Familie & Relatii

#jocuri copii #dezvoltare limbaj #jocuri copii 1-2 ani #imitatii gesturi

Expertul Acasa.ro, psihopedagog Elisabeta Elena Anghel: Jocuri utile pentru parinti atunci cand zilele ploioase ne tin in casa

Jocurile pe care le facem cu copilul nostru pot ajuta si chiar rezolva unele „intarzieri” in aparitia limbajului. Manipularea unei carticele pentru copii poate fi un joc placut pentru acesta, dar si o metoda excelenta de a mai invata. A arata este o modalitate a copilului sa ne demonstreze ceea ce a acumulat/invatat.
 

Cereti copilului sa va arate anumite imagini pe carti reviste, chiar reviste publicitare. Incepeti cu imagini ale obiectelor cunoscute. Folositi carti doar cu o imagine pe pagina, apoi treceti la imagini cu doua obiecte pe pagina dintre care ii cereti copilului sa aleaga una. Laudati reusita.

Sursa foto: readtome.ca

Folositi imagini de jucarii luate din reviste vechi si alcatuiti un album in care lipiti obiecte familiare. Puteti folosi versuri scurte care sa contina denumirea de obiecte cunoscute, pe care copilul trebuie sa le indice si sa le numeasca. Daca nu exista dificultati in indicarea obiectelor, dar apar greutati in indicarea imaginilor acelor obiecte, lipiti imaginea chiar pe obiectul respectiv, de exemplu lipiti imaginea unui mar pe un mar adevarat si astfel i se va usura copilului asocierea.

Pentru a facilita trecerea de la cunoasterea in planul tridimensional la recunoasterea imaginii bidimensionale la obiecte mici, de exemplu, acestea pot fi lipite pe o hartie (lipiti o bomboana). Faceti fotografii ale obiectelor din mediul copilului si folositi-le pe acestea.

 

Aratarea a cel putin doua parti ale propriului corp poate fi un nou joc pe care sa-l faceti cu copilul de 1-2 ani.

 

Intrebati-l: “Unde e… tau?”. Luati mana copilului si duceti-i-o la respectiva parte a corpului (la nas, de exemplu). Spuneti: “Asta e nasul tau”, dupa care il intrebati din nou: “Unde e nasul tau?”. Treptat, reduceti ajutorul fizic pana cand copilul arata singur partea de corp ceruta. Faceti-l pe copil sa arate si parti ale corpului la mama: “Unde e nasul mamei?”.

Cand copilul executa comanda ii spunem: ”Da! Bravo, asta e nasul!”. Repetati cuvantul. Folositi o oglinda si stati langa copil. La inceput, faceti-l sa imite gesturile. Cand atingeti diferite parti ale corpului, dupa care il lasati pe el singur. Numiti o parte a corpului si asteptati ca el sa o atinga. Invatati copilul pe rand partile corpului, doar o singura parte din corp si doar cand sunteti sigur ca stie bine partile predate anterior, adaugati si altele. Numiti cele mai importante parti ale corpului cand ii faceti baie copilului. Acest lucru il va ajuta sa se obisnuiasca mai bine cu cuvintele si semnificatia lor.

Anghel Elisabeta Elena
Psiholog/psihopedagog
Telis ro special – cabinet logopedic
Web: terapielogopedica.blogspot.ro
A.I.C.N. – Asociatia Ingerii Copiilor Nostri

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elisabeta Elena Anghel

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea