Familie & Relatii

#aparitia copiilor #viata de familie #cariera

Expertul Acasa.ro, Angela Frunzoi, psihoterapeut & coach: Unde esti mai importanta: acasa sau la serviciu?

Daca te pregatesti sa devii mama pentru prima data, traiesti o multime de stari noi, amestecate: bucurie si in acelasi timp anxietate, curiozitate si, totodata, teama, duiosie, ingrijorare, caldura, incertitudine si tu mai stii ce. Este important pentru tine sa fii o mama buna, dar in acelasi timp nu vrei sa iti ratezi cariera, sa fii data la o parte, sa te plafonezi. Si poate mai este ceva ce nu iti spui nici macar tie, dar iti place sa crezi ca esti de neinlocuit, esti fundamentala pentru organizatie si nu vrei sa renunti la sentimentul acela de a fi atat de importanta pentru atata lume.
 

Iti este teama sa nu pierzi controlul asupra vietii tale asa cum o cunosti, asupra propriei persoane avand reperele pe care le stii deja... asa ca iti propui sa te intorci cat mai repede la serviciu, poate chiar dupa 4 sau 6 luni. Bineinteles ca ai motive intemeiate, argumente solide sa alegi astfel. Iti este greu sa iti privesti in fata propria vulnerabilitate, nesiguranta pe care noua realitate o actualizeaza sau o genereaza.

Ei bine, cel mai important lucru pentru copilul tau este sa te aiba alaturi, o mama care il vrea, il iubeste, il protejeaza si il sustine in aceasta teribila aventura care este viata. Pentru nimeni altcineva nu poti fi mai importanta. El este atat de neajutorat si dependent, iar nevoile lui atat de simple si atat de importante incat o mama absenta, ambitioasa sau responsabila de bunastarea financiara este o adevarata nenorocire pentru el.

Oricat de buna si calda ar fi bunica, oricat de dedicata ar fi bona, ele nu emana mirosul mamei, nu au vocea mamei, puncte de reper si legatura cu realitatea pe care le are copilul inca din perioada intrauterina. Legatura cu mama este ceea ce el cunoaste, simte si are nevoie in special in primul an de viata si cu cat mai mult de atat, cu atat mai bine.

Mama este oglinda in care el reuseste (sau nu) ca incetul cu incetul sa se vada, sa se formuleze pe sine. Si pentru ca sinele lui sa se construiasca sanatos, sa se formuleze autentic si creativ, micutul are nevoie de o mama responsiva, capabila sa il simta, sa se acordeze la nevoile si emotiile lui la care sa raspunda adecvat si astfel sa-l ajute sa se autoregleze, sa-si moduleze toate acele simtaminte noi pentru el.

Ca parte principala si activa in acest proces, mama ar trebui sa fie in primul rand disponibila mental si emotional, sa fie suficient de echilibrata si impacata cu ea insasi incat sa poata fi acolo pentru copil, sa fie empatica si receptiva, sa fie capabila sa interpreteze “partitura”. Dar bineinteles ca
acest lucru nu este atat de simplu si de aceea este bine sa se pregateasca din timp mental si emotional, sa-si cunoasca si sa-si infrunte propriile “stafii”, sa scoata gunoiul de sub pres, sa faca pace cu ea insasi si cu acele aspecte din viata ei ce pot iesi la suprafata in tumultul noii realitati. Astfel se va asigura ca este pregatita sa fie o mamica buna pentru copilul ce va sa vina.

Copiii sunt extrem de sensibili la atmosfera emotionala in care traiesc si pot prelua lucruri care nu sunt ale lor si cu care nu stiu si nu pot face ceva, lucruri care ii pot afecta profund pe termen lung, care le pot afecta personalitatea. Este bine ca mama sa fie constienta de aceste aspecte si atenta sa isi aduca copilul intr-un climat iubitor, sigur si suportiv atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. O parte fundamentala a acestui climat este chiar ea, mama, starea ei mentala si emotionala.

Date de contact:
Angela Frunzoi
Psihoterapeut-Integrativ
Coach & Trainer
Tel.:
0744.63.94.57
E-mail: angela.frunzoi@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Angela Frunzoi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea