Familie & Relatii

#conflicte #dispute #conflicte copii #solutionare conflicte

Expertul Acasa.ro, psihologul Alina Chifu: Rolul benefic al conflictelor in dezvoltarea copiiilor

Conflictul face parte din viata cotidiana, apare intre copii fie la locul de joaca, fie in salile de clasa sau in curtea scolii. Un conflict este inteles ca o situatie sau o imprejurare care implica o problema, o dificultate. De cele mai multe ori, produce sentimente negative, un disconfort, anxietate. Conflictul, de obicei, este evaluat ca o stare negativa. Conflictele au insa si o parte buna in ceea ce priveste dezvoltarea copiilor. 

Capacitatea de a rezolva situatia tensionata care apare intre copii in diverse situatii contribuie semnificativ la cresterea stimei de sine a copilului. Copiii nu se nasc cu aceasta abilitate, dar cu ajutorul parintilor, cadrelor didactice, ei pot invata sa rezolve conflictele care apar intre ei. Este mult mai indicat ca aceste abilitati sociale sa fie invatate la o varsta cat mai mica, iar copiii au nevoie de indrumarea adultilor pentru a-si putea rezolva disputele cu alti copii intr-un mod cat mai pasnic.

Citeste si...

 Ai un copil neatent si hiperactiv? Afla daca sufera de ADHD!

In solutionarea conflictelor prin dialog, copiii invata sa se inteleaga, sa asculte reciproc si sa gaseasca impreuna solutii constructive pentru evitarea in viitor a situatiilor tensionate.

Este recomandat ca profesorii si parintii sa-i incurajeze pe cei mici sa exprime ceea ce simt si ceea ce inseamna unul pentru celalalt, care a fost cauza care a dus la situatia tensionata.

Copiii au tendinta de a imita comportamentul adultilor. Puterea exemplului este foarte importanta pentru cei mici, in primul rand propriul nostru exemplu, capacitatea noastra de a gestiona o situatie conflictuala, de a rezolva disputele intr-un mod cat mai pasnic, in situatia in care apar mici conflicte acasa, valoreaza cat toate cuvintele din lume.

Adultii trebuie sa fie “mediatori“ intr-un conflict iscat intre copii, noi avem rolul de a-i face sa inteleaga ce s-a intamplat, nu sa-i pedepsim.

Citeste si...

Parintii, primii terapeuti ai copiilor cu sindrom de stres posttraumatic

Sa-i invatam pe cei mici ce este autocontrolul, sa renunte la tendintele impulsive. Raspunsul la violenta tot prin violenta nu rezolva problemele, din contra acutizeaza situatia tensionata.

Intr-o disputa, confruntare, primul lucru este acela de a-i invata sa incerce sa ramana calmi, daca ei sunt capabili sa inteleaga acest lucru ar putea avea ragazul necesar ca fiecare sa stea separat o scurta perioada de timp, sa reflecteze asupra situatiei care a generat conflictul, apoi sa existe un dialog intre ei pentru solutionarea problemei.

Citeste si...

Cum educi un copil hipersensibil

Daca aveti intrebari, ma puteti contacta prin intermediul site-ului Acasa.ro, iar eu voi incerca sa va raspund cat mai prompt si la obiect.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea