Familie & Relatii

#parteneri #rutina relatii #comportamente relatii #relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Pastreaza ce ai castigat intr-o relatie

Relatia este un organism viu, de sine statator, care se construieste din interactiunea unuia cu celalalt. Acolo, mai ales la debutul ei, depunem rapid si precipitat lucrurile noastre bune, ceea ce avem noi mai senin si luminos, in incercarea de a-l cuceri pe celalalt. Din pacate, acest organism viu are o fragilitate ridicata si este extrem de perisabil, asa ca multe relatii sfarsesc dupa o viata scurta.

Nu suntem invatati sa initiem, sa construim, sa mentinem si sa inchidem relatii si fiecare dintre etape merita o abordare ceva mai laborioasa. Insa, astazi am ales sa atrag atentia asupra unui singur fenomen, foarte des intalnit, care are un impact extrem de nociv asupra relatiei.

Cel mai adesea, dupa perioada de euforie initiala, comportamentele celor doua personaje implicate incep sa se schimbe, sa se dilueze sau chiar sa dispara. Spre exemplu, daca el initial iti deschidea usa la masina sau iti cumpara flori, dupa ce “cucerirea”s-a realizat, uita bunele maniere si toate florariile sunt brusc inchise.

Sau ea, desi initial era dulce ca o garofita, vesela si mereu disponibila, devine in doar cateva luni mai acra ca o muratura, mereu tafnoasa si migrenoasa. Sigur ca subiectul este larg si discutabil, dar o conditie a unui cuplu stabil este sa mentinem cat mai multe dintre comportamentele initiale, care, de altfel, ne-au si apropiat. Daca am reusit sa dezvoltam anumite rutine comportamentale frumoase, care ne plac amandorura (de genul: ne facem un mic compliment inainte de culcare, ne sarutam dimineata cand ne trezim, trimitem in miezul zilei un sms cu un banc care stiu ca-l va binedispune pe celalalt etc.), ele sunt cele care mentin coeziunea interactiunii, care hranesc si amplifica relatia, marind in felul acesta sansele sa mentinem durabilitatea ei.

Din pacate, cei mai multi dintre noi  renuntam in timp sa mai facem lucrurile care stim ca-i plac celuilalt si chiar si noua insine! Sau nu le mai primim cu aceeasi bucurie, cu acelasi entuziasm. Insa, atunci cand se-ntampla, nu incercam sa aducem ceva nou, ci renuntam pur si simplu la comportamentele respective.

Adesea, femeile atrag atentia barbatilor: “Stii, la inceput erai si tu mai atent”. Cand o femeie face deja o remarca verbala, trebuie sa fie pentru barbat un semn ca este deficitar in zona aceea de mai multa vreme, pentru ca femeile nu vor spune imediat ce le deranjeaza, ci doar dupa ce au obosit sa mai astepte.

In concluzie, atunci cand reusiti sa castigati, sa construiti, sa aduceti ceva bun in relatie pastrati acel strop de bine, acel moment unic ca pe o valoare a calitatii, a autenticitatii, a particularitatii relatiei voastre. Si daca tot suntem intr-o perioada plina de sarbatori (ale iubirii, ale primaverii) faceti din aceste momente amintiri de neuitat.

Ma puteti gasi pe "Fericiti cei ce comunica". 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Daniela Nicoleta Dumitrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea