Familie & Relatii

#copii #abuz in copilarie #consecinte abuz

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Ionut Ghiugan: Consecintele abuzului din copilarie asupra dezvoltarii emotionale si sociale a adultului

Atunci cand  adultul a fost expus in copilarie unei forme de abuz (fizic, emotional sau sexual), capacitatea de adaptare si raspuns a persoanei se modifica si se pot produce restructurari in plan cognitiv, emotional sau comportamental. In astfel de situatii, putem vorbi de trauma psihologica, care produce consecinte negative grave, afectand capacitatea persoanei de raspuns sau modul de reactie in raport cu anumite situatii sau contexte emotionale.

 

Consecintele in plan cognitiv: distorsiuni si deformari cognitive

  • Atribuirea evenimentelor negative exclusiv factorilor interni stabili (propriul caracter, personalitatea etc.);
  • Hipervigilenta la pericol in mediul inconjurator, indiferent daca este obiectiva sau nu;
  • Preocuparea pentru control, cu credinta ca pana si cea mai mica pierdere a hotararii si protectiei de sine pot duce la pericol sau catastrofa;
  • Interpretarea gresita a stimulilor obiectivi neutri sau pozitivi interpersonali ca dovada a amenintarii sau pericolului.
  • Dificultati de relationare. Perturbarea intimitatii.

Consecintele in planul relatiilor interpersonale:

  • Victimizarea. Neincrederea in ceilalti, manie si/sau frica fata de cei mai puternici, ingrijorare in privinta abandonului, constientizarea nedreptatii si a tratamentului injust, respect de sine diminuat.
  •  Raspunsuri neadaptative (initial aceste reactii au fost utile pentru a face fata abuzului): evitarea celorlalti, pasivitate, sexualizare, caracter recalcitrant sau depresie.
  •  Pierderea increderii. Probabil unul dintre cele mai dureroase si tulburatoare aspecte ale abuzului copilului este impactul asupra capacitatii persoanei adulte de a avea incredere. In cazul persoanelor abuzate grav in copilarie, se instaleaza puternice mecanisme defensive si un sentiment de insecuritate in relatia cu celalalt.

 

Citeste si:

Personalitatea sadica sau dominatia necontestata intr-o relatie

 Teama de intimitate. Majoritatea abuzurilor asupra copiilor apar in contextul relatiilor si intimitatilor apropiate. De aceea, este firesc ca adultii care au suferit un abuz in copilarie sa se teama, sa se fereasca sau sa manifeste ambivalente fata de apropierea interpersonala. Persoanele abuzate sexual, de exemplu, au adesea dificultati la stabilirea si mentinerea relatiilor intime.

 Sexualitatea modificata. Experienta clinica sugereaza ca adolescentii si adultii care au fost abuzati in copilarie vor avea foarte probabil probleme in viata sexuala.

Descopera aici si alte consecinte ale abuzului din copilarie asupra dezvoltarii emotionale si sociale a adultului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ionut Ghiugan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea