Familie & Relatii

#imaginatie #facebook #realitate #profil Facebook

Expertul Acasa.ro, psiholog Sofia Dumitriu: De ce iubim Facebook-ul?

Il vei detesta, il vei iubi, iti vei dezactiva contul si totusi te vei intoarce la el: pentru ca Facebookul iti arata atat despre tine, cat si despre celalalt tot ce vrei si nu vrei sa stii. Arta apropoului, a insinuarii, a ipocriziei sau a mistificarii realitatii isi gaseste vehiculul perfect pe Facebook. In acelasi timp te poate conecta la minti si lumi nestiute ce-ti vor desconspira minuni, iti va aduce zambete si oameni aproape.

Pentru ca poti fi un voyeurist fara vina, tolerat si chiar invitat. Pentru ca afli atat despre inchipuirea de sine a celorlalti, cat mai ales te poti metamorfoza in Eu-l tau ideal, fara rid si fara pata, filosof, boem si cu toti boii acasa.

Pentru ca uneori ai nevoie sa participi la grupul de suport „singuraticii anonimi” pe care-l poti vizita pe furis sau declarativ cu check-in-uri exotice, marturie a pungutei tale cu multi dinari sau a decadentei sezoniere de weekend – atunci cand vrei “sa-ti moara toti dusmanii”.

De ce iubim Facebook-ul? Pentru ca poti citi un om dupa chipul si asemanarea profilului sau si afli astfel daca sufera de Narcissistic Personality Disorder sau  Inchipuit Personality Disorder, dar, mai ales, daca sufera de relatie de cuplu sau doar se complica intr-o relatie strict nehotarata.

Pentru ca iti dai seama ca cei care nu spun nimic despre ei, dar verifica zilnic gazeta de perete sunt control freak, manipulatori sau nesiguri de ei astfel incat nimic interpretabil despre ei nu scapa opiniei publice.

Pentru ca pozele cu pufosenii miorlaitoare iti permit sa-ti iei pe ascuns doza de duiosie si sensibilitate in timp ce poti profesa in continuare imaginea de cinic blazat si realist.

Pentru ca poti lua la orice ora o supradoza dintr-un cocktail de filosofie si trivialitate si dupa fiecare vizita pleci furand un zambet sau o inspiratie cu potential de antidepresiv de marca.

Pentru ca iti poti manifesta, absolvit de vina si pedeapsa, cleptomania de idei, de frumuseti si de intelepciuni, facand upgrade la maretie prin prietenia, chiar si virtuala, cu nume mai suspuse decat tine.

Pentru ca devii propitar de teren valoros cu setari falnice de Proprietate Privata, a carui statut de virtual poate fi ignorat cu succes intrucat creierul nu prea face diferenta intre imaginatie si realitate.

Pentru ca iti poti cosmetiza viata intr-un alter ego avatar, asa cum ar fi trebuit sa fie daca ursitoarele darwiniene n-ar fi avut o zi nefavorabila astral.

Pentru ca te poti apropia tiptil de cineva, imbracat in straie amicale, camufland sub intentii nobile de simpatie curiozitatea de a iscodi prin sertarele celuilalt, mai ales cele cu tag de romantism.

Pentru ca poti spiona obsesiv-compulsiv pe toti "ecsii" si restul gresitorilor, meditand nostalgic masochistic la ce ai avut si ce-ai pierdut.

Pentru ca FB te poarta in jurul lumii si vazand cum traiesc altii, afli despre limitele universului tau si pentru cateva clipe, traind by proxy, peretii camerei tale sunt aboliti de igrasia concretului.
 

Chiar si cei care nu au FB iubesc Facebook-ul pentru ca astfel pot fi ultimii dintre mohicani care never ever never ever never nu ar cadea in pacatul muritorilor de rand  si nu si-ar face legitimatie de om jumate real jumate eter-eal. Pana cand isi fac.

 

Date de contact: 

Sofia Dumitriu
psiholog 

Telefon: 0727 490 830
Web: artdevivre.ro
E-mail: sofia@artdevivre.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Sofia Dumitriu