Familie & Relatii

#alegeri in viata #compromisuri #dezvoltare personala #fericire

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Oamenii nu aleg fericirea

Dezideratul fericirii este omniprezent! Toata lumea o cauta, o jinduieste, o cheama, viseaza si asteapta sa pice de undeva din cer! Mai nou avem carti despre fericire, worhshopuri, experti in fericire si cu toate acestea oamenii sunt mai degraba nefericiti, astfel ca ajungi sa gasesti oameni care afirma ca sunt fericiti in conditii aparent imposibile – puscarie, boala, mizerie! In rest, care cum vorbesti cu ei dincolo de o conversatie conventionala, incep sa-ti insiruie problemele, mizeritatea nefericirii lor si cam cat de nesuferita este lumea in care traim!

Probabil si faptul ca sunt psiholog ma face sa am acces mai degraba la genul acesta de experiente, iar oamenii noi pe care-i cunosc contextual se simt indemnati la lungi destainuiri, pe care nu le agreez intotdeauna. Apoi cer sfaturi, care daca s-ar putea ar trebui sa nu presupuna prea multa implicare din partea lor, sa dea rezultate imediat si sa se mentina pe termen lung! Pastile de fericire pe care sa le inghita la ore mai fixe decat ideile pe care le au!

Insa chiar si in aceste conditii, incerc uneori de dragul conversatiei, nu sa ofer sfaturi, ci poate alta perspectiva: „Dar te-ai gandit ca poate ai fi putut sa incerci si... ?”, raspunsul este aproape intotdeauna ceva de genul:

- A, da… am incercat, nu functioneaza!

- Pai cum ai incercat? Si aici ma intalnesc cu mai mult situatii: fie au aplicat gresit, fie au aplicat doar o parte, fie au incercat doar asa la nivel virtual! Spre exemplu.: "Am o relatie dezastruoasa cu mama mea”, ”Si ce ai facut pentru relatia asta?”, ”Am incercat toate variantele… nu se poate cu ea, nu merge nimic! I-am spus de atatea ori, i-am explicat, i-am povestit… nu, nu se poate!”, ”Te-ai gandit vreodata sa mergi la ea si doar sa o imbratisezi, sa nu spui nimic… sa o imbratisezi, sa taci si poate apoi sa o intrebi doar ce mai face!”, ”Aaaaa, nu! Cu ea nu se poate!”, ”Bine, dar ai incercat?”, ”Nuuu, dar stiu eu ca nu se poate! Ea nu a imbratisat pe nimeni niciodata !”, « Pai… poate ca acum ar fi momentul», «Nu, cu mama nu se poate ! Nu o cunosti!»

Mai mult, aud cum oamenii povestesc diverse pasaje din viata in care vad cum absolut constient si voluntar, aleg cea mai proasta varianta posibila, ca si cum calea fericirii era prea buna ca sa fie adevarata, pe principiul “stiam ca e naspa, dar credeam eu ca o scot la capat”. De exemplu, “auzisem ca dna invatatoare este mai severa, dar nu mi-am imaginat ca fiica mea va ajunge sa aiba cosmaruri din cauza ei!” sau “stiam ca bea cam mult, dar am crezut ca, daca ma marit cu el o sa se schimbe sau macar dupa ce se naste copilul” – adica nu a fost suficient ca te-ai maritat cu el, ai mai trantit si un copil ca sa pui in carca lui misiunea fericirii tale ! Sau “stiu ca X ma iubeste si mi-ar oferi o viata linistita, dar eu nu-l iubesc… eu il iubesc pe Y, desi el e divortat, are 2 copii si nevasta-sa il suna de 3 ori pe zi… “ sau “nu sunt multumita de job… puteam sa ma mult demult la alt departament, mi s-a propus chiar si o avansare, dar aici m-am obisnuit cu colegii!” ca numai dupa 15 minute sa se planga ca are un salariu de mizerie! « Ma enerveaza cat este de imprastiata si uituca. Mereu ne certam din cauza asta. Si stiam de la inceput ca e asa!»

Sigur ca fiecare alegere are multe ramificatii interpretative, dar dincolo de asta, aud destule situatii cand oamenii aleg totusi constient calea suferintei… pentru ca mai apoi sa se planga de destinul nefericit, soarta cruda sau nedreptatea divina! Apoi isi justifica decizia prin argumente intelectualizate, alambicate si inutile!

Daca esti intr-o situatie nefericita gandeste-te o clipa la deciziile pe care le-ai luat si care te-au adus pana aici. Faptul ca ai taraganat o situatie, faptul ca ai evitat, ca nu te-ai pozitionat, ca nu te-ai exprimat, ca ai facut compromisuri te-au adus in situatia data! Gandeste-te ca poate nu ai stiut sa alegi… fericirea!

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Daniela Nicoleta Dumitrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea