Familie & Relatii

#planuri #odihna #sarbatori #regrete #reacomodare #activitati lejere

Expertul Acasa.ro, psihologul Keren Rosner: Sfaturi pentru a ne adapta mai usor la serviciu dupa vacanta Sarbatori

Vacanta a trecut si este timpul sa revenim la activitatile cotidiene, la un program prestabilit, la rezolvarea problemelor, la activitatea profesionala. Organismul nostru, la fel ca si psihicul au nevoie de un anumit timp de tranzit si de “strategii” de reintegrare dupa o perioada de relaxare si de atentie acordata activitatilor care ne-au creat placere.

In aceasta perioada, nu am solicitat anumite abilitati si atribute: atentia, concentrarea, memoria, conexiunea intre informatii vechi si noi, rezistenta la efort, mentinerea unor relatii colegiale amiabile, respectarea programului de lucru, rentabilitatea, gasirea de solutii eficiente. 

Pentru a ne intoarce intr-o forma buna si pentru a evita stresul de schimbare este indicat sa ne pregatim adecvat revenirea la orarul obisnuit acordand putin timp si atentie:

Nu regretati ce n-ati reusit sa faceti in vacanta. De multe ori ne dorim un anumit  program, dar nu ne iese exact cum am fi vrut. Nu va acuzati de incapacitate de organizare a timpului liber, de faptul ca nu ati profitat din plin de timpul avut. Sigur ati avut nevoie de acel timp in care sa nu faceti nimic. Nu va simtiti vinovati ca nu ati rezolvat anumite treburi in acea perioada, pentru ca, in general, nu se amesteca lucrurile daca vreti sa iasa bine.

Nu treceti brusc de la vacanta la serviciu. Acordati-va macar o zi timp de tranzit in care sa va puneti in ordine gandurile, planurile, strategiile, lucrurile (sa va pregatiti hainele, geanta, instrumentele specifice profesiei)

Incepeti cu activitati lejere. Dupa ce rememorati, recompuneti proiectele profesionale, nu va opriti la problemele dificile sau care v-au dat bataie de cap, acestea lasati-le dupa ce va reacomodati cu cadenta muncii.

Incepeti cu planificarea de ansamblu pe o perioada, apoi fixati-va activitati mai lejere pe care le puteti duce la bun sfarsit fara un efort sustinut, asta o sa va motiveze in viitor si o sa va dea incredere.

 Odihniti-va bine. O sa aveti senzatia ca lucrurile se desfasoara usor si repede.

Incercati sa va aranjati. Gasiti o coafura noua, un articol vestimentar care sa va puna in valoare farmecul. O sa va faca sa va simtiti mult mai bine si mai increzatori.

Nu va lasati distras de povestiri si amanunte, nici despre detalii legate de experientele colegilor . Prin comparatiile ce o sa incepeti sa le elaborati o sa ramaneti conectat la subiectul “vacanta”. Eliminati-le prin aducerea in atentie a sarcinilor de serviciu.

Nu exagerati din primele zile sa ramaneti peste program, dimpotriva, gasiti o activitate care sa va delecteze: un film, o carte, o plimbare, un masaj sau chiar rasfatul unor cumparaturi la pret promotional oferit dupa sarbatori.

Incepeti sa faceti planuri pentru urmatoarea vacanta, chiar daca pare excesiv de devreme o sa va ajute sa va mobilizati si o sa trezeasca in dvs elanul de care aveti nevoie.

Nu va lasati coplesiti de atributiile de serviciu, de cerintele sefului, de reprosurile mamei, de observatiile tatalui, nevoile copiilor, telefoanele prietenilor, ci fixati-va prioritatile in functie de importanta lor si de posibilitatile de rezolvare. Nu va lamentati ca toate au navalit peste dvs . Acordati-va etape de rezolvare.

Gasiti motive sa va bucurati de ziua prezenta, nu purtati resentimente, nu pastrati in suflet neimpliniri si nemultumiri. Centrati-va pe sentimente pozitive si pe activitati provocatoare. Ponderati-va alimentatia si gasiti un sport care sa vi se potriveasca. Asta o sa va forteze sa traiti in prezent si sa va centrati pe ceea ce merita facut.

Keren Rosner

Psiholog Psihoterapeut

0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea