Familie & Relatii

#fericire #inconstient #liber arbitru #patternuri cognitive #atitudini corecte

Expertul Acasa.ro, psiholog Sofia Dumitriu: Cele mai erotice ganduri. Surprinde-ti inconstientul

Suntem ganditi de patternuri cognitive adanc sapate in subcostientul nostru. Vesnica noastra nemultumire ne trezeste in fiecare dimineata cu pomelnicul a ceea ce nu avem inca, ce nu suntem inca, ce nu am simtit  inca. Un om constient insa nu se lasa gandit de automatisme, ci isi alege singur atitudinile corecte, construindu-si responsabil fericirea.
 
 Incepe ziua constient, decide tu ce vrei sa simti si sa gandesti, fara a te lasa gandit de patternurile tale.

 

1. Fa altceva azi cu bogatia ta de timp. Adica alegeri nu dictate de frica, ci de curiozitatea si fascinatia de a descoperi cu adevarat ce poti si ce nu poti.

Nu ramane un potential. Infloreste. Nu te gandi ce vrei sa eviti azi, ci gandeste-te ce vrei sa traiesti azi. Entuziasm, bucurie, nostalgie, dor, implinire? Inconstientul nu este o optiune.

2. Cel mai greu lucru nu este sa iei decizii, ci sa nu iei nici o decizie, sa ramai confuz. Rupe lantul slabiciunilor, ia decizii radicale si fa istorie personala. Schimba toleranta la frica cu toleranta la risc.

Ia astazi o decizie pe care o amani de mult timp. Poate fi una minora, cum ar fi sa te apuci de sport sau sa-ti suni mama sa-i spui ca o iubesti sau sa spui cuiva caruia i-ai gresit „Iarta-ma”. Stagnarea nu este o optiune.

3. Controlul real incepe atunci cand inveti sa folosesti durerea si placerea si nu te vei lasa tu condus de ele.

Nu te alinta in fata efortului si a disciplinei. Istoria nu a fost facuta de oameni care si-au asumat eforturi mediocre. Controleaza-ti excesele, depravarea nu este o optiune.

4. Nu te panica in avans. Frica si panica cu privire la ce va fi sunt o profetie autoimplinita: din cauza lor vei lua decizii gresite in prezent care iti vor aduce fix viitorul de care iti este teama.

Controlul real incepe cand nu vei mai trai in frica anticiparii viitorului. Nu ii poti controla pe ceilalti, dar iti poti controla tu gandurile si actiunile. Scenarita nu este o optiune.

5. Ai curajul sa spui cine esti si ce vrei. Nu-ti dori sa fii dorit pentru masca ta, vei obosi sa joci teatru. A fi tu insuti este o forma de curaj. Pentru ca asta inseamna sa-ti argumentezi principiile morale si intelectuale, dupa ce iti depasesti frica de a nu fi acceptat. Curajul de a trai, nu in absenta fricilor, ci in ciuda lor. Lasitatea nu este o optiune.

6. Alchimia existentiala este cea care da sens si ascendenta intre doi oameni. Inconjura-te de cei care te fac sa fii mai destept, nu prin comparatie cu ei, ci datorita lor.

Nu te inconjura de laudatori – te vei plictisi de ei si te vor tine pe loc. Suporta critica constructiva. Cu totii ne construim prin imprumuturi existentiale de la altii. Imprumuta de la cei pe care-i admiri. A fi destept printre semidocti nu este o optiune.

7. Umple-ti privirile de zambet si de senin. Horoscopul tau il scrii tu. Tu esti scenaristul, regizorul si actorul. Cu tristetea si victimizarea vei obtine doar mila si compasiune. Oamenii vor investi in tine daca vad ca si tu te ajuti pe tine insuti. Cersitul nu este o optiune.

8. Nu cere mai mult decat oferi este regula de aur care sta la baza oricarei relationari. Gandeste-te ce ai oferit tu cu adevarat intr-o relatie, cand ai iesit din sfera ta de confort pentru a fi langa celalalt. Si doar atunci judeca-l pe celalalt, cand bilantul iti confirma dreptul de a cere (socoteala). Manipularea nu este o optiune.

9. Oricare ar fi intrebarea, dilema sau dorul, dragostea este raspunsul. Oricat ai compensa cu trivial sau cu ciocolata, oricat ai cerceta in stele si in subconstient, terapia cea mai eficienta este dragostea. Iubeste, demn si asumat, de dragul tau. Anestezia emotionala nu este o optiune.

10. Ridica-ti ochii din pamant si in drumul lor spre cautari celeste, odihneste-ti privirile pe oameni. Vei gasi aceleasi umbre si aceleasi doruri, aceleasi cautari si aceleasi nevoi.

Nu-i judeca pentru ca nu stii care a fost calatoria lor. Toti avem traume ingropate in trecut. Analizeaza oamenii, dar nu-i judeca. Rautatea nu este o optiune.

 

11. Inventeaza-ti liberul arbitru, e primul pas catre a fi un demiurg. Elibereaza-te de asteptarea ca altii sa te faca fericit. Nimeni nu o va face decat dupa ce tu insuti ai gasit o armonie constanta in tine.

Liberul arbitru inseamna ca, in ciuda oricaror coordonate destinice, sa alegi sa fii altfel decat ti s-a spus ca poti fi. Limitele tale le descoperi doar tu, nu ti le poate spune nimeni. Fatalismul nu este o optiune.

12. Durerea si suferinta nu inseamna dragoste. Decat o tragedie fara sfarsit, mai bine un sfarsit tragic. Iar ceea ce azi poate parea tragic, timpul iti va arata ca a fost de fapt o mare binecuvantare.

Nu exagera cu compromisul. O relatie frumoasa trebuie sa fie constructiva, nu o argumentare si justificare furibunda. Drama nu este o optiune.


Citeste aici continuarea articolului. 

Date de contact: 

Sofia Dumitriu
psiholog 

Telefon: 0727 490 830
Web: artdevivre.ro
E-mail: sofia@artdevivre.ro


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Sofia Dumitriu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea