta, sticla, pana cand indepartam dopul.
  • nu agitam sticla si nu o deschidem astfel incat dopul sa se comporte ca o racheta balistica.
  • putem folosi ustensile speciale pentru desfundat sampania (denumirile in limba engleza sunt Swift Turn Champagne Opener sau Champagne xpress opener)
  • turnam in pahar aproximativ 1 cm, lasam cateva secunde sa se linisteasca si completam pana la ⅔ din pahar
  • dintr-o sticla de 750 ml se pot umple maxim sase pahare
  • folosim un dop special pentru sticla de sampanie (denumirea in limba engleza este Super Seal Champaigne Stopper).

Sticla de sampanie poate avea diferite forme si marimi.

Majoritatea denumirilor pentru marimea sticlei sunt biblice:

  • miniatura: 200 ml
  • Jumatate de sticla: 275 ml
  • o sticla: 750 ml
  • Magnum: contine 1,5 l de lichid (2 sticle)
  • Jéroboam: 4 sticle
  • Réhoboam: 6 sticle
  • Mathusalem: 8 sticle
  • Salmanazar: 12 sticle
  • Nabuchodonosor: 20 sticle

Noroc!

Date de contact

Ruxandra Lacatus

E-mail: ruxandra.lacatus@euprotocol.com

Web: www.euprotocol.com

  •   2014-02-04
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Lacatus

Articol scris de

Ruxandra Lacatus

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii