Familie & Relatii

#desene copil #interpretare desene #desen familie

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Ionut Ghiugan: Interpreteaza desenele copilului tau

Desenul este cel mai usor mijloc de exprimare libera pe care il are copilul, care ii permite sa proiecteze in exterior sentimentele veritabile pe care le nutreste pentru persoanele importante din viata lui. Prin intermediul desenului, copilul isi exprima deschis sentimentele, experientele prin care a trecut, dorintele si fricile nascute din neimplinirea lor. Prin limbajul liniilor, semnelor, culorilor, copilul reuseste sa dea sens lumii lui interioare, lasand la indemana adultului aceste informatii pretioase.

In special, in cazul copiilor aflati la o varsta foarte mica, in perioada de achizitie a limbajului, desenul este unul dintre putinele instrumente care ofera informatii legate de personalitatea, comportamentul, conflictele, traumele si bucuriile lor. Copiii deseneaza ceea ce stiu despre lume si nu incearca sa redea fotografic sau sa capteze realitatea. Abia dupa varsta de 6-7 ani vedem o puternica incercare a copilului de a desena intr-un mod mai realistic. Pana atunci, desenele reprezinta trairile sale interioare.

Desenul copilului, expresie a inteligentei si a afectivitatii sale

Plecand de la modul de realizare a desenului, gradul de perfectiune, echilibrul general, bogatia detaliilor, desenul este un instrument util pentru a masura nivelul de inteligenta al copilului, gradul sau de maturitate psihomotorie in raport de varsta pe care o are. Desenul contine nu doar elemente formale, ci si elemente de continut, iar prin acest continut transmis, copilul exprima ceva din intreaga sa personalitate, viata afectiva interioara.

Desenul si nivelul de dezvoltare al copilului

10-18 luni. In jurul varstei de 18 luni, copilul devine interesat sa mazgaleasca. Pare sa le starneasca o mare bucurie, dar sunt de asemenea interesati de desenele deja facute si au preferinte.
La inceput, desenul, care se reduce la o mazgalitura, are scopul de a le dezvolta coordonarea muschilor si controlul.

2-3 ani. In jurul varstei de 2-3 ani, desenul copilului incepe sa prinda forme precum cercuri, triunghiuri, patrate si chiar sa le combine desenand oameni, pomi, case etc. Primul desen combinat al copilului reprezinta, in general, un om ale carui maini si picioare incep din cap, adica 4 linii care pornesc dintr-un cerc.

3-6 ani. Dupa varsta de 3 ani, copilul isi dezvolta simbolurile generale la desen, precum soarele, cainele etc. La varsta de 6 ani se afla in stadiu schematic, insa acesta va deveni mai detaliat, atunci cand va trebui sa portretizeze o persoana importanta.

8-10 ani. Copilul acorda mai multa atentie detaliilor. Fiecare parte a fetei este atent desenata, iar spatialitatea este reprezentata mult mai bine. Fiind din ce in ce mai independenti, fata de adulti, ei se conformeaza din ce in ce mai putin dorintelor acestora, in ceea ce priveste desenele.

12 ani.  Spontaneitatea desenului este inlocuita de dorinta de a desena cat mai aproape de realitate. Acum se pot observa umbre, proportii foarte bine definite si spatialitate.

14-16 ani. Aceasta este o perioada decizonala importanta: desenul va fi aprofundat sau va crea dezinteres. Usor de descurajat, ei vor evita sa deseneze rudele apropiate sau persoanele cunoscute, orientandu-se, mai mult, spre latura fantastica a imaginatiei.

Desenul familiei

Testul “Desenul familiei” poate oferi informatii importante despre relatiile pe care copilul le are cu membrii familiei, sentimentele reale si sincere pe care acesta le impartaseste fata de cei apropiati, precum si de relatiile care exista intre ceilalti membrii ai familiei si felul in care acestea il afecteaza pe copil.

Copiii deseneaza familia reprezentand atasamentul, adica sentimentele fata de fiecare dintre membrii acesteia.
Unul dintre desenele care ar trebui sa ii Ingrijoreze pe parinti este atunci cand lipseste din imagine unul dintre membrii familiei sau mai multi, ori chiar el insusi. Cel mai des intalnit este desenul in care lipseste fratele/ surioara care a aparut de putin timp in viata familiei.

Pozitia sau atitudinea persoanei desenate

Plasamentul desenului in pagina are o importanta deosebita deoarece simbolizeaza locul in care copilul se plaseaza in mediul familia si exprima, de asemenea, nivelul de siguranta al copilului.

Daca se deseneaza pe el pe intreaga foaie, asta semnifica o deschidere deosebita spre mediul inconjurator, spre tot ceea ce ii ofera exteriorul.

Daca personajele sunt desenate in miscare, executand o anumita actiune, putem vorbi de un copil cu o fire dinamica, active. Siluetele desenate cu picioarele departate si cu mainile ridicate sugereaza asertivitate si dorinta de afirmare sociala. Cele inclinate indica un dezechilibru emotional sau un sentiment de fragilitate. Uneori, persoana este desenata din profil sau din spate. Acest lucru poate exprima o dorinta de evaziune sau de disimulare a subiectului.

Desenul propriei case

Casa reprezinta relatia copilului cu parintii sai, nivelul de viata si rolul sau In familie. Casa este locul unde copilul se simte In siguranta fata de pericolele din exterior si unde se antreneaza pentru viata. Cateodata casa ia chipul mamei sau al tatalui.

Usa incuiata cu un lacat poate insemna mari dificultati de comunicare cu ceilalti, iar cu gratii semnifica parinti excesiv de protectori.

Desenul unei case mari cu etaj sau un castel denota un caracter puternic care isi exprima sentimentele prin intermediul puterii si bogatiei. Poate fi si semnul unei laturi creative puternice. Acestia au frecvent probleme cand se lovesc de realitate, in special la scoala si se plictisesc repede. Desenul unei case cu usa si geamurile larg deschise exprima o personalitate foarte deschisa, extroverta, sociabila, copilul Isi face usor prieteni, iubeste viata si mediul exterior. O casa desenata la distanta mica transmite un semn de disconfort, instabilitate emotionala si stima de sine scazuta.

Cosul de fum desenat deasupra casei denota o familie primitoare, un copil care se simte iubit in familie, un loc plin de caldura unde toti sunt uniti. Aparitia in desen a doua usi la o casa este semn al unui confict puternic intre parinti sau persoane care locuiesc in acea casa.

Ferestrele

Ele reprezinta, pentru copil, posibilitatea de a putea privi lumea din interior si posibilitatea de a fi vazut din afara.

Ferestrele deschise sunt reprezentative unei minti deschise, simbol al dorintei de cunoastere, pe cand ferestrele inchise sau chiar lipsa acestora la o casa sunt semn al nevoii de protectie fata de ochii lumii.

Descopera aici si alte semnificatii ale desenelor copilului tau.

Ionut Ghiugan

Psihoterapeut

Web: lapsiholog.com

E-mail: contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ionut Ghiugan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea