Familie & Relatii

#sentimente pozitive #iertare #fericire #iubire

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Andreea Silvia Ghiuta: Calea spre fericire, mai simpla decat credeai

Exista studii recente care demonstreaza ca actul de a ierta aduce beneficii semnificative sanatatii fizice si psihice. Indivizii care nu cauta iertare atunci
cand gresesc risca sa se confrunte cu dificultati in relatiile lor sociale sau de familie, deoarece au sanse putine sa fie iertati atunci cand ranesc alte persoane. De asemenea, nici ei nu vor sti sa ii ierte pe ceilalti. Cel mai probabil, aceste persoane se vor lupta cu depresie, anxietate, ostilitate, vina, culpabilizare, furie si o incidenta crescuta a problemelor cardiace.

 

In terapie, iertarea poate deveni o sursa de vindecare si de calm, a unor noi oportunitati si orizonturi. Poate mai important decat a ierta este a te ierta! 

Pasi terapeutici prin care puteti incepe procesul iertarii

Schimbarea sistemului de convingeri

Puteti incepe prin a renunta sa gasiti neaparat pe cineva pe care sa dati vina atunci cand in viata voastra ceva merge prost. Invinovatirea altuia nu va aduce fericirea pe care v-o doriti, la fel cum nu pot face acest lucru nici razbunarea sau pedepsirea celor vinovati. Singura care va poate aduce aceasta fericire de durata este iertarea. Razbunarea este inutila si devastatoare.


Constientizarea felul in care percepeti si proiectati lumea exterioara

 

Daca in trecut vi s-au intamplat lucruri dureroase, nu numai ca va amintiti de ele, dar chiar aveti tendinta sa ramaneti blocati in ele, evaluand din perspectiva lor prezentul si viitorul vostru. Mintea foloseste mecanismul perceptiei si al proiectiei in propriile sale interese. Chiar va convinge ca
proiectiile voastre asupra altor persoane sau situatii reprezinta insasi realitatea si ca sentimentele voastre neplacute sunt cauzate de unele persoane
sau situatii prezente in lumea exterioara.

Ultimul lucru pe care si-ar dori mintea sa il intelegeti este acela ca tot ceea ce experimentati in prezent este determinat in exclusivitate de ceea ce ganditi. Daca deveniti constienti de maniera in care se foloseste mintea vostra de mecanismul proiectiei, veti putea acorda respectul cuvenit sentimentelor voastre, luand decizia daca doriti sa le cultivati sau sa va detasati de ele.

Controlati-va trecutului si viitorul

Daca vreti sa incepeti procesul iertarii, trebuie sa renuntati definitiv la credinta ca trecutul se va repeta inclusiv in viitor. Cand sunteti atacati, frica va face sa va asumati o pozitie defensiva. Aceasta frica continua sa existe in subconstientul vostru, mentinandu-va convingerea ca ati putea fi oricand atacati din nou in acelasi fel. Din pacate, acest sistem de credinte va mentine separati de sinele vostru divin, de experienta iubirii si a unitatii cu ceilalti oameni.

Renuntati la gandurile critice care refuza iertarea

Simptomele suferintei si durerii isi au intotdeauna radacinile in gandurile voastre, in incapacitatea voastra de a ierta, si pot lua diferite forme. Atunci cand va cramponati de gandurile voastre critice, care refuza iertarea, optati practic pentru suferinta. Gandurile si convingerile voastre determina intotdeauna experientele voastre de viata. Scopul iertarii este de a va elibera de trecut, inclusiv de toate neintelegerile si resentimentele pe care le aveti fata de alte persoane. Iertarea nu numai ca nu va pune deloc in pericol, dar va ajuta chiar sa traiti mai plenar si mai fericiti in momentul prezent. Daca in prezent va simtiti impacati, aveti tendinta sa proiectati aceasta stare de pace interioara inclusiv asupra viitorului.

Asumati-va alegerea de a ierta

Probabil ca veti fi tentati in permanenta sa emiteti judecati critice si sa refuzati sa iertati. De acea, trebuie sa va reamintiti continuu ca fiecare moment reprezinta o oportunitate noua pentru a face alegerea cuvenita. Este nevoie de timp si pentru vindecare si pentru iertare. Persoana care iarta trebuie sa-si asume in mod liber alegerea pe care a facut-o, fara a pretinde ceva de la cel pe care il iarta.
Puteti sa va doriti sa fiti iubiti de cei din jurul vostru in ciuda faptelor voastre rele, dar nu le puteti pretinde acest lucru.

Cand iertati, se intampla ceva extraordinar, dar cu cel ce iarta, nu cu cel iertat.

Pe voi va vindeca, voua va da pacea si puterea de a merge mai departe. Nu trebuie sa iertati asteptand schimbarea celuilalt. Iertarea va ajuta sa treceti pe o alta frecventa - cea a iubirii, singura voastra realitate in care se produce cu adevarat schimbarea!

Date de contact:
Andreea Silvia Ghiuta

Consilier psihologic si psihoterapeut.
E-mail: andreeasilviaghiuta@yahoo.com
Website: psihologandreeaghiuta.ro
Telefon: 0731607165
Adresa cabinet:  B-dul Gheorghe Sincai nr. 13, bl. 5. etaj 2, ap. 11

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreea Silvia Ghiuta

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea