Familie & Relatii

#frustrare #intoleranta #rabdare #emotii #agitatie

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Cum sa ne cultivam rabdarea?

A fi nerabdator inseamna, in cele din urma, a-ti pierde calmul si, de cele mai multe ori, inseamna a te enerva si a trece la o actiune pripita. In spatele nerabdarii se ascund alte emotii precum anxietatea, ingrijorarea sau nefericirea ori, pur si simplu, ideea ca realitatea celuilalt difera de a noastra sau ca felul lui de a gandi este altul.

 

A fi rabdator nu reprezinta nicidecum pasivitate sau resemnare, ci putere.

Nu putine sunt situatiile in care ne pierdem cumpatul pentru ca persoana de langa noi are un ritm de a intelege sau face anumite lucruri diferit de al nostru.

Daca incercam sa identificam corect emotiile care ne fac nerabdatori si acceptam ideea ca suntem diferiti ca indivizi putem gestiona impacienta mai bine.

Din punct de vedere evolutionist, este intotdeauna util sa imi fac o lista cu beneficii versus costuri si de a o aplica situatiilor in care simt ca imi pierd rabdarea. Adresarea unei simple intrebari: "Ce am de castigat, daca imi pierd rabdarea cu angajatul, copilul, sotul, vecinul, cel care mi-a luat locul de parcare etc. si ce am de pierdut?". De obicei, in urma acestui calcul uneori inconstient, oamenii socotesc ca au mai multe de castigat daca isi pierd rabdarea si se exprima cu agresivitate, nerabdatorii fiind persoane cu o toleranta scazuta la frustrare. Ce inseamna acest lucru? Ca atunci cand nevoile nu le sunt satisfacute, aceste persoane incearca o stare de agitatie sau intoleranta, stare care este strict legata de incapacitatea de a amana gratificatia.

 

Amanarea gratificatiei este abilitatea de a rezista unei tentatii sau de a astepta o rasplata imediata contra unei rasplate pe termen lung, neputandu-se vorbi despre invatarea rabdarii fara acest din urma concept.

Rabdarea se poate cultiva printr-o atitudine schimbata asupra vietii, respectiv a intelegerii ca lucrurile nu se intampla asa cum vrem si atunci cand vrem, iar pentru ca ele sa se intample este nevoie de rabdare (adica sa invatam sa asteptam). Cu cat ne invatam copiii mai de timpuriu, cu atat mai mult vor avea rabdare.

Ce putem face? Sa incercam sa ne ajustam asteptarile intr-un mod cat mai realist cu putinta si accepta elementul de incertitudine. A fi rabdator inseamna, in cele din urma, a accepta si tolera intarzierile si dificultatile, fara a deveni furios. A fi rabdator nu reprezinta nicidecum pasivitate sau resemnare, ci putere.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii
Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea