Familie & Relatii

#autodepreciere #infatuare #stima de sine scazuta # stima de sine

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Cele trei valori ale stimei de sine. Le stiai?

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Cele trei valori ale stimei de sine. Le stiai?

Inca din primele clipe de viata ale copilului suntem tentati sa ne dam cu parerea despre el: cu cine seamana, sa il comparam si sa il asociem cu ceilalti membri ai familiei, eventual frati mai mari, parinti, bunici, strabunici, unchi, matusi. Practic, proiectam propriile perceptii, asteptari, frici. Punem etichete asupra copiilor cu mult inainte de a-i cunoaste si mai ales inainte ca ei sa se formeze, sa isi descopere adevarata lor valoare. Din pacate, toate aceste actiuni il influenteaza pentru intreaga viata.

Stima de sine reprezinta perceptia de sine in raport cu valorile, dar mai ales cu propriile nevoi. Persoanele cu stima de sine scazuta intampina dificultati sau chiar se pot afla in imposibilitatea de a refuza solicitarile celor din jur, chiar daca acest lucru este in defavoarea lor sau chiar daca le aduce un prejudiciu considerabil.

Intr-o zi am intalnit o femeie foarte frumoasa, cu ochi de un albastru deosebit pe care nu aveai cum sa nu ii remarci si sa ii complimentezi imediat. Am ramas surprinsa ca de fiecare data cand primea un compliment pentru frumusetea ei, raspundea cu “da, dar stii, ochii albastri sunt de fapt o mutatie genetica, nu o calitate … !!! ”.

Atunci cand o persoana are o stima de sine scazuta ii este greu sa accepte un compliment din partea cuiva, indiferent cate argumente i-ai aduce. Intotdeauna va gasi un “da, dar …” care sa contra argumenteze propria valoare. Sentimentul de insuficienta este foarte puternic dezvoltat la persoanele cu stima de sine scazuta si de accea cu greu isi atribuie o caracteristica pozitiva.

Asa cum spuneam inca de la inceput, imaginea, perceptia de sine se formeaza inca din primii ani de viata si de cele mai multe ori, persoanele cu stima de sine scazuta au trait mai ales in copilarie, dar nu numai, in preajma unor persoane negativiste si/ sau agresive care le-au inoculat sentimentul de vinovatie si permanenta nemultumire pentru tot ceea ce fac si sunt. Aceste persoane se tem de respingerea si invalidarea celor din jur, iar actiunile lor au ca scop convingerea celorlalti de propria valoare.

Stima de sine, desi se refera la perceptia asupra propriei persoane, se formeaza in raport cu relatiile sociale. in functie de valoarea stimei de sine, reactiile in fata unui esec sunt diferite. Persoanele cu stima de sine scazuta tind mai degraba sa accepte situatia, pe cata vreme cei cu o stima de sine mai crescuta incearca sa gaseasca solutii pentru a remedia o situatie de esec, de exemplu.

De cele mai multe ori se vorbeste despre o stima de sine scazuta, dar si de o stima de sine excesiva este la fel de nesanatoasa. Unele studii au aratat trei valori ale stimei de sine: stima de sine normala, autodeprecierea si infatuarea.

Stima de sine normala se regaseste la persoanele modeste, care de regula sunt retinute si nu cauta sa se compare cu cei din jur, sa fie deasupra celorlalti.

Autodeprecierea este asociata adesea cu o anxietate foarte crescuta iar persoanele care se autodepreciaza se considera neputincioase si limitate in aproape orice situatie.

Infatuarea retrezinta o forma extrema de manifestare a stimei de sine si se manifesta printr-o perceptie de sine exagerata, lipsa de compasiune, nevoie de admirate permanenta si lauda cu propriile actiuni.

Personal, consider ca stima de sine este strans legata de iubirea de sine, regasirea si trairea in acord cu propriul sine. Sa te iubesti pe tine si sa te accepti asa cum esti, sa iti dai voie ca nevoile tale sa iti dicteze alegerile, sa simti ca “joci in aceeasi echipa cu tine” este o dovada de stima de sine.

Iti propun un workshop in care sa exploram impreuna stima de sine si sa gasim modalitati benefice de a echilibra acest aspect atat de important in viata fiecaruia.

Beneficii:

  • Iti permiti ca adevarul subiectiv sa fie cel care conteaza

  • Iti constientizezi perceptia negativa asupra propriei persoane
  • Iti identifici comportamentele de autosabotare
  • Iti descoperi aspectele pozitive pe care le vei folosi ca resurse in favoarea ta
  • Iti explorezi propriile ganduri, emotii si trairi
  • Cunosti oameni noi cu care vei impartasi experiente si trairi similare

Cum se desfasoara:

Vom lucra in grup, prin metode psihodramatice. Locurile sunt limitate!

Cine sunt eu?

Numele meu este Elena Done, psihoterapeut cu formare in psihodrama clasica moreniana, psiholog clinician, trainer.

Imi place foarte mult sa ascult, sa privesc, sa observ oamenii, sa descopar acel univers interior, autentic, plin de resurse.

Cand: sambata 05.05.2018, orele 9:00 – 19:00

Unde: Bucuresti

Investitia ta: 150 lei / persoana

Participantii primesc un voucher in valoare de 10% valabil pentru urmatoarele workshop-uri

Pentru informatii suplimentare:

Elena Done

Psihoterapeut Psihodramatist, Psiholog Clinician, Trainer

Telefon: 0723083670

e-mail: psiholog.elenadone@gmail.com

Sursa foto: kozepsuli.hu

  •  
  •  
Elena Done