Familie & Relatii

#concediu romani #vacanta romani #concediu #vacanta

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Concediul, un moft sau o necesitate?

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Concediul, un moft sau o necesitate?

Ne luam concediu si ramanem acasa pentru a ne odihni sau calatorim cat mai departe, cautand locuri noi, culturi, civilizatii diferite?

​Specialistii ne recomanda sa petrecem 8 ore muncind, 8 ore facand diverse activitati care ne fac placere si 8 ore dormind. Practic, avem 8 ore stres – 8 ore distres – 8 ore odihna totala, dar, in realitate, cati reusesc sa aiba acest program?

Tot mai des, jobul este perceput ca fiind stresant si epuizant, mai ales atunci cand timpul petrecut la birou, in fata calculatorului, depaseste 9 ore. Problema este ca, de cele mai multe ori, ajunsi acasa ramanem conectati la problemele de la serviciu sau, mai rau, deschidem laptopul si continuam munca de acasa.

Foarte multe persoane nu reusesc sa isi epuizeze ziilele de concediu, dar, si mai trist, un procent considerabil nu a avut un concediu in ultimii cativa ani. Si atunci se pune intrebarea: pana cand si pana unde merge acest regim? Raspunsul este simplu: pana acolo unde permitem noi!

Cate zile de concediu

Cand vorbim despre concediu, cei mai multi se refera la o saptamana, maxim doua si de obicei este luat in perioada estivala din mai multe motive: pentru ca vremea este favorabila, copii sunt in vacanta, perioadele de sarbatori importante sunt la o distanta de timp suficienta cat sa necesite inca un repaus.

In ultima perioada, multi folosesc termenul de miniconcediu si se refera la cateva zile, de cele mai multe ori lipite unui weekend, dar specialistii ne avertizeaza ca, pentru o deconectare totala, este nevoie sa avem minim 10 zile consecutiv.

Atunci cand reusim sa ne deconectam total obtinem o multime de beneficii atat pentru corpul fizic, cat si pentru psihic.

Iata cateva argumente pro unui concediu de neuitat:

Mereu spunem ca sanatatea este cel mai important lucru, dar cati o pretuim atunci cand o avem? Somnul reprezinta un factor important cand vine vorba despre sanatate. Un somn de calitate ne ajuta sa ne incarcam bateriile si sa avem o memorie mai buna, scade stresul si reduce riscul aparitiei depresiei, creste imunitatea, controleaza greutatea. Cum poti sa te bucuri de un somn sanatos altfel decat in concediu?!

Este bine ca in concediu sa schimbam rutina, adica sa mergem in locuri noi, sa facem activitati pe care nu le facem in mod obisnuit tocmai pentru a aduce noi experiente. Atunci cand faci un lucru la nesfarsit fara a aduce ceva nou se instaleaza rutina, ai senzatia ca nu evoluezi si odata cu asta depresia nu este departe.

Concediul ne aduce mai aproape de familie si de cei dragi reusind astfel sa petrecem timp de calitate.

Sa ai grija de nevoile tale este o dovada de stima de sine!

Chiar daca nu suntem amatori de sporturi, in concediu, intotdeuna reusim sa facem mai multa miscare.

Iesind din rutina zilnica, in concediu ai posibilitatea sa intalnesti oameni noi, oportunitati noi: calatorind, descoperind locuri, culturi si civilizatii noi. Ramai cu amintiri frumoase care te vor hrani mult timp de acum inainte.

Odata cu scaderea stresului si al anxietatii cresc spontaneitatea si creativitatea.

Dupa un concediu bine meritat chiar daca bugetul va suferi modificari, sigur te vei intoarce mai relaxat, mai creativ  si productiv.

Fiecare moment are frumusetea lui unica si irepetabila, bucura-te de fiecare clipa oriunde alegi sa fii!

Daca simti ca te pot ajuta cu ceva, te astept sa ma contactezi!

  •  
  •  
Elena Done