Familie & Relatii

#medic pediatru #vacanta copii #expert acasa.ro #trusa medicala #trusa medicala copii

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Petrescu: Ce medicamente trebuie sa ai la tine cand pleci in vacanta

In acest articol mi-am propus sa va scriu ce ar trebui sa contina o “trusa medicala” de vacanta, destinata copiilor. Am evitat sa dau nume de medicamente sau substante (mai ales in ceea ce priveste medicatia de urgenta), ci numai clasa din care face parte respectivul medicament, pentru ca trusa trebuie sa fie “personalizata” si alcatuita cu ajutorul pediatrului.

Am utilizat numai cateva exemple de medicamente pe care nu trebuie sa le administrati copiilor. La copii, dozarea medicamentelor se face pe kilogram corp, de aceea a da un anumit medicament intr-o doza in care acesta a mai primit-o sau in care un frate/prieten apropiat ca varsta a mai primit-o este o greseala. In cazul anumitor medicamente (cele pentru astm, diabet, alergii etc) o doza prea mare poate duce la complicatii grave.

Ce trebuie sa contina trusa medicala pentru copii:

1. Preventiv si pentru situatii de urgenta:

  • termometru
  • antipiretice cu administrare orala sau intrarectala (Atentie! Preparatele care contin acid acetilsalicilic sunt contraindicate la varste mai mici de 18 ani. Paracetamolul administrat intr-o doza prea mare determina insuficienta hepatica. Mai mult, in cazul acestui medicament foarte folosit diferenta dintre doza care provoaca reactii adverse hepatice si doza terapeutica este destul de mica)
  • antidiareice tip Smecta, Hydrasec (Atentie! Imodiumul este contraindicat cand se suspecteaza o diaree de cauza infectioasa, prin urmare se administreaza doar la sfatul pediatrului, dupa consult)
  • preparate contra durerilor abdominale cu diferite localizari, a balonarilor
  • probiotice
  • saruri de rehidratare orala
  • antivomitive (Metoclopramid, in cazul in care copilul a mai luat si nu are reactii secundare la el)
  • antisecretoare gastrice sau medicamente tampon pentru aciditatea gastrica
  • antihistaminice cu administrare orala sau cutanata
  • dezobstruante nazale, solutii de saruri marine, aspirator secretii nazale
  • antitusive, expectorante
  • calmante faringiene
  • anticonvulsivante de tip Diazepam Desitin (trebuie sa fiti invatati cum sa il folositi)
  • dezinfectante, spray impotriva arsurilor
  • antialgice
  • supozitoare cu glicerina, laxative de uz pediatric
  • comprese sterile (de diferite dimensiuni), leucoplast (de diferite dimensiuni, antialergic daca este necesar)
  • bandaje elastice (pentru glezna, genunchi, mana, cot) - diferite dimensiuni
  • fase tifon (diverse latimi/lungimi)
  • foarfece de unica folosinta, manusi chirurgicale
  • seringi de diferite dimensiuni pentru administrarea exacta a medicamentelor sub forma de sirop
  • antibiotice crema/unguent pentru administrare cutanata
  • setul special de pen-uri cu medicatia de urgenta pentru copiii cunoscuti ca facand frecvent reactii alergice, sau care fac reactii alergice grave, mergand pana la soc anafilactic. Medicamentele din aceste pen-uri se administreaza pentru profilaxia sau tratamentul socului anafilactic pana cand ajunge echipajul specializat in medicina de urgenta. Pen-urile sunt asemanatoare celor cu insulina si sunt usor de folosit dupa o instruire prealabila.

2. Cand copilul se afla sub tratament trebuie sa adaugi trusei medicale:

  • medicatia curenta a copilului, in cazul in care acesta are indicatii in acest sens (ex. pen-urile cu insulina pentru diabetici, etc).
  • aparat de aerosoli, babyhaler, in cazul in care copilul foloseste in mod curent sau a folosit recent astfel de dispozitive, glucometru (pentru copii diabetici), bandelete pentru testarea urinii (pentru copii cu sindrom nefrotic), etc.
  • bandelete care sa indice afectiunea cronica a copilului: astm, diabet zaharat, autism, alergie la… etc.
  • bandelete care sa contina numele copiilor si al parintilor, adresa exacta a locatiei de vacanta, nr. de telefon al parintilor
  • si lista ar putea continua cu: guler cervical pediatric ajustabil, atele din neopreon etc…in cazul in care vacanta presupune risc de leziunui ortopedice si numai dupa ce invatati sa le folositi corect sub indrumarea unui specialist (mai ales pt. gulerele cervicale)


Atentie!

Medicamentele nu trebuie sa fie expirate.

Medicamentele trebuie sa fie transportate si pastrate conform indicatiilor din prospect.

Dozele pentru fiecare medicament, nr. de administrari/24 ore si distanta dintre doze, durata maxima a administrarii va fi stabilita si scrisa pentru fiecare copil si pe fiecare medicament separat de catre pediatru, inainte de orice calatorie (intrucat copilul creste in greutate, iar dozele se administreaza in functie de aceasta pana la greutatea de 40 Kg).

Trusa nu trebuie sa fie in niciun moment accesibila copiilor.

Pastrati in portofel si numarul de telefon al pediatrului copiilor, pentru sfaturi speciale.

Seturi de pen-uri cu medicatia de urgenta pentru profilaxia/tratamentul socului anafilactic puteti procura din farmacii din afara tarii. E bine sa nu le comandati de pe internet pentru ca nu stiti daca termenul de expirare nu a fost depasit si nu cunoasteti conditiile de transport.

Pediatrul copilului va va explica ce trebuie sa contina o astfel de trusa, pentru a va fi mai usor la cumparare. Tot el va va explica modul si succesiunea folosirii pen-urilor din trusa, astfel incat la o eventuala utilizare sa fiti cat mai eficienti. Nu folositi nimic, daca nu ati fost instruiti cum sa o faceti cu “medicamentul in fata”, pentru a nu face mai mult rau decat bine.

Cand va faceti asigurarea medicala intrebati si care este numarul de telefon de la dispeceratul pentru situatii de urgenta din tarile prin care tranzitati si din cea de destinatie. Cereti informatii despre unitatile de primiri urgente pediatrice locale. Informati-va exact inainte de a pleca ce afectiuni pediatrice sunt asigurate prin polita si pastrati-va o suma de bani suficienta pentru situatii imprevizibile.

Alte sfaturi importante!

In situatii in care o anumita afectiune tratata cu medicamente din trusa, conform schemei medicale prestabilite si eventual ajustata telefonic de pediatrul copilului, nu evolueaza favorabil (ex. o boala diareica acuta care evolueaza cu deshidratare, o stare febrila care se prelungeste, o acutizare a unei afectiuni cronice cunoscute, etc) trebuie sa apelati fara ezitare la o unitate medicala (daca e posibil cu departament de pediatrie) din localitatea unde va petreceti vacanta.

In cazul in care este o situatie de urgenta cunoscuta, pentru care ati fost instruiti, (convulsie, reactie alergica severa, etc) puteti folosi medicamente din trusa. In cazul in care detasarea emotionala de propriul copil nu se produce (situatie normala si in mod obisnuit intalnita), permiteti doar unei persoane care dovedeste ca este medic si stie sa utilize medicamentele din trusa, sa o faca.

In caz contrar, varianta de preferat este sa sunati la numarul unic de urgente si, daca nu sunteti pe teritoriul Romaniei, folositi o limba de circulatie internationala pentru a va intelege cat mai bine cu dispecerul. Daca intampinati dificultati lingvistice, rugati un localnic sau un alt turist sa va ajute.

In cazul in care va aflati intr-o situatie de urgenta necunoscuta, apelati numarul unic pentru astfel de situatii din tara in care va aflati, tinand cont de precizarile anterioare.

Dr Ruxandra Petrescu

Medic specialist pediatru
Family Clinic

Str.
Erou Iancu Nicolae nr. 124 Pipera-Voluntari, Ilfov
Tel. clinica:
0374.200.300
Web: familyclinic.ro
E-mail receptie:
reception@familyclinic.o
E-mail personal: xandra1410@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Petrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea