Familie & Relatii

#anxietate #mariaj #teama #casatorie #fobie de casatorie # relatia de cuplu

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Ionut Ghiugan: Ti-e frica de casatorie? Afla ce ascunde aceasta fobie!

In termeni de specialitate, fobia de casatorie poarta numele de gamofobie si reprezinta teama patologica de mariaj, refuzul de a infrunta responsabilitatile si greutatile vietii in doi. Acest tip de fobie se regaseste atat la barbati, cat si la femei.

Care sunt cauzele

Casatoria aduce cu sine schimbari importante, care solicita noi comportamente si atitudini adaptative din partea ambilor parteneri: cresterea unui copil, rolul de parinte, noi obligatii si responsabilitati legate de gospodarie si tot ce inseamna administrarea acesteia, pierderea independentei si a libertatii.

Fobia de casatorie poate fi cauzata de modul in care persoana evalueaza situatia viitoare in contextul vietii in doi, de experientele anterioare si, nu in ultimul rand, de modelul familial pe care il are.

Unii oameni sunt ingroziti de angajament, de ideea de a fi cu o persoana pentru tot restul vietii lor, precum si responsabilitatea care deriva din aceasta.

Sursa foto: sounoivaeagora.blogspot.com

O relatie solida care sa reziste in timp are anumite cerinte, iar cele mai importante sunt de ordin emotional: increderea, loialitatea, sinceritatea, dragostea, prietenia adevarata, compromis si respect.

Alte persoane aduc in prezent experientele din relatiile trecute sau din casatoriile anterioare, care nu au avut succes, care au fost incarcate de sentimente si emotii negative, minate de neincredere si lipsa de sinceritate. Relatia de cuplu trecuta a generat durere si suferinta emotionala si, prin urmare, persoana in cauza nu face altceva decat sa incerce sa se protejeze evitand astfel o situatie cu potential traumatizant.

Alti oameni nu au experimentat in relatia de cuplu experiente negative, insa au asistat la o casatorie nefericita a parintilor, la o relatie intre doi parteneri care nu au stiut sa transmita viitorului adult un model functional al vietii in comun. Aceste persoane se tem ca, atunci cand vor oficializa relatia de cuplu, existenta, mariajul lor se va inscrie in aceeasi directie nefericita.

De asemenea, teama de casatorie poate fi provocata si mentinuta si de alte cauze: teama de sexul opus, o imagine de sine negativa si invalidanta, o teama legata de sexualitate sau o incapacitatea de angajament emotional.

Cum se manifesta

Persoanele care sufera de gamofobie simt teama si anxietate intensa cand se raporteaza la perspectiva casatoriei. Se simt inconfortabil, nelinistite, ingrijorate si speriate de ideea de casatorie. In cazuri extreme, unii oameni vor experimenta atacuri de panica, care se manifesta prin simptome extrem de neplacute: palpitatii, dificultati de respiratiee, sentimente de greata sau de pericol de moarte etc.

Sursa foto: thereal-talk.blogspot.com

O alta caracteristica estentiala a oricarei fobii este evitarea situatie care provoaca temeri si disconfort psihic. In general, fobia de casatorie se manifesta nu prin refuzul categoric de a face acest pas, ci prin gasirea unor motive de a amana momentul decisiv. Elementele esentiale sunt indoiala si indecizia, care pot lua diverse forme: nesiguranta in privinta partenerului ales sau a datei stabilite pentru evenimente etc.

Tratament si interventie

Toti experimentam la un anumit nivel diverse temeri sau frici, dar aceste emotii devin problematice atunci cand au un impact negativ asupra vietii noastre de zi cu zi, cand ne impiedica sa ne bucuram si sa traim asa cum ne dorim.

Psihoterapia si-a dovedit eficienta in cazul fobiilor, iar interventia in aceasta situatie are trei obiective majore:

  • Sa va invete cum sa va controlati teama si sa depasiti trairile afective asociate cu aceasta problema: culpabilitatea, furia, resentimentele sau depresia;
  • Sa constientizati gandurile negative care va induc teama si sa gasiti alternative;
  • Sa dezvoltati increderea in proprile forte si in abilitatile dumneavoastra de a depasi aceste obstacole.

Rolul fricii este acela de a apara viata si a o conserva, fiind principalul mecanism de protectie pe care il avem la dispozitie, iar rolul casatoriei este de cele mai multe ori acela de a crea si sarbatori viata. A privi lucrurile in acest sens este primul pas si cel mai important atunci cand vrem sa depasim teama si nesiguranta legata de frica de casatorie.

Ionut Ghiugan

Psihoterapeut

Web: lapsiholog.com

E-mail: contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom

Tel: 0722.509692

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ionut Ghiugan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea