Familie & Relatii

#rezolutii negative #rezolutii pozitive #rezolutii Anul Nou #anul nou

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Rezolutiile Anului Nou - de ce dorim sa ne lasam de fumat sau sa slabim pe 1 ianuarie?

Cei mai multi dintre noi isi propun sa inceapa schimbarile in zilele de luni, de 1 sau asteapta rezolutiile Anului Nou ca sa slabeasca, sa se lase de fumat sau sa bea mai putin.

 

Inceperea de luni a unui regim alimentar nu prezice sansele de succes ale acestuia, dupa cum inceperea acestuia in ziua de marti, 13, nu inseamna ca el va fi sortit esecului.

Desi peste 50% dintre oameni iau aceste rezolutii de Anul Nou, ei fac acest lucru mai degraba pentru a se motiva decat pentru a obtine schimbarea in sine. Din nefericire, rezolutiile Anului Noi esueaza in proportie de 80%, pentru ca, de cele mai multe ori, nu sunt realiste, nici ca asteptari si nici ca scopuri.

Specialistii au identificat ceea ce se numeste sindromul falsei sperante, ceea ce inseamna ca rezolutiile sunt nerealiste si nealiniate cu viziunea interna a decidentului. Acest principiu se reflecta in felul in care facem, de pilda, afirmatii pozitive. Atunci cand facem afirmatii pozitive despre noi insine si in care noi nu credem cu adevarat, nu doar ca aceste afirmatii nu functioneaza, dar si dauneaza stimei de sine.
 

A incerca sa schimbi gandul “Nu fuma!”, de pilda, nu face decat sa il intareasca. Un prim pas ar fi sa incercam sa ne gandim la acel comportament in mod constient, ca sa il putem scoate din sfera automatismelor. Multi dintre noi fumam sau mancam fara sa ne gandim la actul in sine.

Bunaoara, in loc sa ne spunem “Trebuie sa ma las de fumat!”, “Nu mai mananc junk-food!”, pot sa ma gandesc ca doresc sa fac o actiune pozitiva, ci nu privativa, cum ar fi sa ma duc la sala, sa mananc mai multe salate etc.. In loc sa ne restrictionam si sa ne propunem sa mancam mai putin, am putea sa ne propunem sa mancam diferit, inlocuind anumite alimente (mezelurile), cu altele (legumele).

Aceste rezolutii de a nu mai dori sa faci in viitor ceva ce faci in prezent, sunt denumite rezolutii negative, tocmai pentru ca se concentreaza pe comportamentul pe care doresc sa il opresc (negativ) si care este deja un obicei (automatism) care este conditionat de mediu. Pe masura ce ne gandim la comportamentul indezirabil, se creaza un paradox, de aceea acel comportament va ramane activ in mintea ta. Putem incerca sa gandim in
legatura cu ce vrem sa schimbam in termeni pozitivi, de introducere a unui nou comportament, care, in timp sa il inlocuiasca, natural, pe cel vechi.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii
Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea