Familie & Relatii

#psiholog #emotional #relatie de cuplu #expertu acasa.ro #retional

Expertul Acasa.ro, psihologul Andreas Hniatiuc: Rational si emotional in relatia de cuplu

Multe din problemele curente ale unei relatii de cuplu isi au originea in conflictul dintre regulile impuse catre partea rationala si nevoile izvorate din sfera emotionala. Toata lumea stie ce trebuie sa faca intr-o relatie de cuplu, dar putini sunt cei care stiu cum sa faca.


Intr-o relatie, ratiunea este cea care ne seteaza obiectivele, atat la nivel personal, cat si la nivel de cuplu. Ratiunea este cea care ne da directia, spunandu-ne unde vrem sau unde trebuie sa ajungem. Emotia, in schimb, este cea care da sens demersurilor noastre.

In acest context, partea rationala ne ajuta sa rezolvam probleme, dar cum viata noastra nu este o continua ecuatie, solicitarile cele mai apasatoare sunt cele de ordin emotional. Cu totii cadem in capcana de a identifica solutii la nivel rational pentru probleme ce tin de sfera emotionala.

Functionalitatea noastra in cadrul unei relatii de cuplu este asigurata de echilibrul dintre principii, reguli, norme si continutul agendei instinctuale emotionale care exista in fiecare dintre noi. Este important de stiut ca atunci cand ne confruntam cu o anumita problema sa abordam tehnicile de rezolvare adecvate in raport cu originea acelei probleme.

Sa ne imaginam urmatoarea situatie de viata: Cuplul este in conflict deschis din cauza incapacitatii de gestionare a unei agende comune. Ea ii reproseaza partenerului ca nu ii aloca timpul si atentia de care are nevoie, in timp ce el reclama faptul ca timpul fizic este prea scurt pentru activitati comune intru cat munceste pana tarziu pentru a asigura nevoile materiale ale familiei. In aceasta situatie, greseala frecventa este aceea ce a amesteca doua cadre de functionare total diferite. Ea isi comunica nevoile de ordin emotional, legate dorinta de a simti interes din partea partenerului si de a ii aloca timpul de care are nevoie, in timp ce el evoca argumente de ordin rational (nevoia de a avea stabilitate financiara sau nevoia de a se simti valorizat profesional).

Intr-o astfel de situatie de viata solutia va intarzia sa apara cata vreme comunicam acelasi mesaj, dar pe canale diferite. A verbaliza o nevoie pe plan emotional, in timp ce partenerul ne raspunde dintr-o perspectiva rationala nu va face altceva decat sa adanceasca si mai mult conflictul, iar partenerii vor avea impresia ca nu pot fi intelesi de catre celalalt.

Ceea ce conteaza este felul in care ne comportam si luam decizii in cadrul relatiei. Deciziile si comportamentul unei persoane in cadrul unei relatii de cuplu tin de felul in care se conjuga cele doua componente, partea rationala si cea emotionala. Tot timpul cand ne confruntam cu o situatie conflictuala in relatia de cuplu trebuie sa tinem cont de natura problemei respective. Asa cum intr-un cadru de tip profesional nu este recomandat sa interferam cu argumente de ordin emotional, tot asa, in relatia de cuplu trebuie sa avem in vedere sa nu amestecam cele doua componente. Secretul unei relatii echilibrate este dat de perspectiva personala pe care o avem asupra relatiei respective si implicit asupra provocarilor la care relatia in sine ne supune.

Date de contact:

Andreas Hniatiuc

Psiholog

Web: lapsiholog.com

E-mail:  contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreas Hniatiuc

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea