Familie & Relatii

#joc #jocuri #beneficii jocuri #jocuri creativitate #jocuri constructie #jocuri memorie

Expertul Acasa.ro, psiholog Alina Chifu: Beneficiile uimitoare ale jocului asupra dezvoltarii copiilor

Prin joc copilul invata sa interactioneze cu alti copii. Prin joc copilul invata sa comunice, sa descopere lumea inconjuratoare, sa fie mai tolerant, cooperant. In plus invata cu usurinta lucruri noi, invata sa fie competitiv. Parintii alaturi de bunici si educatori pot ajuta copilul ca prin joc si joaca sa isi dezvolte intelectul.

 

Este recomandat ca micutii sa fie orientati catre activitati sportive, creative. Iar printr-o atenta observare a copilului in timpul jocului se pot identifica aptitudinile micutului, unii pot avea inclinatii artistice, altii - aptitudini sportive, iar cu ajutorul nostru treptat, treptat le pot dezvolta.

Jucariile si jocurile trebuie alese in functie de varsta copilului, de etapele de dezvoltare intelectualaEste important ca parintii sa aleaga sau sa-i ajute pe copii pe masura ce acestia cresc sa aleaga jucaria sau jocul adecvat varstei lor, deoarece cu cat copilul inainteaza in varsta si capacitatea intelectuala creste are nevoie sa fie stimulata cu noi jocuri si jucarii.

Sunt jocuri create special pentru a contribui la dezvoltarea intelectuala a copilului, sunt jocuri care le stimuleza creativitatea, invata sa memoreze, sa construiasca.

Orice copil are nevoie de joaca, sa socializeze cu copii de varsta sa, aceasta activitate este bine sa nu fie inlocuita cu jocurile pe computer, tablete etc. Jocul este o activitate importanta in dezvoltarea psihica si fizica a copilului.

 

Totodata prin joc este cel mai usor si mai placut ca el sa invete sa respecte regulile, pentru ca orice joc implica si reguli ce trebuie urmate, chiar daca uneori nu va iesi invingator el va invata sa depaseasca aceste mici esecuri si va fi motivat ca data viitoare sa castige.

 

Folosirea jocului in activitatile copiilor nu poate avea decat un rol benefic asupra dezvoltarii intelectuale, a gandirii logice, a disciplinei, socializarii, adaptabilitatii.

De asemenea jocul il familiarizeaza cu activitatile de grup, stimuleaza spiritul de echipa, spiritul de initiativa, invata sa negocieze, sa rezolve conflicte.

Un loc important il ocupa si jocul in cadrul familiei. In acest mod relatiile dintre copii si parinti se consolideaza, au prilejul de a-se cunoaste mai bine.

Micutii sunt fericiti in momentul in care parintii petrec mai mult timp cu ei, iar parintii au ocazia de a-i educa intr-o maniera cat mai placuta, iar cel mai mare castig este timpul petrecut alaturi de copii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea