Familie & Relatii

#emotii #sentimente #inteligenta emotionala #abilitati sociale #exprimare sentimente

Expertul Acasa.ro, psiholog Alina Chifu: Cum le puteti dezvolta copiilor inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala ne ajuta sa cream relatii armonioase cu cei din jurul nostru. In cadrul familiei, copiii invata sa-si recunoasca atat propriile emotii, dar si reactiile celor din jur la emotiile lor. Bineinteles ca tot aici invata cum sa-si aleaga modul de a reactiona vizavi de starile afective si cum sa gestioneze corespunzator emotiile.

 

Familiile in care membrii discuta sincer si deschis despre sentimentele lor si totodata ofera dovezi de afectiune reprezinta o baza solida pentru micut. Nu ii incurajati pe copii sa-si nege supararile, frustrarile, sa-si reprime sentimentele. Explicati-le ca este firesc si benefic sa aiba emotii si sa le exprime. Invatati-i si aratati-le ce inseamna a fi uman cu adevarat. A fi puternic nu inseamna ca mereu ceea ce iti propui se va si finaliza cu succes. Puternic poate fi definit atunci cand esti perseverent si ai capacitatea de a te mobiliza dupa un esec.

Vorbiti si impartasiti-i copilului dumneavoastra cum va simtiti fizic in momentul in care sunteti suparat, nervos sau fericit. Atunci cand el va experimenta aceste trairi, iar corpul lui ii va transmite astfel de mesaje va fi capabil sa le inteleaga.

In situatia in care micutul are o varsta mai mica de 5 ani, exista posibilitatea sa aiba dificultati in exprimarea sentimentelor. Util este sa-l incurajati sa isi exprime aceste sentimente prin intermediul desenelor, iar dumneavoastra veti avea posibilitatea sa intelegeti cum se simte el in acel moment.

Impreuna cu copilul dumneavoastra invatati ce inseamna ascultarea activa. Ascultarea activa nu este doar atentia canalizata pe ceea ce spune copilul, ci implica si acordarea de feedback.

Un ascultator activ isi va dezvolta mai usor abilitatile sociale, asa incat maniera de a sti sa asculte ii va modela micutului un comportament adecvat si, ceea ce este foarte important pentru el, va invata sa stapaneasca arta conversatiei, ceea ce il va ajuta sa socializeze mai usor. Explicati-i si aratati-i ce inseamna empatia, capacitatea de a intelege sentimentele celor din jur. Este indicat sa-l invatati sa-si controleze impulsurile, asa el va avea suficient timp pentru a reflecta asupra modului in care se simt ceilalti si va minimaliza riscurile de a spune ceva ce mai tarziu va regreta.

Inteligenta emotionala are in sfera sa de cuprindere ca tipuri de abilitati: perceperea emotiilor, utilizarea emotiilor, intelegerea emotiilor si gestionarea emotiilor.

Inteligenta emotionala are urmatoarele componente: cunoasterea propriilor emotii, asertivitatea, stima de sine, toleranta la stres, capacitatea rezolvarii problemelor, responsabilitatea sociala, flexibilitatea, gestionarea corespunzatoare a impulsurilor, optimismul.

Daca aveti intrebari, ma puteti contacta prin intermediul site-ului Acasa.ro, iar eu voi incerca sa va raspund cat mai prompt si la obiect.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea