Familie & Relatii

#dezvoltare limbaj copii #invatare denumire jucarii

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Elena Anghel: Cum procedam cand dorim sa-l invatam pe cel mic nume de persoane sau denumiri de jucarii

Pentru a invata numele celor din jur, eu le spun tot timpul parintilor sa ii numeasca pe cei din familie, sa-i strige pe nume, mai ales pe fratii celor, cat de des se poate. Aveti grija sa numiti membri familiei cu nume proprii, astfel incat copilul sa aiba cat mai des ocazia sa le auda.
 

Incurajati-l sa distinga intre diversi membri ai familiei. Repetati: ”Da-i lingura Ioanei”; ”Da-i mingea lui Andrei”.

Puneti-i pe membri familiei intr-un rand. De fiecare data cand copilul numeste corect un membru al familiei, acesta ii arunca mingea. Membri familiei sa-i ceara copilului sa le spuna numele. Timpul propice pentru aceste activitati e in jurul pranzului asezat la masa, cand copilul aude mai multe nume si le poate repeta si el.

Acceptati la inceput si „abrevierile” facute de copil chiar daca exprimarea dumneavoastra ramane tot timpul corecta (este necesar ca dumneavoastra sa spuneti corect numele) chiar daca copilul in loc de Andrei va spune: „Dei”.

 

Jocul poate continua si cu jucarii. Copilul reactioneaza de cele mai multe ori la jucariile zgomotoase sau viu colorate. Folositi astfel de jucarii!

 

Cereti-i copilului sa puna la loc jucariile. Le numiti dumneavoastra, mai intai, dupa care il faceti sa le denumeasca el, pe masura ce le pune la loc in cutia cu jucarii.

Jucati-va ”De-a v-ati ascunselea”cu jucariile. Ascundeti o jucarie il puneti-l pe el sa o caute, spunand denumirea, de exeplu:”Vad mingea”.

Cand are o jucarie preferata, intrebati-l cu ce se joaca si intariti-i raspunsul: ”Da, asta e o...papusa”.

Cereti-i copilului sa denumeasca jucaria inainte de a o avea si a se juca cu ea.

Aveti grija sa denumiti orice jucrie noua pe care o primeste copilul.

 

Anghel Elisabeta Elena
Profesor psihopedagog
Telis ro special – cabinet logopedic
Web: terapielogopedica.blogspot.ro
A.I.C.N. – Asociatia Ingerii Copiilor Nostri

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elisabeta Elena Anghel

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea