Familie & Relatii

#anturaj #prietenii #prietenii copii #paqrinti prieteni #preocupari copii

Expertul Acasa.ro, psiholog Alina Chifu: Invatati-va copiii sa lege relatii de prietenie! Cum preveniti anturajul nepotrivit

Cu ajutorul parintilor, incepand de la varste mici, copiii vor descoperi cine sunt, isi vor descoperi atat calitatile, cat si defectele. De asemenea, vor afla ce isi doresc de la o prietenie, cum percep sa fie o relatie, ce nu pot accepta intr-o prietenie si ce ii deranjeaza si nu pot trece cu vederea din comportamentul unui amic. Alaturi de parinti, copilul va invata cum sa cultive o relatie, iar, atunci cand aceea prietenie nu este ceea ce isi doreste, sa poata spune „stop”.

 

Comunicarea parinte-copil, jocul de rol, povestile sunt mijloace eficiente de a-l ajuta sa se cunosca mai bine, de a identifica calitatile si defectele celor din jur, si nu in ultimul rand sa inteleaga ce calitati sunt importante in viziunea lui la un prieten sau care sunt defectele pe care le poate accepta sau nu.

Incurajati-l si indrumati-l sa practice sporturi, sa isi dezvolte intereselul pentru diferite activitati, indeletniciri (pictura, modelaj, teatru), astfel va avea ocazia sa intalneasca copii cu aceleasi preocupari si preferinte. Acestea  pot fi o oportunitate de a pune bazele unei bune si durabile prietenii.

Foarte importanta este si dezvoltarea abilitatilor sociale si de comunicare, astfel copiii vor interactiona mai usor cu cei din jur, isi vor face prieteni mai repede si vor invata sa fie mai selectivi.

Un alt pas este o buna gestionare a emotiilor si dezvoltarea autocontrolului, copilul va sti sa isi cotroleze mai bine iritarea, frustrarea, nerabdarea, toate acestea ajutandu-l sa isi faca un grup de prieteni. Copiii irascibili, impulsivi, care de cele mai multe ori isi impun vointa prin forta fizica, ajung sa fie marginalizati.

 

Ca parinte, pentru a evita ca adolescentul, copilul sa intre in relatii de prietenie nepotrivite, este indicat sa-i intalniti si cunoasteti prietenii, sa aflati din ce familii provin. O modalitate utila de a cunoaste si descoperi anturajul copilului dumneavoastra este de-ai invita acasa, de a discuta cu ei, de a descoperi cu rabdare si tact ce preocupari si interese au prietenii copilului vostru.

 

Anturajul copilului ne arata si ne ajuta sa aflam care sunt nevoile si interesele lui, descoperim cum este caracterul sau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea