Familie & Relatii

#vaccinare #imunizare #alendarul national de vaccinari

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Petrescu: Ce noutati aduce calendarul national de vaccinari

La nivel mondial, anual, 13 milioane de oameni mor din cauza bolilor infectioase, iar peste 50% dintre aceste decese apar in cazul copiilor cu varsta sub 5 ani. Grav este ca majoritatea acestor decese pot fi prevenite prin imunizare. In Romania, controlul bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare este organizat in cadrul Programului National de Imunizari, care asigura prevenirea prin vaccinare sistematica si de masa a copiilor. In conditiile in care schema de vaccinare a suferit numeroase modificari, va prezentam in continuare Calendarul national de vaccinare actualizat.

Noul program se modifica in sensul introducerii vaccinarii antipneumococice si combinarii intr-un singur vaccin, al rapelului DTPa de la 4 ani cu cel IPV de la 9 ani, rezultand rapelul de la 6 ani DTPa-IPV.

Calendarele de vaccinare ale tarilor din Europa sunt revizuite periodic de catre Ministerul Sanatatii, specialistii epidemiologi romani colaborand cu Centrul European pentru Preventia si Controlul Bolilor (ECDC) si Organizatia mondiala a sanatatii (WHO – OMS).

Strategiile de vaccinare ale OMS se bazeaza pe avansarea unor studii clinice, pe de-o parte, si pe datele epidemiologice ale diferitelor tari communicate, in cazul tarilor europene catre ECDC. Exista mai multe aspecte raportat la care calendarele nationale de vaccinari sufera modificari:

  • introducerea unor vaccinuri noi.
  • “imbunatatirea” celor existente, in sensul cresterii capacitatii de aparare a organismului contra afectiunilor respective, cu minimalizarea reactiilor adverse.
  • renuntarea treptata la anumite administrari rapel, pe masura ce un anumit virus / bacterie este eradicat(a) dintr-o regiune geografice iar durata persistentei in organism a anticorpilor determinati de un anumit vaccin creste.

Fiecare vaccinare presupune o imunizare primara care creeaza titrul de anticorpi necesar preventiei, urmata de o serie de administrari rapel, la o distanta de timp mai mare, dar suficienta pentru a mentine titrul de anticorpi la un nivel protector.

In ceea ce priveste “imbunatatirea calitatii” vaccinurilor, trebuie stiut ca sensul inspre care s-a lucrat este ca, pentru virusurile pentru care existau deja vaccinuri, sa se selecteze acele proteine virale / bacteriene care determina productia de anticorpi si, prin urmare, capacitatea de aparare fata de virusul respectiv, cu minim de reactii adverse.

Aici gasiti o comparare a calendarului vaccinarilor din Romania cu cele ale altor state europene, iar compararea cu SUA - aici.

In continuare veti gasi varianta calendarului de vaccinare 2013, introdus in aprilie si aprobat prin Ord.M.S. nr. 532 / 2013:

Primele 24 de ore 2 – 7 zile

Hep B

BCG

In maternitate

2 luni

DTPa-VPI-Hib-Hep B, Pneumo conjugat*

Medic de familie

4 luni

DTPa-VPI-Hib, Pneumo conjugat*

Medic de familie

6 luni

DTPa-VPI-Hib-Hep B

Medic de familie

12 luni

DTPa-VPI-Hib, RRO

Medic de familie

14 luni

Pneumo conjugat*

Medic de familie

4 ani**

DTPa

Medic de familie

6 ani***

DTPa-VPI

Medic de familie

7 ani (cls. I-a)

RRO

Campanie scolara

6 ani si 8 ani ****

VPI

Campanie scolara

 

14 ani (cls. a-VIII-a)

dT

Campanie scolara

 

*Vaccinul pneumococic conjugat va fi introdus în calendarul de vaccinari functie de fondurile disponibile (in principiu din aceasta toamna)

** Se realizeaza pana la epuizarea stocurilor de vaccin existent in teritoriu
*** Se realizeaza începand cu anul 2015. Pentru copiii in varsta de 6 ani neinscrisi in invatamantul primar sau la care se inregistreaza abandon scolar vaccinarea se poate efectua de catre medicul de familie.
**** Se realizeaza pana in anul 2014, inclusiv.          
   
Abrevieri:
DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
VPI = vaccin polio inactivat
Hep B = vaccin hepatitic B
DTPa-VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B
DTPa-VPI-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B
RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin
dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulti

Fata de calendarul in vigoare pana in 2013, noul program se modifica in sensul:

  • introducerii vaccinarii antipneumococice.

  • combinarii intr-un singur vaccin, al rapelului DTPa de la 4 ani cu cel IPV de la 9 ani, rezultand rapelul de la 6 ani DTPa-IPV.

Mai trebuie mentionat faptul ca fiecare nou calendar devine schema de vaccinare a oricarui copil, de la varsta pe care acesta o are (tinand cont de notele de subsol pe care schema o are).

Dr Ruxandra Petrescu

Medic specialist pediatru

Family Clinic

Str. Erou Erou Iancu Nicolae nr. 124
Pipera-Voluntari, Ilfov

Tel. clinica: 0374.200.300

Web: familyclinic.ro

E-mail receptie: reception@familyclinic.o

E-mail personal: xandra1410@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Petrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea