Familie & Relatii

#dorinte Paste #cadouri paste #paste

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Sarbatorile pascale – momentul dorintelor

Apropierea sarbatorilor pascale este un bun moment pentru hranirea relatiilor familiale, si nu numai, prin cadouri, gesturi frumoase, care pot deveni amintiri pretioase. Unele dintre cele mai frumoase momente sunt cele in care ni se indeplinesc dorintele. Fiecare dintre noi avem o multime de dorinte, copiii insa sunt o sursa inepuizabila si permanent de vise, asteptari, cereri, parintii fiind in dificultatea de a le gestiona.

Greseala pe care o fac adesea este ca indeplinesc dorintele pe tot parcursul anului, fara sa fie o sarbatoare anume, fara sa marcheze o clipa semnificativa, ci pur si simplu cererea copilului, asa ca momentele festive isi pierd in fast, bucurie si deliciu. De altfel, aud adesea in jurul meu persoane care spun ca “sarbatorile nu mai au farmecul de altadata”. Sigur ca dincolo de melancolia trecutului, principalul comportament care sta la baza acestui mecanism este confundarea nevoilor cu dorintele si satisfacerea lor prematura.

Nevoile sunt cele care asigura, intretin sanatatea, echilibrul psiho-fizic, pana la urma viata in functionalitatea ei. Nevoia este o necesitate. Dorinta este mai de graba un moft, un rasfat este ceva fara de care pot supravietui, dar care ma bucura, imi fac viata mai frumoasa.

Copiii au abilitatea de a transforma o nevoie intr-o dorinta. Spre exemplu: nevoia de foame e transformata in dorinta de a manca doar cartofi prajiti! Nevoia de a se imbraca devine dorinta de a purta haine doar de la firma X. Parintii nu au intotdeauna abilitatea de a sesiza aceasta mascare a dorintei in nevoie si satisfac dorintele copiilor prea rapid, prea usor, prea des. Astfel, copiii ajung sa devina pretentiosi, nemultumiti si mereu in dimensiunea lui “a cere”. Cu timpul, se transforma in asa numitii “copii ai dorintei” care pot deveni agresivi (atunci cand parintii refuza sa le mai indeplineasca dorintele) sau depresivi (atunci cand nu mai stiu ce sa-si mai doreasca).

Parintii trebuie sa inteleaga faptul ca sunt responsabili de nevoile copiilor, nu de dorintele lor. Copiii trebuie responsabilizati atunci cand cer sa li se indeplineasca o dorinta. “OK, inteleg ca iti doresti papusa asta, ce poti sa faci si tu ca sa o ai?” Aniversarile, Craciunul si Pastele ar trebui sa fie singurele momentele din an in care parintii pot satisface visele copiilor. Cu cat dorintele sunt mai asteptate, mai dorite, mai intense produc mai multa bucurie atunci cand sunt satisfacute.

Insa, spre deosebire de aniversari si onomastici, Craciunul si Pastele vin si cu simbolistica religioasa sau cel putin spirituala. Asa ca, un gest de caritate, explicarea simbolurilor folosite, dezvoltarea unor comportamente de compasiune, intelegere, reuniune a familiei ar fi bine sa insoteasca micile cadouri. In felul acesta, sarbatorile de peste an pot deveni cele mai frumoase amintiri ale familiei, o adevarata resursa de stablitate si echilibru pentru adultul de maine.

Sursa foto: breadalbane.pkc.sch.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Daniela Nicoleta Dumitrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea