Familie & Relatii

#sanatate mintala #schizofrenie #Viata cu schizofrenie #Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Viata cu schizofrenie

Pe 10 octombrie, in fiecare an, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale care se celebreaza cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), din 1992. In prezent, la nivel global, se estimeaza ca in jur de 2% din populatie sufera de o forma de schizofrenie. In cazul in care va intrebati, schizofrenia este boala matematicianului John Nash, interpretat in mod stralucit de catre Russell Crowe in filmul  „O minte sclipitoare”.
 

Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale reprezinta o campanie mondiala pentru constientizare si educare publica si un prilej de comunicare cu oamenii obisnuiti despre problemele de sanatate mintala. Sunt afiliate peste 150 de tari, iar in unele state activitatile dedicate sanatatii mintale fac parte din cadrul mai larg al “Mental Illness Awareness Week” (Saptamana de constientizare a tulburarilor mintale).

De cele mai multe ori, resursele alocate sistemelor sanitare sunt insuficiente, nu sunt distribuite echitabil si sunt ineficient folosite. In consecinta, cei mai defavorizati dintre pacienti sunt cei cu tulburari mentale. Mai mult decat atat, persoanele cu afectiuni psihice sunt, in general, stigmatizate de societate,ceea ce duce la izolare, reducand sansele acestora de a avea o viata normala.

Cum putem schimba acest lucru? In acest an, Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale isi propune sa dezbata tema "Viata cu schizofrenie", incercand sa abordeze cat mai multe dintre problemele cu care se confrunta aceasta categorie aparte de pacienti, in special disponibilitatea tratamentului adecvat si necesitatea integrarii sociale.

In 2014, Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale ofera oportunitatea pacientilor care sufera de schizofrenie sa vorbeasca deschis despre afectiunea lor si despre ce presupune sa traiesti cu o tulburare mintala, atat din punct de vedere pesonal si familial, cat si din perspectiva integrarii sociale.

De asemenea, personalul medical care ingrijeste acesti pacienti prezinta aspecte legate de activitatea lor, problemele cu care se confrunta in mod curent si ofera solutii pentru ca serviciile medicale dedicate persoanelor cu schizofrenie sa fie disponibile in intreaga lume.

In Romania, organizatia neguvernamentala, non-profit si independenta inomedica.ro, prin portalul schizofrenia.ro, este singura platforma online dedicata pacientilor cu schizofrenie, punand la dispozitia acestora, precum si apartinatorilor si publicului larg in general, o bogata sursa de informatie despre afectiune, simptomatologie, evolutie si tratament.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea