Familie & Relatii

#adolescenti #comunicare adolescenti #parinti adolescenti

Expertul Acasa.ro, psiholog Alina Chifu: Cum sa comunicati mai bine cu adolescentul - ascultarea activa vs ascultarea inactiva

Atunci cand comunicam cu adolescentul este necesar sa-i transmitem mesajul ca suntem acolo doar pentru el si este ascultat, inteles, nu judecat sau criticat.

In momentul in care parintele asculta inactiv, nu face decat sa transmita adolescentului mesajul ca acesta nu este suficient de important pentru a-i acorda toata atentia sa. O astfel de perceptie pentru un adolescent este dureroasa, astfel incat el se poate indeparta de dumneavoastra.Tocmai din acest motiv este foarte important modul in care va ascultati copilul, de aceea este recomandata ascultarea activa.

Ca parinte este indicat sa va dedicati total in discutia cu copilul. Doar astfel pot fi evitate si prevenite situatiile si problemele din viata adolescentului, si nu in ultimul rand va avea mai multa incredere in dumneavoastra si veti avea posibilitatea sa il cunoasteti mult mai bine.

In cazul in care sunteti parintele unui adolescent, iata cateva sfaturi utile in comunicarea cu el.

Daca el vine sa vorbeasca despre problemele sale cu dumneavoastra, lasati de-o parte orice alta activitate si acordati-i toata atentia, asa el va percepe ca sunteti implicat total in comunicarea cu el, iar problemele lui sunt importante si reprezinta o prioritate.

Implicandu-va total in discutie si, avand rabdarea sa-l ascultati pana la finalul conversatiei, veti avea oportunitatea de-a afla si retine tot ce va comunica adolescentul. Evitati sa va enervati si sa va grabiti cu raspunsul la intrebarile sale.

Acordati atentie fiecarui cuvant pe care el il comunica. Incercati sa nu va exprimati parerea inainte de a fi inteles tot ce a avut el de comunicat.

O regula importanta in timpul unei discutii este contactul vizual, veti avea posibilitatea sa-i observati limbajul nonverbal, transmiterea emotiilor, trairile sale interioare.

In cazul in care nu v-a cerut decat sa-l ascultati fara a primi sfaturi de la dumneavoastra, este important sa ii respectati dorinta. De asemenea, in situatia in care v-a solicitat opinia, cel mai indicat este sa-i spuneti cu toata sinceritatea ce credeti ca este cel mai bine pentru el privitor la problema adusa in discutie, asigurandu-l ca nu este decat parerea dumneavoastra, iar decizia este doar a lui.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea