Familie & Relatii

#vacanta #jucarii #activitati copii #vacanta copii #jocuri vacanta

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Petrescu, medic pediatru: Ponturi ca sa petreceti timp de calitate cu copiii in concediu

Pentru ca a inceput vacanta va propunem o serie de subiecte, incepand de la cum sa petreceti un timp de calitate cu copiii in concediu, dar si cateva sfaturi pentru siguranta calatoriilor si sanatatea micutilor vostri in vacanta sau despre ce trebuie sa contina “trusa medicala” care va va insoti in calatorii.

Pentru astazi am ales tema mentionata nu doar pentru ca este sezonul vacantelor si concediilor, ci mai ales datorita faptului ca petrecerea timpului cu copiii vostri este esentiala si benefica pentru psihicul lor, fiind de neinlocuit (asa ca va propun activitati care sa includa natura si sportul si mult mai putin televizorul, laptop-ul, jocurile pe calculator sau folosirea diferitelor gadgeturi). Iar ceea ce mi-am propus in “miniseria” dedicata vacantei este sa consolidam impreuna sanatatea fizica si psihica a copiilor nostri.

Sursa foto: veteranjournal.com

Sursa foto: sheknows.com

Toti am observat ca, spre sfarsitul perioadei de vacanta, entuziasmul inceputului se pierde, jocurile, jucariile si activitatile cu care copiii se obisnuiesc nu mai sunt atractive, iar, daca suntem in concediu, nici banii nu mai sunt la fel de multi…De aceea m-am gandit sa va fac cateva sugestii despre cum puteti petrece timpul cu copiii vostri de varsta prescolara si scolara (scoala primara si gimnaziu) in astfel de momente “delicate”, acest timp lasandu-si o amprenta importanta in dezvoltarea psihica a micutilor.

Cum combatem “plictiseala” in vacanta

Exista o rutina in timpul scolii care ii ajuta pe copii sa-si organizeze timpul liber. Activitatile extracurriculare trebuie sa fie propuse de parinti, dar neaparat agreate de copii. Ele vor fi diverse si educative, dar vor fi schimbate sau pur si simplu vor inceta daca obosesc sau plictisesc copilul. Aceleiasi reguli i se supun si activitatile organizate de scolile sau gradinitele de vara. In acest caz, parintii trebuie sa studieze oferta la fata locului, pentru a se asigura ca timpul liber din vacanta copiilor lor este organizat de traineri dedicati, care iubesc copiii si stiu sa lucreze cu ei, si, nu in ultimul rand, sunt foarte buni cunoscatori ai activitatii pe care o desfasoara.

Sursa foto: camp.findthebest.com

Astfel, daca pe perioada scolii, copiilor si parintilor le ramane putin timp pe care il pot petrece impreuna, vacanta ofera parintilor cadrul pentru a-si petrece mai mult timp, atat cantitativ, cat si calitativ, cu copiii lor. Un lucru este cert: copiii adora sa petreaca timp si sa desfasoare diferite activitati cu parintii lor, asa ca, dragi parinti, profitati de vacanta si de concediu.

Iata cateva sugestii:

  • Incercati sa acordati timp de calitate fiecarui copil in parte, dar si activitatilor “in familie”. Aceasta va consolida relatiile intrafamiliale si va ajuta la construirea si intarirea stimei de sine a copiilor vostri.
  • Incercati sa imaginati o noua activitate pentru fiecare noua zi. Astfel veti mentine interesul si curiozitatea copiilor pentru ceea ce se va intampla a doua zi.
  • Copiii nu au nevoie sa li se atraga atentia prin noi activitati permanent. O “schimbare” temporara a locului cu care sunt obisnuiti si cate sugestii din partea voastra le va stimula propria creativatate, foarte activa la aceasta varsta.
  • Uneori expresia “M-am plictisit!” se traduce prin “Mama/tata, as vrea sa te joci cu mine”, copilul folosind-o chiar inainte de a incerca sa faca ceva “neplictisitor” pe cont propriu.
In articolul de saptamana viitoare va voi oferi cateva sugestii cu privire la  activitatile pe care le puteti face in zilele caniculare si cateva idei despre excursii si activitati in aer liber pe care le puteti incerca in concediu astfel incat atat copiii, cat si dumneavoastra sa beneficiati la maximum de zilele libere.
 
 
Dr Ruxandra Petrescu
Medic specialist pediatru
Family Clinic
Str. Erou Iancu Nicolae nr. 124
Pipera-Voluntari, Ilfov
Tel. clinica: 0374.200.300

Web: familyclinic.ro

E-mail receptie: reception@familyclinic.o

E-mail personal: xandra1410@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Petrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea