Familie & Relatii

#grupuri terapeutice #cum treci peste o despartire #despartire cuplu #relatii

Expertul Acasa.ro, Roxana Alina Olaru, psihoterapeut: Cum te vindeci dupa o despartire

Cu siguranta ati auzit de fraza “timpul le vindeca pe toate”. Este adevarat! In timp, ranile emotionale se vindeca, dar nu cum v-ati astepta - fara a face ceva, ci activ, fiind implicati in propriul proces de vindecare.

 

Uneori ajuta sa faci ordine, sa scapi de lucrurile care iti amintesc de fosta relatie, sa muncesti mai mult, sa iesi cat mai mult din casa, sa plangi sau sa vorbesti cu cei din jur. Alteori, mai ales in cazurile in care relatia s-a terminat brutal si agresiv, este necesar sa ai mai multa grija de tine, sa iti recapeti increderea si puterea.

Fie ca pleci sau a plecat, tot va aparea un gol emotional (determinat de lipsa partenerei sau partenerului), adesea fiind insotit si de sentimente precum furie, respingere, inutilitate, neputinta, vina, confuzie etc.

O alta problema consta in faptul ca se creeaza iluzia ca fostul partener sau fosta partenera ar fi fost perfecti, ca si cum ar fi fost singurele fiinte potrivite si cu care se poate sta intr-o relatie. Este ca si cum tu ai putea trai doar in relatie cu “acea fiinta perfecta”. Trauma poate fi si mai mare daca “acea fiinta perfecta” te-a devalorizat, ti-a vorbit urat si te-a minimalizat. Astfel, ajungi sa crezi ca nu esti in stare de nimic si ca nimeni nu te va mai dori.

Am intalnit de multe ori iluzia ca parterul sau partenera ideala ar trebui gasiti imediat. Din pacate, ramane o simpla iluzie. In realitate, de cele mai multe ori, sunt necesare mai multe incercari de relatii. Prin aceste incercari veti invata atat sa va cunoasteti pe dumneavoastra intr-o relatie, sa va imbunatatiti anumite capacitati (in special cele de relationare si comunicare), dar veti putea sa descoperiti si ce nevoi aveti de la partener, ce tip de partener vi se potriveste.

Dar ce inseamna sa lucrezi activ cu propria vindecare? In primul rand sa fii pregatit sa te uiti la propria durere, sa o accepti ca exista si ca ai nevoie de ajutor. Prin psihoterapie iti poti facilita drumul spre vindecare deoarece vom urmari sa inveti sa iti exprimi emotiile, sa iti poti analiza mai obiectiv fosta relatie si sa inveti sa schimbi ce nu ti-a facut bine, sa inveti sa te dezvolti ca individ, sa devii independent, increzator si puternic. De asemenea, sa poti lasa in urma fosta relatie si sa ai curaj sa incerci din nou.

Un alt mod de a lucra la propria vindecare sau a ajuta pe cineva drag sa treaca prin procesul dureros de vindecare este sa fii cat mai deschis si sa discuti cu cei din jur. Grupurile terapeutice organizate de psihologi cu experienta au rolul de a oferi suport emotional, de a creste increderea in sine si in capacitatea de a identifica eficient motivele pentru care s-a ajuns la despartire, precum si solutii pentru ca alegerile facute in viitor sa duca la relatii implinite si fericite.

Pentru detalii, te invit sambata, 23 mai,  incepand cu ora 10.00, sa iei parte la grupul terapeutic cu tema “Cum sa faci fata unei despartiri”. Numarul de locuri este  limitat, iar cei interesati pot rezerva un loc la numarul de telefon 0728.47.15.06 sau la contact@consiliere-psihologica.ro.

Date de contact:
Roxana Alina Olaru

psihoterapeut
Tel.: 0728.47.15.06
Web: consiliere-psihologica.ro
E-mail: contact@consiliere-psihologica.ro
Facebook: Consiliere.psihologica.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Roxana Alina Olaru

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea