Familie & Relatii

#parintii #cuplu #copii #viata de cuplu #expert acasa.ro

Expertul acasa.ro, psihologul Lavinia Albescu: Cum se schimba viata in cuplu cand apar copiii

Dintre toate tranzitiile din viata, schimbarea de rol de la sot/sotie la parinte este una dintre cele mai dificile. Introducerea unui membru nou in familie, adaptarea la acesta, influenteaza fiecare aspect din casnicie: nevoile emotionale se schimba, resursele emotionale si fizice sunt exploatate la maxim, iar cele financiare se redistribuie, timpul liber devine mult mai scurt.


Conform cercetarilor in domeniu, satisfactia in casnicie scade foarte mult in primul an dupa ce s-a nascut un copil: cuplurile devin coplesite de cat de multa munca necesita cresterea copilului, calitatea relatiilor sexuale scade, iar comunicarea intre parteneri are de suferit.

Aceasta tranzitie creste nivelul de stres si mareste sansele de depresie la ambii parteneri.

Exista cativa factori care au cel mai mare impact asupra evolutiei vietii noii familii: asteptarile partenerilor, intoarcerea la serviciu a mamei, sexul si intimitatea, socrii, timpul liber si comunicarea.

Pentru a intampina aceasta scadere a calitatii vietii, si pentru a evita o eventuala ruptura in cuplu, trebuie avut in vedere cateva aspecte principale:


1. Scaderea nivelului de stres. In acest sens cei doi parteneri pot exersa diferite tehnici de relaxare, de exemplu autohipnoza, meditatia, yoga; pot invata activitati relaxante, de exemplu pot invata un dans nou, pot face activitati fizice (orice sport are capacitatea de a reduce stresul).

2. Intarirea legaturii dintre parteneri. Cei doi pot invata sa comunice mai bine, o metoda eficienta ar fi exersarea asertivitatii, a discutarii "aici si acum" doar a problemei (fara criticarea persoanelor implicate), facand afirmatii de forma “Eu cred…”, “Eu ma simt…”. Partenerii pot negocia, pot deveni flexibili si responsabili prin exercitii care ii pune in situatia de a renunta la o parte din propriile dorinte pentru celalalt, astfel diminuand conflictele.

3. Dezvoltarea capacitatii de a rezolva probleme. Cu cat cei doi sunt mai rigizi, cu atat rezolvarea problemelor devine mai dificila. O problema se rezolva mai usor daca ai in vedere obiectivul ("ce vreau sa realizez?"), pasii de parcurs, resursele necesare (care sunt costurile), posibile piedici; daca partenerii raman flexibili in rezolvarea problemelor scade si nivelul de stres, conflictele sunt mai putine si legatura dintre cei doi se intareste.

Lavinia Albescu
//www.reshapeyourlifecounseling.com
E-mail: lavinia@reshapeyourlifecounseling.com
Telefon: 0762175170

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lavinia

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea