Familie & Relatii

#conflicte cuplu #cearta #cuplu

Expertul Acasa.ro, psihologul Keren Rosner: Certurile in cuplu dezvaluie tipul de relatie

Conflictele ocupa un loc important in mentinerea relatiei de cuplu. Modul in care se rezolva problemele pot determina viitorul relatiei. Motivele sunt extrem de variate: principii de viata, luarea de decizii, puncte de vedere diferite, motive bizare, hazlii sau chiar stupide. In multe cazuri, motivele reale sunt ascunse, mai profunde si mai vechi. Unele mici fleacuri nu fac decat sa aprinda carbunii ce stau incinsi intre cei doi.

Ce cuplu poate sa marturiseasca prin cei doi mesageri (partenerii de cuplu) ca nu a trait certuri generate de anumite crize existentiale, divergente de opinii, comportamente indezirabile sau interpretabile, conceptii diferite? Nu putem afirma ca exista un cuplu fara certuri sau ca ar exista unul perfect. Cele doua nu se interdetermina si nici nu putem sustine absurditatea unei intelegeri desavarsite, pentru ca am fi departe de lumea noastra reala.

Se pot spune multe despre relatie in functie de frecventa, intensitatea si modul cum rezolvati conflictele. Cand petreci mult timp impreuna cu cineva se creaza oportunitati pentru discordie si expunerea slabiciunilor sau defectelor. Un cuplu este mai viguros daca stie sa gestioneze situatiile conflictuale astfel incat sa nu faca rau si sa nu produca consecinte iremediabile.

Semnificativ in desfasurarea certurilor este modul cum decurge “lupta” si cum se infaptuieste impacarea. Certurile inevitabil lasa o urma in relatie, important este ca aceasta sa poata fi stearsa, nu transformata in rani deschise.

Multe lucruri se cade sa fie constientizate si luate in considerare in cazul certurilor:

  • Nu este suficient mereu sa numeri pana la 10 sa se dizolve tensiunea sau sa se rezolve problemele. Doar iubirea si intelepciunea pot aduce pace si armonie intre cei doi.
     
  • Trebuie sa stii sa argumentezi corespunzator, nu sa aduci in discutie tot felul de reprosuri care nu au legatura cu subiectul. A trena neintelegeri vechi este ca si cum ai cara bagaje cu tine cand pleci la plimbare in parc.
     
  • Exista multe feluri de lupte intr-o relatie: cele stupide, cele care indica o criza majora de neincredere, scuza pentru a difuza o colectie intreaga de sentimente negative acumulate fata de partener. Daca porti suparare pe partenera/ul ta/tau este mai dificil sa vii de la serviciu sa ii spui asta, dar, daca gasesti sa faci un repros, parca “ai scuza” sa iti reversi furia.

    Sunt cupluri care-si consuma foarte mult timp pentru a se implica in certuri interminabile sau cupluri care traiesc preponderent in pace si doar accidental sunt implicate in certuri.
  • Formele de reconciliere sunt variate si determina sanatatea viitoare a relatiei, situatia este asemenatoare cu un virus care este complet anihilat de tratament sau ramane in stare latenta in organism si va erupe cand te astepti mai putin.

    Certurile multe, rapide si complementare sunt ca mici incendii care se sting tot asa de repede cum au izbucnit, dureaza doar cateva minute. Sunt generate de neintelegeri sau furie. Acestea pot indica o problema emotionala, de acceptare, ascultare, incredere si respect.

    Certurile multe, dar si de lunga durata se extind pe ore sau zile sunt conduse de emotii, dar si de probleme fundamentale care ajung la radacina relatiei si pot sa o compromita iremediabil.

    Certurile rare, dar intense sunt cele care, surprinzator poate, indica o comunicare buna intre parteneri, ei pot trece peste dezacorduri prin discutii. Partenerii  sunt legati puternic si certurile ii fac mai intelepti si ii invata cum sa depaseasca crize viitoare. Important este ca fiecare sa stie sa se descarce de emotiile negative, sa nu le transforme in comportament pasiv-agresiv.

    Mai sunt si cazuri de certuri rare si rapid aplanate. Dau senzatia unei relatii aproape perfecte, dar, daca partenerii nu sunt adepti ai practicilor yoga sau meditatiei, cand apar certuri si dezacordurile sunt rapid rezolvate, inclin sa cred ca bagajul emotional este mult stapanit si se aduna tensiuni neexprimate. Dinamica relatiei, sa nu uitam,  este data de doua persoane diferite.

    Important este ca, in ciuda discrepantelor, sa se mentina flacara relatiei, nu sa o sufoce, vulnerabilitatea relatiei sa nu fie atinsa. De asemenea, indiferent de cauza disputei, ea va fi uitata in timp si nicidecum readusa insistent in discutii viitoare.

    Lupta drept in timpul certurilor! Iata un indemn care te va scuti de consecinte secundare sau neasteptate: nu fi cinic, nu te folosi de punctele slabe ale partenerului, nu lasa ca granita dintre iubire si ura sa fie sparta, nu folosi destainuiri ale partenerului ca argument! Ii distrugi increderea si ea se reface cel mai greu.

    Banalele reprosuri “Nu ai grija de nimic“ , “Nu ma ajuti cand am nevoie“ , “Nu ai facut asta sau asta!” ascund o dorinta adanc patrunsa in context: “Ma vezi?”, “Iti pasa?”, “Sunt prezent/a in viata ta?”.

    Exceptand luptele de gelozie si cele de situatii de viata, multe certuri sunt strigate disperate dupa atentie. Altele sunt din cauza dorintei de a reveni la o forma a relatiei similara cu cea de inceput, altele din cauza furiei si agresiunii pentru ca ramane fara raspuns strigatul mut “Vreau sa fiu cu tine intr-un mod autentic!“ .

 

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea