Familie & Relatii

#terapia cu ioni negativi # tulburare afectiva sezoniera #fototerapie #sad #depresie

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Cum iti afecteaza vremea starea de dispozitie

Nivel redus de energie, tristete, oboseala, dificultati de concentrare, retragere in sine, evitarea activitatilor sociale si familiale, crestere in greutate, cu o pofta crescuta pentru carbohidrati, iritabilitate, somnolenta... Aceste semnele tulburarii afective sezoniere (seasonal affective disorder – S.A.D), care afecteaza o parte reprezentativa din populatie.


Tulburarea afectiva sezoniera sau depresia de vara/iarna face parte din tulburarile care par sa fie corelate cu schimbarea anotimpului. De cele mai multe ori, acest tip de depresie apare iarna sau pe masura ce zilele se scurteaza, atunci cand lumina soarelui este mai redusa si ritmul circadian se deregleaza.

Care ar fi o posibila cauza pentru aceasta tulburare afectiva sezoniera? Unele teorii sustin ca zilele mai scurte si lipsite de soare ar stimula prezenta melatoninei (hormonul somnului), conducand astfel la stari de apatie si somnolenta. Apoi, mai este o ipoteza interesanta care afirma ca exista o corelatie directa intre razele ultraviolete si nivelul de serotonina, acel neurotransmitator responsabil pentru starea de bine si buna dispozitie.

Serotonina
regleaza, printre altele, somnul si apetitul, ceea ce explica cercul vicios al simptomelor tulburarii sezoniere afective.

 

Se presupune, totusi, ca anotimpul nu are o influenta atat de mare asupra acestei forme de manifestare afectiva si ca ea, de fapt, este precursorul unei tulburari depresive majore sau tulburari bipolare, insa cercetarile nu au cazut total de acord asupra acestei concluzii.

Exista persoane care nu dezvolta niciun episodic depresiv major, dar care, atunci cand se schimba, anotimpul incearca o stare afectiva si un tonus mai scazute.

Specialistii de la Universitatea Columbia din SUA propun, cu rezultate bune (dintr-o suta de pacienti, 3⁄4 au avut o recuperare buna), terapia cu ioni negativi. Ce este aceasta?

Aceste particule sunt incarcate negativ si sunt create, in mod natural, in mediu, de catre soare, vant sau ape curgatoare. Cand ajung in corp, ionii negativi produc reactii biochimice care cresc nivelul serotoninei, ajutand astfel la combaterea depresiei si impulsionand nivelul de energie pe care il avem peste zi.

Fototerapia (sau terapia cu lumina) este un alt tratament posibil pentru aceasta tulburare afectiva, ea se efectueaza in conditii controlate si consta in expunerea la o lumina mai intensa decat a becului, tratamentul durand de la 15 minute la 3 ore, in functie de nevoile individuale si echipamentul folosit.

Terapia cu ioni negativi si terapia cu lumina
(fototerapia) sunt astfel doua metode eficiente de a lupta cu succes impotriva depresiei sezoniere, alaturi de psihoterapia orientata pe solutii sau cea cognitiv-comportamentala.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea