Familie & Relatii

#relatii # armonie in cuplu #libertate cuplu #evolutie cuplu

Expertul Acasa.ro, Dona Sasarman, Life Coach: Jocuri de putere si armonie in cuplu

Daca vreti sa experimentati armonie in cuplu, e nevoie sa depasiti crizele de negociere, sa construiti cai de acces unul catre celalalt si sa alegeti iubirea, nu dreptatea ego-ului. Toate formele de exprimare ale creativitatii (poezie, muzica, cinematografie) ne implanteaza firescul iubirii care devine adictie. De aceea te legi atat de puternic de ea si o resimti ca pe o conditie a supravietuirii. Dar daca iti oglindesti existenta in celalalt si el nu va mai fi, asta inseamna ca vei
inceta sa existi? Cand vei invata sa iti apartii in primul rand tie insuti?

 

Este necesar sa-ti indrepti atentia asupra propriei persoane, fara sa-ti mai blamezi partenerul pentru neputinte si rele intentii. Sa descoperi cauze si solutii, nu invinovatiri sau despartiri abrupte. Este singura cale de a depasi iubirea defectuoasa si de a experimenta iubirea matura si sentimentul de apartenenta sanatos.

Revendica-ti revolta in conflictele din cuplu

Asuma-ti ca durerea este a ta si nu-i mai cauta radacinile in actiunile partenerului. Accepta-ti masochismul si decide ca ai nevoie sa-i pui capat. Te vei elibera astfel de pretentia ca el sa-ti fie salvator si sa-ti ingaduie cu capul plecat nevrozele. Caci aceasta iubire de sine impostoare se alimenteaza din iubirea celuilalt pentru tine.

Partenerul nu ti-e siamez!

Nu va tin in viata aceleasi functii biologice, nu esti nevoit sa-ti tragi seva de iubire din inima lui. Viata celui pe care il iubesti nu-ti apartine, nici timpul si nici
actiunile lui. Poate e pura utopie indemnul de a-l iubi neconditionat, exclusiv pentru ceea ce reprezinta ca om si nu pentru ce iti ofera. Poate nici nu-ti doresti sa evoluezi in acea directie. Dar e nevoie sa respecti dreptul sau la spatiu personal, la gandire independenta, la planuri care nu te includ, pe scurt, la afirmarea individuala. Daca mintea ta nu poate concepe un asemenea scenariu, poate a venit timpul sa cunoasca noi orizonturi.

Permite-ti sa evoluezi

O minte care-si face din dezvoltare un mod de viata devine calma, inteleapta, toleranta. Iar in cuplu acesta trebuie sa fie un scop impartit. Daca nu va dezvoltati  impreuna si daca nu faceti actiuni concrete pentru iubire, atunci nu are rost sa te chinui singur pentru adaptarea la patul lui procustian.

Nu mai tanji validarea lui

Ai convingerea ca pretuirea pe care ti-o poarta iti eclipseaza propria lipsa de incredere si toate celelalte defecte. Dar daca imperfectiunile tale sunt la fel de
valoroase ca virtutile tale, iti intregesc imaginea si iti alimenteaza potentialul? Ai nevoie si de vicii si de slabiciuni pentru a supravietui si a razbate in viata. De pilda, incapatanarea se preface in perseverenta atunci cand cauti succesul, iar trasaturile fizice care ies din tiparul 90-60-90 te diferentiaza de stereotipii banale.

Castiga-ti libertatea personala

Te consideri special prin modul in care partenerul te iubeste,  mai ales cand vine sa umple golul unei neiubiri de sine. Dar libertatea interioara inseamna sa te eliberezi de dependenta veneratiei din privirea lui, sa iti insusesti modul in care el te iubeste, sa transferi imaginea celuilalt despre tine in proprii ochii. Ochii lui sa devina ai tai. Daca te placi atat de mult prin ochii partenerului, oare nu te poti indragosti de tine insuti si prin ochii tai? Cu tine vei ramane toata viata, deci crede in tine mai presus de orice alta închipuire a altuia despre tine.

Sa-ti umpli rezervorul din alte parti

Partenerului tau nu i s-a incredintat misiunea grandioasa de a fi responsabil in totalitate de fericirea ta si de a-ti umple constant rezervorul de iubire. Si daca ar fi inzestrat cu aceasta superputere, asta nu te-ar implini in totalitate ca om. Pentru ca suntem fiinte complexe, lumea noastra nu se poate reduce la un singur om. Mai avem nevoie de pasiuni, de relatii sociale, de a ne simti utili – e timpul ca toate acestea sa nu mai fie sacrificate de dragul relatiei. Creeaza-ti surse multiple de forta si pasiune, astfel incat nevoia de partener sa nu intreaca iubirea fata de el.

Ai nevoie de o schimbare de atitudine

Iesi din egoismul de atotstiutor. Nu incerca sa-ti convingi partenerul ca viziunea ta e infailibila si sa-i reprogramezi valorile si comportamentul in functie de capriciile egoului tau. Egoul vrea dreptatea, iubirea vrea comuniunea.

Iubeste-l asa cum are el nevoie

Cerintele partenerului sunt deghizate in gesturile pe care le face pentru tine. Setul lui de valori este materializat in modurile prin care isi arata aprecierea.
Returneaz-o, dar nu asa cum consideri tu, ci cum isi doreste el. Sa iesi din zona de confort si sa faci pasi reali catre intampinarea nevoilor lui, asa iti arati iubirea.

Nu ai la degetul mic toate adevarurile din Univers, asa ca invata sa-ti asculti partenerul. Cel mai bine inveti ascultand. Si pentru ca ceea ce auzi sa nu-ti starneasca revolta, pune-te in papucii observatorului, total dezinteresat de a lua apararea cuiva. Daca vrei ca legatura dintre voi sa fie mai puternica decat orgoliul,vizualizeaza-te reactionand altfel decat pana acum. Fii tu partenerul ideal inainte sa pretinzi asta de la el. Usor de zis, greu de facut. Insa nimic nu se va schimba in credintele, actiunile si reactiunile inconsistente din relatiile tale, fara munca asidua si un angajament ferm din partea ta.

Date de contact:
Dona Sasarman
Life Coach NLP Resonanz®
dona@lifeavenue.ro
Website: www.lifeavenue.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dona Sasarman

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea